Optrekkend vocht in vloer en muren

Klus aruba

 • #1
Beste klussers

Een anderhalf jaar geleden is bij mij werk (60 jaar oud pand ) een nieuwe linoleum vloer gelegd nadat eerst de oude vloer met egaline was geëgaliseerd (deels beton deels oude cement tegels). Alles goed en wel. Ongeveer 6 maanden geleden popte opeens het linoneum in een kamer op. In andere vertrekken hier en daar een heel klein beetje maar niet storend.
Het vloerbedrijf is komen kijken en heeft het linoleum eruit getrokken en wat blijkt de ondervloer was zeer nat. Ik heb dus een vochtprobleem.
Gezamelijk met dit bedrijf heb ik besloten de vloer deels open te breken om te zien of een afvoer lekte. Dit is niet het geval, waterleiding oid ligt niet in de vloer.
Het probleem is veel uitgebreider omdat elders in het gebouw ook verf onderaan demuren afbladdert. Mijns inziens zit/komt het vocht uit de fundering wegens slechte hemelwaterafvoer bij mij zelf maar ook bij de aangrenzende buren. Rondom het pand is het vol gebouwd.
Na openbreken blijk er zowel zand als aarde als funderingvulling te zijn en de oude betonvloer is erg dun tusen de 4 a 6 cm dikte (heeft het wel ruim 35jaar volgehouden). Geen bewapening en los van de muren dus in feite tussen de muren gestort. Is een zo'n dunne cementvloer niet te dun, waardoor het nog gemakkelijker vocht doorlaat?

Een bijkomende factor is airconditioning dagelijks draait dat dingt en koelt de muren en vloeren af. Buiten muren en fundering zijn natuurlijk 15 graden warmer. Het lijkt erop dat het vocht of aangetrokken wordt door de kou of dat het vocht conderseert onder het linoleum.

Hoewel ik denk dat het op zo'n afstand lastig in te schatten is voor jullie maar ben ik op de goede weg als natuurlijk de regenafvoer geregeld wordt er een nieuwe dikkere vloer met bewapening EN op plastic oid gestort wordt ( plastic oplaten lopen langs de muren zodat de beton laag geheel ingepakt is in plastic) ik wat de vloer aangaat van het vocht af kan zijn?
Iedere tip of andere gedachte gang is welkombij voorbaat alvast bedankt voor het meedenken.


klusaruba
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Was de grond onder de bestaande betonvloer dan ook vochtig ?
   

  Klus aruba

  • #3
  Bedankt Peter,

  Ik vindt dat moeilijk te bepalen. Vochtige of natte plakken zie je niet,
  maar het voelt klam aan vooral onder de dunste betonlaag en ruikt muf.
  De vloer is bij de vorige bewoners al eens opengebroken om waterleidin en afvoer erin te leggen. Je heb dus stukken met"kaal "beton en stukken met die cementtegels erop.Wat me opviel dat die nieuwe stukken het beton donker van kleur( zeg de kleur van aarde) en de oude stukken de normalere kleur van cement heeft. Onder de nieuwe stukken zit ook zand (zeezand???, lijkt me sterk dan moet het wel gezeeft zijn want zitten geen stukjes koraal of schelpjes in)( maar op deze eilanden grijpen ze soms maar wat er te gebruiken valt ondaks dat het niet optimaal is) en onder de oude stukken zeg maar aarde.
  Zou het een hele combinatie zijn slecht beton, matig zand in combinatie met toch vocht?
  Overigens liet het linoleum los van een gedeelte tegels (hechtig?) en op twee plekken precies op de overgaan cementtegels naar dat slechtere beton. Het egaline was duidelijk nat langs bijna alle muren en op de stukken van dat slechtere beton. Het was dus niet nat daar waar de tegels onder de egaline zitten.

  klus aruba
   

  Klus aruba

  • #4
  Sorry ben ik weer. Ik heb even het zand uitgegraven langs de muur tot anderhalve rij van de fundering te zien is. De muur is gewoon weg nat. Deze muur overigens grens aan een overdekt gedeelte en is inpandig. De muren en funderings stroken zijn nat!
   

  Klus aruba

  • #5
  Nu ik dit weet heb ik de zoek functie gebruikt. Maar ik denk dat wat aanpak van de oorzaak jullie mij niet kunnen helpen dat zal terplekke bepaald moeten worden.
  Waar ik nu bang voor ben is als het ons lukt deze vloer droog te houden het vochtprobleem elders veel groter wordt, het moet/wilt immers ergens naar toe. Delen jullie deze mening?
  Afin ik ga maandag een op Nederlands leest geschoeide grote aannemer bellen en kijken wat zij voor mij kunnen doen.
  Toch ongelovelijk dit probleem in de tropen he?


  klus aruba
   

  Pirke

  • #6
  IN de tropen is het toch juist heel vochtig....of niet?

  Ik denk dat je gewoon lekkage hebt. Het oplossen daarvan, zou je vochtprobleem moeten oplossen lijkt mij. Dus elders zou het probleem niet groter moeten worden.
   

  Klus aruba

  • #7
  Inderdaad als het regent komt het met bakken uit de hemel ware het niet dat alleen een aantal maanden per jaar het regent.
  Ik wil lekkage niet uitsluiten maar het is dan niet in de ruimte waar het linoleum is omhoog gekomen. Waterleiding is nieuw bovengronds aangelegd en de meter staat stil.
  De riolering is nog gedeeltelijk gietijzer........ echter er is geen rioollucht.
  Helaas konden ze met camera inspectie net niet in dat gedeelte komen, ik sluit het niet uit.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Je schrijft dat de muren van de inpandige overstek nat zijn.
  En er lopen daar ook geen waterleidingen in of over de muur.

  Komt het dan niet eventueel van een lekkage via het dak ?

  En het is van deze kant van de aardbol, moeilijk te zeggen, hoe de ondergrond ter plaatste uit bestaat.
  Het kan natuurlijk, bij hevige langdurige regenval, dat de ondergrond door het regenwater verzadigd wordt.
  Zeker ook, als de regenpijpen niet aangesloten zijn op het riool, en zo op de grond loopt langs de gevel.

  Maar je schrijft ook dat je de bestaande betonvloer nu wilt vernieuwen.
  Controleer dan eerst even ook de oude riolering, en als ik jou was, zou ik die ook vernieuwen, als dat nog gres buizen zijn.
  Nu kan je er gemakkelijk bij, straks als de nieuwe vloer er in ligt, niet meer.

  Zorg dan ook, zoals je al aangegeven had, dat je onder de nieuwe betonvloer, een vochtscherm aanbrengt zoals een plastic folie, en dit dan ook lang de muur omhoog zet.
  Zo kan er vanuit de muren en grond geen vocht meer in de vloer trekken.
  Het lijkt me niet nodig, om ook een isolatie laag aan te brengen onder de beton vloer, in u geval.
  Ik ga er tenminste vanuit, dat uw woning ook in Aruba staat, en niet hier in het oude kikkerlandje.
   

  Klus aruba

  • #9
  Ja spijtig genoeg moet ik je bekennen dat ik niet in Nederland woon maar ook hier is het niet alleen rozengeur.

  Zoals jullie ook aangeven hoe komt dat vocht in de fundering? Als het hier regent dan komt het met bakken uit de hemel, het komt regelmatig in oktober voor dan de straat dan blank staat met 50cm water. Dat is meestal na een paar uur weg, soms loopt het net niet onder de deur deur.
  Maar of dit nou de fundering zo nat maakt weet ik niet.
  Ik was zo ie zo van plan die oude riolering te vervangen alleen moet ik dan ongeveer 30 strekkkende meter betonvloer uitbreken dat schud je niet zo uit je mouw. Ik ga dit weekend in ieder geval daar waar de regenpijp de grond ingaat de vloer openbreken wellicht dat ik daar iets aantref.( ligt overigens in het zelfde stuk waar ik de vloer moet openbreken voor de oude riolering)
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Klus aruba schreef:
  Een bijkomende factor is airconditioning dagelijks draait dat dingt en koelt de muren en vloeren af. Buiten muren en fundering zijn natuurlijk 15 graden warmer. Het lijkt erop dat het vocht of aangetrokken wordt door de kou of dat het vocht conderseert onder het linoleum.
  Ik vraag me af hoe warm zijn die muren dan. 24 + 15 = 39 graden. Wat zijn de nacht temperaturen bij jullie.

  Het lijkt dat klopt precies Lucht gaat van warm naar koud. Het zal wel bekend zijn wat de relatieve luchtvochtigheid bij jullie is. De vraag is hoe koud of hoe warm :wink: is jouw vloer werkelijk.
  Die betonvloer die vergelijk jij met een Hollandse dikte. De ondergrond zal bij jullie veel steviger zijn dus dan neem ik aan dat de vloer ook dunner gelegd kan worden.
  Kijk om je heen en vraag bij jouw in de buurt hoe wat en waarom. De omstandigheden zijn behoorlijk verschillend met die van ons.
   

  Klus aruba

  • #11
  @wgb 15 graden is wellicht in de scaduwzijde wat overdreven 10 graden ligt meer in de buurt. Nacht temperaturen gem. 28graden. Airco probeert het op 22 a 23 graden te krijgen. De luchtvochtigheid weet ik zo niet maar zal hoog liggen.
  Ik heb me een beetje boos gemaakt en inmiddels is bijna de hele vloer eruit. Sommige stukken ging relatief gemakkelijk de subvloer was zacht geworden van het vocht?
  Ik kon zien dat er zeer veel verbouwd is aan het pand oude waterleiding, twee giet ijzeren WC afvoeren(droog en afgekoppeld) en wat oud stroomgedoe. Kom je bij de funderingsmuren dan zijn die nat.
  Als ik morgen nog puf heb ga ik toch die regenafvoer opzoeken, deze ligt wel zo'n 15 meter van deze probleem vloer vandaan maar toch de moeite waard om alles uit te sluiten, het water moet ergens vandaan komen.

  Ik zal inderdaad eens bij de buren een balletje opgooien misschien is mijn probleem niet uniek.
  Wordt vervolgt...

  klus aruba
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu