Opties om utp kabel naar zolder te trekken

DutchArjo

  • #1
Ik heb een paar maanden geleden geprobeerd om van zolder naar beneden toe (zodat de zwaartekracht me een klein beetje helpt) een utp kabel van zolder naar de meterkast te krijgen.
Ik heb 2 mogelijk gaten geprobeerd: 1 gat waar de kabel van de zonnepanelen doorheen loopt, 1 gat/buis waar een snoertjes van de ketel die de kruipruimte in gaat doorheen loopt.
Ik heb een metalen trekveer geprobeerd door beide openingen naar beneden te krijgen zodat ik de kabel(s) er ook doorheen kan trekken. Maar wat ik ook probeerde: ergens bleef de trekveer steken en kwam deze niet meer verder. Als ik de veer verder erin kon duwen, denk ik dat de veer enkel ergens ophoopte.

Ik zou nu toch graag nog eens een poging wagen om die kabel(s) getrokken te krijgen. Zijn er nog methodes die ik kan proberen om deze kabel getrokken te krijgen? Ik heb ook geen idee waar de veer blijft steken maar ik heb het idee dat hij ergens een stuk opzij moet om uit te komen in de meterkast. maar dat is gokken en ik weet niet hoe ik erbij kan komen.

het snoer naar de ketel eruit halen en als trekveer gebruiken of het snoer van de zonnepanelen daarvoor gebruiken lijkt mij niet zo wijs..

Alvast bedankt voor de suggesties.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Snoeren eruit halen zou ik niet doen. Ik denk dat dit sowieso een uitdaging wordt. Een kabel erbij trekken in een leiding is al lastig en zeker als het een aanzienlijk lange leiding is. Je moet eerst uitzoeken hoe de leidingen lopen en dan toch blijven proberen met een trekveer.

Zit er wel beweging in de huidige bedrading? Als je op zolder 5 cm trekt, komt de draad beneden dan ook 5 cm de buis in?
 

DutchArjo

  • #3
Het snoertje van de ketel loopt door een brede buis vanaf zolder naar brengen. Een bredere grijze pvcbuis met een diameter van zo'n 5cm. Er loopt ook een leidingbuis voor het water door naar beneden.

De mannen die de zonnepanelen hier geïnstalleerd hebben is het blijkbaar ook gelukt op een bepaalde manier. Maar hoe? Ik heb geen idee. Heb ze toen specifiek gevraagd, maar ze waren vergeten het me te vertellen.
Het lijkt alsof ze een extra gat /doorgang hebben weten creëren. Zou er een mogelijkheid zijn om te zien waar de veer vast loopt?

Ik denk dat hij ergens vast loopt waar de badkamer zit. Vanaf de zolder moet hij een stukje opzij en dan ceder naar beneden. Daar zou hij dan naast de afvoerpijp van toilet in de badkamer uit moeten komen. Daar komt het andere snoertje ook uit. Maar ik kan nergens vinden hoe de leidingen in huis zitten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ik kan er weinig wijs uit. Je hebt dus een en 50mm pvc naar beneden lopen? Als die al aardig vol zit dan wordt het steeds lastiger om er een veer door te duwen, zeker bij de bochten.

Maar zit er beweging in bijvoorbeeld de draad van de thermostaat? Zo ja dan zou je die als trekdraad kunnen gebruiken om de veer er doorheen te trekken.
 

DutchArjo

  • #5
20200721_202948.jpg


Dit is een foto van beneden van de koof naast de meterkast. 1 is de leidingbuis waarvan ik denk dat die op zolder samen met het draadje van de ketel (2) in de pvc buis gaat om er vervolgens hier beneden weer uit te komen.

3 is de buis die ze getrokken hebben voor de kabel van de zonnepanelen.

Maar hoe ze dat gedaan hebben, ik heb echt geen idee.

Als ik aan het draadje van de ketel trek komt ie iets naar beneden. Ik ben er alleen huiverig voor om die los te maken en als "trekveer" te gebruiken. Want wat als de kabel (s) losschieten halverwege? Dan heb ik die ook niet meer.

En die buis 3 leidt dus naar een andere plek op zolder waar de kabel uit komt. Maar hoe dat inwendig loopt heb ik geen flauw idee van. Ik heb in de badkamer een koof lopen, daar zal het door gaan. Maar waar het gebeuren not blijft steken weet ik niet. Ik heb al een metalen trekveer gemold met het proberen door te voeren van de snoeren.
 

DutchArjo

  • #6
Dit is nog hoe het er op zolder uit ziet:

De flexibele buis met kabel van de zonnepanelen.
kabel panelen.jpg

De grijze buis waar het kabeltje van de cv ketel in verdwijnt net als de waterleiding.
zolder kabel1.jpg
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Zo te zien moet je gewoon recht naar beneden, aangezien er ook een niet flexibele electrabuis loopt. Ik zou het dan eens proberen met een electrabuis.

Soms heb je juist geen flexibele trekveer nodig ;)
 

Jasper1978

  • #8
ik heb eenzelfd probleem gehad. wat ik gedaan heb is een oud cassetebandje gevonden. en het begin van de tape in het gat geduwt. aan de andere kant de stofzuiger erop gezet, en je zult zien dat de tape zich erdoorheen trekt. vervolgens aan de tape een touwtje vastgemaakt, en die er voorzichtig doorheen getrokken. en vervolgens een dunne staalkabel erdoorheen getrokken (heb je voor een paar euro bij de bouwmarkt. en hiermee de kabel erdoorheen getrokken..
 

DutchArjo

  • #9
nog een keer getest met een vriend. Als ik van boven aan het grijze draadje van de ketel trek, ligt ie heel vrij in de buis en ziet die vriend beneden in de meterkast dat het snoerdje omhoog getrokken wordt. Hij lijkt ook vrij door die pvc buis te gaan. Ik vermoed dat die grijze pvc buis enkel dient voor de doorvoer door die vloer. Dat het daarna in een vrije ruimte in koof komt, en vervolgens ergens onderin weer in een ander gat zou moeten komen om door de vloer van de begane grond en de eerste verdieping heen te komen om ten slotte in de meterkast terecht te komen.

ik zit te denken of ik iets van een dunne uitschuifbare stok van zo'n 3 meter kan gebruiken om daar de utp kabel aan vast te maken en met die stok van onderaf recht naar boven te gaan en hopelijk in die grijze pvc buis uit te komen zodat ik op zolder dan aan de boven het snoer eruit kan pakken en verder kan trekken.
die stok zou dan een diameter van max 0,5cm moeten hebben denk ik.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Even googlen op ijzerdraad 5 mm.
 

DutchArjo

  • #11
Vandaag is het met hulp van een vriend en toch met behulp van een trekveer gelukt om deze er doorheen te krijgen. De ruimte waar hij doorheen moest was blijkbaar wel heel nauw want de trekveer met wat utp draden er omheen gedraaid en isolatie tape om het bij elkaar te houden werd al te dik en kwam vast te zitten.

Toen het geheel dunner gemaakt en toen was hij er zo doorheen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Fijn dat het is gelukt, bedankt voor de terugmelding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu