Opstarten vloerverwarming: overige radiatoren gloeiend heet!

Hallo,

Ik heb het forum meerdere keren doorzocht maar kan het antwoord op mijn vraag niet vinden :oops: :cry: Misschien is het antwoord ook wel vanzelfsprekend, maar ik ben toch wel nieuwsgierig naar hoe het één en ander nu werkt.

Korte omschrijving van de situatie:
- Woning met boven (2) radiatoren, beneden in de bijkeuken een radiator en de rest is een nieuwe vloer met vloerverwarming.
- CV ketel is oudje: een Nefit Ecomline HR Classic.

Ik sta op het punt om onze nieuwe vloerverwarming voor de eerste keer op te starten, volgens de opstartprocedure. Binnen een week verhoog ik de vloertemperatuur in kleine stappen, tot ik de 40 graden heb bereikt, en dan ga ik weer afbouwen. Ik regel de temperatuur met de thermostatische regelaar op de verdeelunit.

Maar die temperatuur gaat pas lopen als de CV-ketel aan slaat.
In de kamer is het nu ongeveer 19 graden. De thermostaat staat op 15, dus de ketel doet nu niks. Dus neem ik de volgende stappen:

- Ik zet de kamerthermostaat omhoog, op 22 graden, zodat de ketel gaat draaien.
- De verdeelunit geeft netjes aan dat de temperatuur nu ook op 22 staat.
- De kamerthermometer staat nog steeds op 19 graden, en geeft aan dat de ketel draait.

So far so good.

Echter zal het in de woonkamer niet snel 22 graden gaan worden, aangezien de vloerverwarming nog lang niet is opgewarmd.
Als gevolg gaan de overige radiatoren nu ook warm worden. Dit wil ik niet, dus draai ik die dicht.
Daardoor slaat de ketel in storing. Ik krijg code 2: 'Temperatuur of stroming van cv-water is niet goed'. Dus draai ik de radiatoren weer open.

Nu heb ik een aantal vragen:
- Klopt het wat ik aan het doen ben?
- Moet ik de kamerthermostaat omhoog draaien om de ketel te activeren en zo de vloerverwarming op te warmen?
- Draait de CV ketel nu non-stop omdat ik de gewenste temperatuur niet haal? Ik zie de Gasmeter steeds oplopen.
En mijn laatste vraag: is het normaal dat de CV ketel in storing schiet als ik alle radiatoren dicht draai? Ik heb de vloerverwarming toch ook aan?

Ik hoop dat iemand mij het een en ander kan verduidelijken :-)

Groeten!
 
- Ja, je moet de thermostaat heel hoog zetten, anders slaat de ketel niet aan
- De ketel zal (met tussenpozen) wel veel branden ja, maar dat is tijdelijk dus geeft niets. Het kost je geen honderden euro's in elk geval
- Eigenlijk is het niet helemaal normaal dat de ketel in storing valt, maar als er geen bypass is geplaatst gebeurt dat wel. Dan moet je 1 radiator (ik zou de kleinste kiezen) open laten staan. In de praktijk zullen er altijd wel 1 of meerdere radiatoren open staan, dus komt dit niet voor. Mocht je toch alle radiatoren dicht willen zetten, dan moet er alsnog een bypass geïnstalleerd worden.

Wat je voor nu kunt doen om de temperatuur van de radiatoren te beperken (scheelt ook wat gas) is de aanvoertemperatuur van de ketel wat lager zetten. Er zit achter het witte dekseltje op de ketel (onder het brandende cijfer) een draaiknopje met het tekentje van een radiator erbij. Zet deze maar eens op 50 graden.
 
Hallo,

Duizend maal dank Hessie! :o :o
Er zit inderdaad geen bypass in het systeem. Daar ga ik mee aan de slag.
Ik heb de aanvoertemperatuur van de ketel omlaag gebracht, dat scheelt al een hoop!

Nogmaals bedankt!
 
Ik kom vaker dit soort "problemen" tegen. Men gaat dan keurig enkele weken na het aanleggen van de vloerverwarming de opstartprocedure volgen, maar vergeet dat in dat geval de ketel natuurlijk wel "aan" moet staan (ja maar dat is zonde in de zomer.....)
Aan de thermostaatknop op de verdeler draaien, en deze steeds iets hoger zetten, zonder dat de ketel brandt heeft totaal geen zin !
Men is m.i. doorgedraaid in het zuinig willen zijn en beseft amper dat het in gebruik nemen van nieuwe vloerverwarming of nieuwe woning gewoon extra energie kost.
Een bypass is in de meeste gevallen wel een must (behalve natuurlijk bij stadsverwarming!) om storingen te voorkomen: wij bieden dat standaard aan bij het aanleggen van vloerverwarming.
Tevens staan veel ketels ook op een veel te hoge (of te lage) temperatuur afgesteld.
Om het "probleem" beneden warm en boven koud op te lossen adviseer ik om eens te googlen op "etageregeling" of "zoneregeling"
 
Inderdaad geef iets meer uit en regel het per ruimte, bedraad of onbedraad. maar leg de benodigde kabels van de verdelers vast naar de ketel.
Buisje kost geen drol.

Immers geen signaal van de verdeler cq groepenregeling is alsnog de ketel niet aan, word nogal eens vergeten!

bij mij heb het een paar weken geduurd voordat de boel geheel op temp was, maarja ik ben dan ook eigenwijs. Transmissie was ketel van 60 kW geplaatst 28 kW.

werkt perfect delta t is slechts een maal hoog nadien altijd max 5 graden.

John
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu