Opschuiven keukenpui; fundering en vloer vraag

Frank_Bl

  • #1
Om meer lengte voor de keuken te krijgen wil ik een houten keukenpui zo'n 30 á 40cm naar buiten opschuiven. Dit kan vrij eenvoudig, doordat deze pui wat verdiept in de gevel ligt. En aangezien de aansluitende gevel onder 45* wegloopt kan ik dan ook de binnenmuur opschuiven voor meer keukenbreedte.
Het huis heeft betonnnen vloer(en) welke alleen dragen op de betonnen zijmuren (tussenmuurtjes zijn gipsblokken) en de fundering volgt de vorm van de huidige ingesprongen gevel, waarop Manta cassette-vloerelementen liggen. (De vloer heeft geen betonrot)

Een telefoontje met een constructeur leerde dat deze opgeschoven houten keukenpui geen belasting ziet en ik in dit geval iets van een funderingsbalkje moet maken, gekoppeld met een paar ingeboorde ankers tussen de bestaande funderingen daar. Ik zou zelfs de gevel daar recht kunnen trekken zonder grote constructieve aanpassingen.
Graag advies hoe dit eruit moet komen te zien en wordt opgebouwd zonder koudebruggen. (schets of linkje?) En hoe verbind je dat dan naar de bestaande vloer??

En aangezien een stukje buitenmuur rechts straks binnenmuur wordt, moet ik deze ter hoogte van de nieuwe pui geheel vertikaal doorslijpen tegen een koudebrug? (en kit of pur je zoiets dan dicht om nog wat verband te houden? Of slijp je een brede gleuf om een lat in purren waar dan ook het kozijn tegenaan geschroefd wordt?)

keukengevel origineel.png beton fundatie schouwstraat 3 uitvergroot.png beton fundatie hoek details keuken.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Heb je ook de bestektekening?

Er zal nu een gat zitten in de muur ter plaatse van het huidige kozijn. Dat moet verbonden worden met het stuk muur wat straks binnen komt. Is dat stuk muur geisoleerd?
 

Frank_Bl

  • #3
De tekeningen die ik heb zijn voornamelijk fundering en vloer/ betontekeningen. Geen bestekdetails waarop dat stukmuur staat.
Ik kan de woning nu nog niet in detail bekijken, maar op de foto is te zien dat die gemetselde buiten- zijmuur (detail 5 op funderingtekening) gespiegeld is met de buren. En gezien dat buiten is lijkt me dat daar geen spouwisolatie tussen zit...

Graag (linkje?) bouwdetails hoe de fundering en de vloeropbouw onder de HSB pui uit moet komen te zien met minimale koudebruggen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik verwacht ook geen isolatie in dat stuk. Je moet echter wel weten of het een spouwmuur of massief is. Want bij een massieve muur moet er een voorzetwand gemaakt worden om problemen te voorkomen. Dat kan je op de bestektekening zien.

De funderingsbalk moet door een constructeur bepaald worden. Hoe de vloer moet worden hangt mede af van de bestaande vloer. Oa. of/hoe deze geisoleerd is. Dus een standaarddetail geven is nog te vroeg.
 

Frank_Bl

  • #5
Dit details DRSN 5 staat op de tekeningen aangegeven bij die zijmuur, dus ik ga er vanuit dat het daar gewoon als spouwmuur uitgevoerd is.
Als ik de pui heb verwijderd zie ik vanzelf hoe de scheiding daar bij de zijmuur gemaakt is en kan ik dat op de nieuwe plek ook zo (of beter) uitvoeren,.

Maar iemand die me de juiste richting op kan sturen met het stukje aangebouwde fundering en vloer waar de HSB pui straks op moet komen?

En ik ben erachter dat de beide ramen naast de keukendeur in enkel glas zijn uitgevoerd, dus een geheel nieuwe, iets bredere keukenpui is waarschijnlijk de snelste en goedkoopste oplossing.

zijmuur detail DRSN 5.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu