Opnieuw voegen van tegels

JohnvdP

  • #1
Beste forum leden,

Recentelijk ben ik verhuisd naar een nieuwe woning met een naar mijn standaarden flinke tuin. Deze tuin is grotendeels verhard maar ook is sprake van een grasveld, een heg en wat borders. Nu heb ik in de avonduren waanzinnig veel pissebedden in de tuin. En dan bedoel ik; honderden, misschien wel duizenden..

Echt bizar! Nu begrijp ik dat pissebedden afkomen op tuinafval, bladeren etc. De heg is hier mogelijkerwijs een probleem van, echter wil ik die wel graag behouden.
Nu is me opgevallen dat het tegelwerk op veel plaatsen slecht of zelfs niet meer is voorzien van voegwerk. Dit betreft diverse tegelmaten van 60x60 tot 20x50 etc.

Nu zijn al dit soort open voegen natuurlijk ook perfecte plaatsen voor pissebedden om zich overdag te verstoppen. Ook heb ik natuurlijk last van onkruid etc. Graag zou ik het tegelwerk dus opnieuw voegen. Ik vraag me vooral af of ik dit makkelijk opnieuw kan doen? Bij voorkeur met voegmortel, denk ik...

Enige tips? In de zin van; moet ik de oude voegen verwijderen? Hoe doe ik dit het beste? Of kan ik gewoon er "overheen" voegen?
Alvast hartelijk dank voor enige hulp!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe liggen de tegels, liggen ze vast in een laag cement? Hoe dik is die laag / weet je iets over de opbouw?
 

JohnvdP

  • #3
Volgens mij liggen ze gewoon op geel zand, niks geks.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan gaat voegen met mortel goed tot de eerste winter of totdat je er met een zware kruiwagen overheen rijdt… Voegzand gebruiken.
 

JohnvdP

  • #5
Aah oké, goed dat ik het dus navraag haha.

Dank sowieso voor je reactie. Als ik het goed begrijp moet bij voegmortel de ondergrond dus specifiek voorbereid zijn voor dit gebruik?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als de tegels niet in een flinke laag cement liggen en geen brede voeg hebben sowieso niet met voegmortel aan de slag gaan. Als ze wel in cement liggen is de opbouw meestal ook niet goed genoeg en laten de voegen na een paar jaar ook los. Voegen met voegzand, je ontkomt er niet aan af en toe bij te werken als je mieren en andere bewoners onder je terras of tuinpad hebt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Als je het terras schoonmaakt met een hogedrukreiniger zijn meteen de voegen mooi schoon. Daarna invoegen met voegzand met polymeren.
 

Sander 1972

  • #8
Dixi plaatsen voor ze.

Die dingen zitten graag onder en tussen tegels, heb laatst een tegelrand ergens verwijderd en daar barste het ook van die dingen. Wel jammer dat ze te beroerd zijn om je te helpen. Ze kijken je alleen maar aan, je sloopt mijn plekkie
 

JohnvdP

  • #9
Hoi allen, dank voor jullie berichten! Ik ga de tegels goed schoon maken en opnieuw voegen met voegzand. Hopelijk heb ik dan wat minder last van die mannen, want inderdaad... Het barst van die dingen. Nogmaals dank!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Zorg dat alle tegels netjes vast liggen, pissebedden zoeken juist de gaten onder tegels op, ze houden van donkere en vochtige omgeving. Hoe slechter de toestand van het terras hoe meer last je hebt. Verwijder rottende bladeren etc uit de omgeving van het terras want daar komen ze op af.
 

JohnvdP

  • #11
Wederom dank voor je bericht!

Ik zal eens wat foto's toevoegen. Volgens mij ligt het allemaal redelijk strak, alleen ja.. De voegen. Ook heb ik los liggende stapelblokken met flinke open kieren. Hoe gek ook: echt relatief weinig afval of rotzooi.

Maar een paar weken terug schrok ik echt toen ik in de avond buiten kwam. Echt elke tegel zat bomvol pissebedden....

Ik ben dus vooral zoekende naar een oplossing voor mijn pissebed probleem.

20211009_094552.jpg 20211009_093858.jpg 20211009_093939.jpg 20211009_093827.jpg 20211009_093837.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Terras opnieuw leggen, voegen zijn wel erg groot.
 

JohnvdP

  • #13
En heb je het dan over de voegen tussen de kleinere tegels? De grote tegels vallen wel mee volgens mij.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #14
De tegels moeten er sowieso uit, om de gaten eronder op te vullen waar de pissebedden zitten. Kun je idd de hele zaak meteen mooi recht leggen. Mooi schoon zand erin en aantrillen, dan heb je de habitat meteen flink verstoord en zal het probleem wellicht grotendeels opgelost zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Op de 2e foto lijken die toch minimaal 5 mm.
 

JohnvdP

  • #16
@Rola, ja. Dat zijn de kleine tegels. Misschien is de volgorde van foto's niet handig van me. De laatste foto is een voeg van de grote tegels.

@Edwinnn, Hmm... Balen! Dat is nogal een klus dus. Maar na het zien van de foto's en het aanhoren van mijn verhaal denk je dus wel dat dit mijn probleem kan zijn?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #17
Als er geen ruimte is tussen zand en tegel heb je ook geen pissebedden. Ze zoeken holtes op aan de onderkant van tegels. Alleen zand in de voegen vegen lost waarschijnlijk niets op. Je kunt ook niets doen, het is gewoon natuur. Maar om het echt op te lossen kun je het het beste opnieuw leggen, de rest zijn halve oplossingen.
 

JohnvdP

  • #18
Dan heb ik een uitdaging, komend voorjaar...
Niet mijn sterktste kant zeg maar, tegels leggen...

Hoe dan ook: dank voor jullie berichten!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #19
Je kunt eerst een paar tegels lichten om te kijken of er inderdaad ruimte zit. In een droge zomer komend jaar heb je trouwens ook kans dat het probleem flink vermindert.
 

JohnvdP

  • #20
Dat is wel een goede tip! Dank je wel Edwinnn!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu