Oplossing nodig voor isolatie van steens muur

Ik ben dringend opzoek naar een oplossing.
De muur van de keuken en toilet is een enkele muur. Het is geen spouwmuur zoals verwacht. Daarnaast bevind deze muur zich in de tuin van de buren.
Tuin buren
|--------enkele muur --------------|--------| tuin buren
| Keuken | toilet|raam
--------------------------------------------------

We zijn hier achtergekomen toen we een draagmuur hebben verwijderd. We wilde hierin de keuken openbreken voor een paralel opstelling. Volgens de constructieberekening obv oude archief zou er een spouwmuur in zitten. Maar na het maken van een gat in de muur was dit niet het geval en was er zicht op de tuin van de buren
De enkele muur zit na het verwijderen van de keuken vol met vocht en schimmel. Hopelijk kan ik dit verwijderen.
Ik ben opzoek naar een oplossing om vocht en schimmels te voorkomen in het vervolg. En ook naar een zekere oplossing voor afwerking van de muur voor optimale plaatsing van de keuken .



IMG-20240924-WA0015.jpg

IMG-20240924-WA0014.jpg

IMG_20240925_051549.jpg
 
Kan het slecht zien op de vrij donkere foto's maar dit lijkt mij geen enkel steens muur maar een steens muur. (staat ook zo op de tekening)
Een enkelsteens muur is een muur van ongeveer 10 cm dik, dit is een muur van zo te zien 20 cm dik (er zijn stenen in de lengte richting gebruikt en in de breedte richting) en dan noemt men het een steensmuur.
Dit werd in oudere huizen veel toegepast voordat men begon met het maken van spouwmuren.
Om vocht doorslag te voorkomen werd er dan meestal aan de binnenkant een wand bij voor de muur gezet (vaak van asbest of iets wat er op leek)
Vandaag de dag doet men dat nog steeds maar dan met dampscherm en isolatie er tussen en dan afwerken met gipsplaten oid. en vaak wordt de buitenzijde van de muur geïmpregneerd om zo minder vocht in de muur te krijgen.
Nadeel is wel dat je 7-10 cm ruimte binnenin je woning kwijt bent en als je er een keuken aan op wilt hangen dan moet je daar wel rekening mee houden met de opbouw van de binnenwand.
 
  • Like
Waarderingen: jeb
Een enkelsteens muur is een muur van ongeveer 10 cm dik
Halfsteens is de juiste term. Enkelsteens gebruiken we in de bouw niet, om dit soort verwarringen te voorkomen :wink:

Maak gewoon een voorzetwand, dan ben je meteen af van het vocht. In dit geval met een geventileerde spouw. In het metselwerk maak je een aantal open stootvoegen, voorzien van bijenbekjes. Bekijk of er risico is op koudebruggen, zoals bij balkkoppen die in dat metselwerk opliggen.

Als dat raam "uitkijkt" op het erf van de buren, dan moet het brandwerend zijn.
 
  • Like
Waarderingen: jeb
Kunnen daar dan regionale verschillen in zitten?
Hier hebben ze het in de volksmond over :
  • een enkelsteens muur als het een muur is met stenen in de lengte richting gemetseld (10 cm)
  • een dubbel steensmuur als het om een spouwmuur gaat (2 x 10 cm + tussenruimte)
  • een steens muur als het een massieve muur is met stenen in de lengte en dwarsrichting. (20 cm)
 
De keuken wordt inderdaad opgehangen. Waar moet ik op letten? Heb jij ook nog tips betreft dampscherm en, isolatiemateriaal (gezien de muur schimmel) gipsplaten?
Hoeveel ruimte verlies van binnen kan ik verwachten ? Graag advies hierin ik ben echt een leek. Met nul kluskennis
 
Normaal breng je eerst balkjes en ventilatie latten aan op de muur.
Je zou ook rechtstreeks op de muur de isolatie aan kunnen brengen maar dan loop je het risico dat er vocht in de isolatie komt, door de luchtspleet van 1 a 2 cm voorkom je dat.
Vervolgens kun je kiezen welke isolatie je gaat gebruiken, Steenwol dempt geluid het best, glaswol wat minder en pir nog minder.
Pir platen zijn echter wel een stuk dunner, dus heb je niet voldoende ruimte en geen last van geluid dan zou dat een goede optie zijn.
afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal wordt ook je muur dikker of dunner.
Bij mij heeft de aannemer gekozen voor pir platen van 6 cm zodat met de luchtspleet en de gipsplaten de voorzetwand 9 cm dik is geworden.
Voor wat betreft de keuken zal je er rekening mee moeten houden dat er voldoende houvast is om de keukenkastjes op te hangen, immers een kastje aan een 10 of 12mm gipsplaat ophangen zal wel even goed gaan maar volgepakt met borden en ander servies komt die uiteindelijk wel van de wand.
Vandaar dat je bij keuken vaak een achterwand ziet bestaande uit multiplex en wat weer bekleed is met gipsplaat.
 
je zou een kant en klare pir-osb plaat zwak geventileerd op de muur kunnen plaatsen, deze platen zijn er in verschillende diktes maar zou toch voor minimaal 6cm pir gaan
 
Ik vind een (vrijstaande) voorzetwand altijd beter. Op plekken (zoals hier) waar je van weet dat er vochtdoorslag is, is dit zelfs noodzakelijk. Buitenkant van de wand voorzien van dampopen folie, binnenkant dampremmende.

Als je een toekomstgericht huis wilt, gebruik dan een isolatiewaarde van 4.7. Reken op een wanddikte van 15 a 20cm + 4cm spouw.
 
Het probleem is ook dat als ik een wand ga plaatsen ik dat ook tegen de wc moet doen en dat neemt erg veel ruimte in de wc is al erg klein
 
Je kunt ook besluiten dit niet in het toilet te doen, immers je verliest daar wel warmte maar de ruimte is klein en de meesten stoken het toilet niet op naar 21 graden.
Verder is de kans op schimmel daar nagenoeg niet aanwezig aangezien er niets voor de muur zelf staat en er voldoende ventilatie is. (de buitenmuur impregneren maakt de kans nog kleiner)
Kies je voor betere isolatie als PIR dan kan de wand meestal ook dunner worden bij dezelfde isolatiewaarde maar hou er ook rekening mee dat een isolatiewaarde van 4.7 natuurlijk ideaal is maar bedenk ook dat je met een waarde van 2.5 al heel veel bespaard,l ga je naar 4.7 dan bespaar je daar lang niet zoveel mee dan met de eerste 2.5
 
De muur van de keuken en toilet is een enkele muur. Het is geen spouwmuur zoals verwacht. Daarnaast bevind deze muur zich in de tuin van de buren.
Is er kans dat de buren het niet erg vinden als jij daar op de muur een wand maakt met daaronder isolatie. Los je heel veel bouwfysische ongemakken op.
 
Dat wordt juridisch een heel gedoe... Want je mag niet zomaar bouwen op de grond van de buren. Dat moet notarieel vastgelegd worden (na bepalen koopsom). Ben je zo maar een paar 1000 Euro verder...
 
Die tekening ziet eruit als een tekening van een makelaar. Daar zou ik niet vanuit gaan. Zijn er ook bouwtekeningen en kijk eens hoe de lijnen van het kadaster lopen.
Als je heel veel geluk hebt, dan is er al een randje grond van jou. Zal vast niet, maar ik zou het toch even uitzoeken..

Nu huizen zo 4000,- per m2 kosten, loont het wat dat betreft al snel om buiten te isoleren:
3 meter muur, 15cm dik kost binnen bijna een halve m2. Dat is 2000,-
Maar dat voelt anders, gaat er nu vooral om of je die ruimte kan missen.
Aan de buitenkant isoleren kan wel redelijk dun.
10cm pir erop met een sierlaagje en je hebt goeie isolatie zonder koudebruggen.

20 cm verlies aan twee kanten is bij het toilet vast geen optie, dan past de pot er niet eens meer in.

Waarom ervan uitgaan dat er vochtdoorslag is?
Het vocht kan ook van binnen komt. De oude keuken werkte als niet dampdichte isolatie waardoor vocht tegen de koude steensmuur kon condenseren.
Anders bijvoorbeeld buiten impregneren.
 
Het zou nuttig zijn te weten van wie die muur eigenlijk is. Hij kan volledig tot jouw eigendom behoren maar hij zou ook gemeenschappelijk kunnen zijn.
Als die muur volledig tot jouw eigendom behoort dan heb je het recht om , in geval van vochtdoorslag, die muur aan de kant van de buren te behandelen tegen doorslaand vocht.
Als hij gemeenschappelijk is dan heb je dat recht niet maar kan je het mits toestemming van de buren alsnog doen.
Zoals @Jackd als aangaf zou het niet zo verwonderlijk zijn dat die muur vochtig is door condensatie. Bij een volle niet geïsoleerde muur is dat vaak voorkomend vooral als die muur ook nog afgeschermd is geweest door bijvoorbeeld kasten of één of andere bekleding.
Wat je ook doet, je zou sowieso moeten verhinderen dat die muur voortaan nog vochtig kan worden en dan zou je eerst moeten onderzoeken of er sprake kan zijn van doorslaand vocht, van optrekkend vocht of enkel van condensatievocht.
 
Dit is de kadastrale kaart

1727418142611.png

Bericht aangepast vanwege privacy - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Veel zaken bij de Rijdende Rechter gaan niet voor niets over dit soort zaken... Mondelinge afspraken zijn lastig te controleren bij een conflict.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan