Opheldering omtrent waterslag

Maxi1

  • #1
Beste mensen,

Wellicht dat er iemand op dit forum een duidelijk antwoord heeft op het volgende. Ik heb een snel sluitende thermostaat kraan van de douche waar 3 uitgangen zijn. een voor de regendouche, handdouche en een waterval effect.

Het zijn dus 3 drukknoppen die de watertoevoer direct stoppen en een temperatuur/flow draaiknop. zie foto...



Wanneer ik de flow draaiknop openzet hoor ik heel zacht een dof klapje. Maar wanneer ik daarna op een van de knoppen druk dan is de klap wat harder en wanneer de knop dan nogmaals indruk (uitzetten) dan is de klap behoorlijk hard. De waterleidingen zitten echt vast (kan er geen beweging in krijgen dus daar ligt het niet aan.

Ik lees verder dat lucht in een leiding waterslag kan veroorzaken maar tegelijkertijd lost men waterslag op door middel van luchtkamers te creëren op een leiding...??
Dit lijkt elkaar tegen te spreken... kan iemand hier een ondubbelzinnig antwoord op geven? Waterslagdempers kan ik niet plaatsen daar het geheel dicht zit achter de douchewand en eerlijk gezegd heb ik daar zo mijn twijfels over of dat zou werken.

Als laatste de vraag of dit eventueel aan de thermoblok (om het maar even zo te noemen) zelf kan liggen? Ben inmiddels ten einde raad en overweeg om alles weg te slopen en af te stappen van de luxe regendouche en aanhangsels... Het blok is van een Italiaanse fabrikant en gekocht van een Duits bad winkel.

Wie kan me hiermee verder helpen....Bij voorbaat bedankt.

douchekraan.jpg
 

ABCDE

  • #2
Waterslagdempers werken wel degelijk. Alleen de knal van het vullen van een afgesloten leegstaande leiding zodra die vol zit krijg je niet weg.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
type en merk kraan kunnen we even in de specs meekijken. Gokje wiesbaden?
 

Maxi1

  • #4
Goedemiddag,

Het betreft een thermostatische douchemengkraan NT7177 3 uitgangen. Van bad_shop bernstein.

Ik kan bijna niks vinden van dat ding. Contact met de leverancier leverde niks op anders dan een andere opsturen indien deze voorradig is, ze hebben ze niet meer. we worden in de maling genomen naar ons gevoel
 

Maxi1

  • #5
Reactie op ABCD, we hebben geen doodlopende eindstukken. Dempers kunnen werken maar in ons geval zie ik dat niet gebeuren.
 

Maxi1

  • #6
Na wat uitzoekwerk een advies gekregen van een loodgieter die voorstelt om meerdere waterslagdempers te plaatsen op meerdere punten om de klap wat op te vangen. De veroorzaker de pushbutton mixer zit al achter de wand en is niet meer bereikbaar. Ik heb een tekening gemaakt van het voorgestelde en zou graag second of meerdere opinies horen of lezen of dit kan werken. zie het plaatje als overzicht. De ketel staat een verdieping hoger. Wie o wie kan zeggen of het kan werken....
leidingoverzicht.jpg
 

Lampje45

  • #7
”Maxi1” schreef:
Ik lees verder dat lucht in een leiding waterslag kan veroorzaken maar tegelijkertijd lost men waterslag op door middel van luchtkamers te creëren op een leiding...??

Dit lijkt elkaar tegen te spreken... kan iemand hier een ondubbelzinnig antwoord op geven? Waterslagdempers kan ik niet plaatsen daar het geheel dicht zit achter de douchewand en eerlijk gezegd heb ik daar zo mijn twijfels over of dat zou werken.
Ik denk dat je een foute gedachte hebt over wat waterslag is.

Stromend water heeft een bepaalde energie in zich, de bewegingsenergie.

Kinetische energie of bewegingsenergie is een vorm van energie, vanwege de traagheid van massa.

De kinetische energie van een bewegend lichaam is recht evenredig met de massa van het lichaam, en met het kwadraat van zijn snelheid.

Dus hoe hoger de snelheid, stijgt die energie kwadratisch.

En dat gebeurt dus bij jouw stortdouche met een watersnelheid, die vele malen groter is als van een normale kraan.

Water is niet samenpersbaar en als je de energie snel stopt, dan geeft die energie een klap, afhankelijk van de snelheid in de leiding, die omgekeerd evenredig is met de snelheid waarmee de stroom stopt.

Bij het snel sluiten zal de drukstoot enorm hoog zijn en die klap heeft weinig te maken of leidingen los of vast zitten.
Bij een los zittende leiding zal de klap op meerdere plaatsen hoorbaar zijn, omdat de leidingen ook nog gaan klapperen.
Het is zelfs mogelijk dat koperen leidingen scheuren, omdat koper bij mechanische belastingen zich verhardt.

Lucht is wel samenpersbaar en vangt dus een (groot) deel van de energie op en verlengt de delta tijd waardoor de drukstoot minder hoog oploopt.
En waterslagdempers hebben zo'n luchtbuffer wat de energie opvangt.

Sla maar eens met een stalen hamer op een aambeeld of op een houten balk en voel het verschil.

Bij het aambeeld komt de hamer terug. Bij het hout niet.

Net als bij moderne auto’s, die hebben kreukelzones, die de energie in milliseconden absorberen en de delta T verlengen. Waardoor de overlevingskans voor de bestuurder groter wordt.

Het ver van de veroorzaker (de doucheklep) plaatsen van een waterslagdemper heeft geen enkel nut, want die vangt die energie niet op. De waterslagdemper moet dicht bij de klep geplaatst worden.

Dat je er niet meer bij kunt is, dan jammer, want dat verandert de natuur dus niet.

Of je gebruikt hem niet meer, of je zet waterslagdempers op de juiste plaats.

Want ontwerpfouten, als die al uitgevoerd zijn, kunnen kostbaar zijn, dat is helaas de bijkomende factor van slechte ontwerpen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Maxi1

Maxi1

  • #8
Lampje45... je uitleg is duidelijk en helder geen speld tussen te krijgen... Waterdempers etc. is mijn inziens symptoom bestrijding i.p.v. oplossing...

Ik heb vandaag Caleffi gebeld en enige opheldering gevraagd omtrent het plaatsen van waterslagdempers. Ik lees overal dat waterslagdempers op een warmwater leiding niet kan of mag. Dit i.v.m. legionella. Op de waterslagdemper staat T max 30 graden Celsius maar dit is dus enkel de Kiwa keuring en de demper zelf kan wel degelijk op Warm water tot 90 graden Celsius, zie afbeelding... Ik vermeld dit voor mensen die wellicht hier ooit vragen over hebben. De technische helpdesk van Caleffi heeft medegedeeld dat dit enkel in de Nederlandse markt zo is en dat in het buitenland de dempers (exact dezelfde) wel een sticker hebben met daarop T max 90 graden Celsius. Zie afbeelding. Ook heb ik mijn probleem voorgelegd en de medewerker zei dat het wel degelijk zou kunnen werken indien de afstand niet al te groot is...bij mij betreft het een 2,5 meter leiding en dit zou goed kunnen werken, op de afbeelding zie je ook een dergelijke opstelling.

waterslagdemper caleffi info.jpg


Lampje45 wat je uitleg heb je gelijk en dat staat vast maar ik ga die dingen toch proberen te plaatsen op eerdere afbeelding positie B en C om te zien of het uithaalt...niet geschoten is altijd mis ...info kan misschien bijdragen aan toekomstige oplossingen...
 

Lampje45

  • #9
Ach ja symptoombestrijding zal er blijven vinden, zolang de producenten van de veroorzakers, de kleppen, niet zorgen voor langzaam sluitende kleppen.

Maar het kan wel!
Want bij wasmachines hoor je haast het probleem niet meer, omdat ze wel betere magneetkleppen geconstrueerd hebben.
Dus het kan wel, maar kan jaren duren. :denk:

En ja jouw oplossing zal het best wel verminderen, maar of het tot tevredenheid opgelost wordt, dat is afwachten.

Ik denk ook, dat het legionella denken een Nederlands item is, wat niet zo speelt in het buitenland, omdat dit drama zich afspeelde in Grootebroek.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
En op je voorbeeld staan alle waterslag dempers verkeerd getekend, deze moeten namelijk tegenstrooms geïnstalleerd worden als je ze plaatst. En niet haaks op de leiding dan gaan ze niet optimaal werken,
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu