Ophangen Plasma scherm aan gasbeton wand

Mike Philippens

  • #1
Ik heb een plasma scherm en ik zou 'm graag willen ophangen, maar ik vertrouw de wand niet zo. Op de plek waar de tv staat, is een wandje opgetrokken van gasbeton blokken (Ytong). Gewoon een enkel blok dik (8cm). De bovenste 60cm is bovendien nog uit glasbouwstenen opgebouwd. Niet echt een heel stevige muur.

En nou zou er dus een tv van 35kg aan moeten gaan hangen. Ik denk dat ie met een week beneden ligt als ik niet iets doe om de boel te verstevigen. Ik heb het volgende idee, en zou graag wat meningen horen van 'de deskundigen'.

Aan beide kanten, waar de beugel aan de muur bevestigd moet worden, wil ik een plaat (MDF?) (een paar cm breder als de beugel) tussen de beugel en de muur plaatsen. Ik denk niet dat dat een dikke plaat hoeft te zijn. Die moet dan de krachten verspreiden. Die plaat loopt dan door tot de vloer. Wordt dezelfde kleur als de muur, dus het valt nauwelijks op.

Op de bevestigingspunten van de beugel gebruik ik dan bouten die helemaal doorlopen (dus geen pluggen uiteraard) en ik denk ook dat die twee platen aan de onderkant aan elkaar gekoppeld moeten zijn dmv een paar bouten. Zou dat op meer plaatsen moeten gebeuren? Op de hoeken bijvoorbeeld?

Is dit een goed plan, of is zo'n muurtje daar helemaal niet voor geschikt, wat je ook doet?
 

Sietzeveenman

  • #2
Als de muur goed verankerd is aan de vloer & zijmuren moet het kunnen.
De krachten werken alleen loodrecht naar beneden. Ik zou wel bouten/draadeinden gebruiken die 8 cm lang zijn, om de max. stevigheid van de muur te benutten. Evt. i.p.v. pluggen een chemisch (spuit)anker
i.p.v mdf zou ik multiplex pakken, daar zitten schroeven veel steviger in.
 

Mike Philippens

  • #3
Sietzeveenman schreef:
Als de muur goed verankerd is aan de vloer & zijmuren moet het kunnen.
Dat is nou het probleem. De muur staat koud op de vloer. Geen zijmuren. Het is een scheidingsmuurtje tussen de keuken en woonkamer; achter de muur staat een grote koelkast. De muur kan dus zijn krachten niet kwijt.
De krachten werken alleen loodrecht naar beneden.
Nou...volgens mij krijg je toch een resultante kracht schuin naar beneden omdat het gewicht niet strak tegen de muur zit, maar een paar cm er vanaf (al gauw 10cm). Het is geen enorme hefboom, maar toch wel een kracht. Zou dan een minder extreme plaat, iets kleiner dan het scherm zelf dan al voldoende zijn? Al was het alleen maar om elk risico uit te sluiten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Het lijkt me toch een gewaagde oplossing.
Je zou ook 2 ijzeren kokerprofielen kunnen plaatsen, van plafond naar vloer en deze vastzetten in vloer en plafond.
Daaraan kun je dan de beugel voor de tv op vastmaken.
Geef de kokerprofielen een hip kleurtje, en het staat nog decoratief ook.
Als voordeel heb je dan ook dat je de eventuele kabels door het koker profiel kunt laten lopen, zodat die niet in het zicht zitten.

Zoiets als ik hier getekend heb.
(octrooi heb ik hiervoor al aangevraagd) :mrgreen:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Nog een mogelijkheid is om aan de achterzijde van het muurtje een plaat multiplex te plaatsen over de hele oppervlak van de wand.
Met montage kit tegen de wand plaatsen of met een tiental pluggen verdeeld over het oppervlak.
De beugels zet je dan gedeeltelijk met pluggen in de wand en gedeeltelijk met schroeven door de wand in het multiplex vast.
Als test hang je er een emmer met stenen aan groter dan het gewicht van je tv.
 

Mike Philippens

  • #6
Frank schreef:
De beugels zet je dan gedeeltelijk met pluggen in de wand en gedeeltelijk met schroeven door de wand in het multiplex vast.
Ik weet niet of dat veel helpt. Als je het met pluggen doet, krijg je toch nog een geconcentreerde kracht op de muur (én in het muurtje). Gevoelsmatig denk ik dan dat als je de platen aan weerskanten aan de muur bevestigt en de ophangbeugel door en door vastmaakt, je een betere verdeling van de krachten krijgt.

Verder is het idee volgens mij wel ok. Ik ga gewoon even broeden op een combinatie van de ideeën. Het testen met een emmer is ook een goede. Zo'n emmer is een stuk goedkoper dan dat scherm ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu