Schouw van Openhaard verkleinen

Fokkeh

  • #1
Beste klussers,

Op 1 november krijgen wij de sleutel van ons nieuwe huis. Het is een dubbele bovenwoning bouwjaar 20'er jaren. Het is goed onderhouden (geen klushuis) maar desalniettemin gaan wij wel wat onderhoud plegen en een paar details in oude staat herstellen.

Zo niet de openhaard. De voor-woonkamer (voormalig ensuite) is niet bijzonder groot en heeft een (werkende) openhaard. De openhaard willen wij graag behouden, maar er zit nu een jaren 60 enorm formaat kast omheen, die naar onze mening veels te veel ruimte in neemt. zie fotos:





Als je op de kast klopt is het gewoon één hol stuk, materiaal onbekend; hout/asbest? Onze wens is dus de openhaard te behouden maar de volumineuze kast flink te verkleinen.

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Ideeen hebben over mogelijkheden? Kunnen we de huidige kast gewoon slopen en er een nieuwe omheen (laten) bouwen en afwerken? Of heeft dit meer voeten in de aarde dan wij ons nu beseffen :?:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je zegt het zelf al; als je bv. asbest tegenkomt kan het wel eens tegenzitten. Ik denk dat als je bezig bent, er achter komt, dat je beter heel de open haard kan (laten) vervangen voor één die je wil.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
De meeste openhaarden hebben een diepte van ongeveer 40 cm .op de haard zit dan een kap die meestal onder een hoek naar de schoortseen toeloopt. normaal zit naast en achter de schamotte of vuurvaste beton een loze ruimte [ of opgevuld met isolatiemateriaal] met daarnaast meestal metselwerk ,of soms plaatmateriaal. aan de bovenkant van de vuurvaste schamotte,zit vaak een boezemijzer , die soms op het metselwerk rust maar soms ook in de muur vastzit en met trekstangen al of niet met spanners aan de muur, misschien hebben ze de openhaard bewust zo breed gemaakt omdat er misschien vroeger 2 kanalen zaten. dus al met al een hoop dingen waar je rekening mee moet houden. anders misschien een paar fotos van de binnenkant.
 

Hansdennekamp

  • #4
Klinkt de hele ombouw overal hol? als dat zo is inclusief die (nep)balk aan de voorkant, kun je dat rustig wegslopen. Is het de benedenverdieping? zo ja , dan zit er denk ik geen dubbel kanaal. Jaren 20 huizen hebben vaak een hardstenen schouw gehad en er is een tijd geweest dat iedereen maar wegmoffelde omdat het zgn mooier was. Je zou er een schouw in terug kunnen zetten of misschien zit ie er nog gewoon onder. Komt ook voor.altijd weer een verrassing.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Voormalig ensuite.dus waarschijnlijk aparte voor en achterkamer met soms een schuifdeur er tussen
 

Hansdennekamp

  • #6
Soms wordt er ook nog weleens een verlaagd plafond neergehangen. met daaronder een ornamenten plafond.
 

Fokkeh

  • #7
Hoi, het is de eerste verdieping (dubbelbovenhuis, dus wij betrekken de eerste en tweede verdieping en hebben plat dak). Door ons dakterras is de schoorsteen gewoon bereikbaar mochten we daar iets mee willen. Voor zover ik mij herriner is de hele schouw hol, maar kan het nu niet checken omdat het voor onze vakantie volgende week niet meer lukt langs te gaan. De schuifdeuren zijn uit de en-suite, het is nu één lange kamer met versmalling.

Dank voor al jullie tips, als ik het zo hoor is het idd een kwestie van slopen en kijken wat erachter zit. Ik heb nog wel een zaak gevonden in Berkel en Rodenrijs die custom openhaarden maken, compleet op maat en afgestuct. Mogelijk dat ik hen om advies & offerte vraag. (http://www.nicoschouw.nl/index.php?paginaid=2)

Overigens geeft de reactie van GDelea ons wel moed; zij geeft aan dat de gemiddelde openhaard 40cm diep is; die van ons staat ongeveer 70cm de kamer in. Dat zou toch een leuke winst zijn!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu