Open haard verwijderen - balk ondersteunen - plan van aanpak

Stef92

  • #1
Hoi,

Ik wil deze zomer onze open haard weghalen in de woonkamer. De reden is dat deze erg veel ruimte inneemt en geen warmte afgeeft. We gebruiken hem zelden. In bijlage heb ik enkele foto's van de haard alsook het bouwplan van de woning toegevoegd. Tevens enkele foto's van boven het plafond van een aantal jaren geleden waar je de haard. Op de foto's van het bouwplan gaat het telkens om de haard aan de linkerzijde van de tekening. Op de begane grond zie je dat hier een muur staat tussen de woonkamer en eetkamer, maar deze is door de vorige eigenaar verwijderd. Daar ligt nu een houten balk die op de huidige haard rust. Deze balk moet ik na het verwijderen ook weer ondersteunen dus ik wil een kolom terug opmetselen zo breed als de haard nu aan het plafond is, zie ook afbeelding. Deze kolom wil ik aan de voorzijde open laten zodanig dat ik er een inbouwkast van kan maken. De houten balk wil ik dan laten rusten op een HEA balk 120. Ik had het volgende plan van aanpak bedacht:

1. plaatsen van een drietal stutten onder de houten balk om deze op te vangen.
2. het voorzichtig slopen van de bestaande haard.
3. op de plek waar de haard heeft gestaan het storten van een kleine fundering voor het opmetselen van de kolom.
4. opmetselen van de kolom tot aan het plafond inclusief het plaatsen van de HEA balk.

Kan dat op deze manier? Ik heb zelf wel nog enkele bedenkingen of vragen:

1. wanneer ik de haard sloop dan vangen de stutten de balk op. Echter loopt de haard door naar de volgende verdiepingen en dit gedeelte wordt dus een tijdje niet ondersteund. Blijft dit zo tijdelijk hangen of moet ik schrik hebben dat alles naar beneden valt? Volgens mij is de haard wel ingemetseld in de binnenmuur, zie ook foto van de schoorsteen op zolder. De haard is op zolder en de eerste slaapkamer 160cm breed, terwijl die in de woonkamer maar 86cm breed is. Deze haard is ook later pas bijgebouwd en ik weet niet of dat het gedeelte in de woonkamer ook met de binnenmuur is ingemetseld.
2. hoe kan ik het beste de aansluiting maken van de nieuwe kolom op het gedeelte dat blijft hangen? Kan je best gewoon met een voegspijker specie proppen tussen de nieuw opgemetselde steen en de steen die er nog hangt?
3. Op welke manier kan ik het huidige rookkanaal afsluiten ter hoogte van het plafond?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Groet,

Stef

Begane grond.jpg Doorsnede woning.jpg Fundering.jpg Open haard afmetingen.jpg Schoorsteen zolder.jpg Verdieping.jpg Haardconstructie boven plafond 1.jpg Haardconstructie boven plafond 2.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Groot gelijk dat je die weg wilt hebben. Maar waar is de kolom precies voor bedoeld?

Ik zou het gelijk volledig weghalen, tot en met op dak. Scheelt een forse koudebrug en risicoplek op lekkage. Als de schoorsteen niet vertand is, is het weghalen erg makkelijk. Hou rekening mee dat als er roet zit op het achterliggende metselwerk, dat er een voorzetwand gemaakt moet worden.

Als de schoorsteen wel vertand zit, en je laat de rest zitten, blijft het vaak uit zichzelf ook al hangen. Een eventuele ondersteuning kan het beste op verdiepingsvloerniveau gemaakt worden (zonder kolom dus ;)
 

Stef92

  • #3
Hoi IJkenhout,

Dank voor je reactie! De kolom dient om de houten balk die er nu ligt te ondersteunen. Deze balk draagt de 2 slaapkamers boven. Vroeger stond hier een muur, maar die is in het verleden weggehaald. Aangezien die balk rust op de huidige haard, dus niet op de binnenmuur, moet die ondersteund blijven en vandaar het opmetselen van de kolom. Het volledig weghalen van de schoorsteen heb ik ook aan gedacht, maar wellicht dat ik dat in fases ga doen. Nu eerst beneden en later boven.

Groet,

Stef
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ah, die tekeningen kloppen dus niet. Het is onlogisch dat die moerbalk op de schoorsteen steunt, omdat er een opening (haard) onder zit. Je moet hier een constructeur bijhalen. De berekening die die persoon maakt, heb je ook nodig voor de vergunning.
 

Stef92

  • #5
Die tekeningen kloppen niet meer nee. Best toch een constructeur raadplegen dan? Ik dacht door een kolom op te metselen een vergelijkbare situatie zoals die nu is te creëren, waardoor er dus eigenlijk weinig veranderd, behalve dat de rest van de haard weg is. Maar dat is dus niet per definitie zo begrijp ik.

Groet,

Stef
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dit moet inderdaad via een constructeur. Ik vind de bestaande constructie ook al niet erg optimaal. Bij het plaatsen van een kolom ter vervanging van een wand moet bijvoorbeeld ook de stabiliteit en fundering bekeken worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu