Open Haard vervangen door Inzethaard

Enforcer

  • #1
Wij zijn van plan om onze open haard te vervangen door een inzethaard. Onze vraag is eigenlijk of we heel veel moeite moeten doen om ons huidige rookkanaal aan te moeten passen aan de nieuwe situatie of dat het heel simpel is.

Het huidige rookkanaal van onze schoorsteen werkt prima en daar maken we dan ook al jarenlang gebruik van. Kunnen wij zonder problemen een kachelpijp die vanaf de inzethaard komt een klein stukje laten uitkomen in ons (vierkante) huidige rookkanaal zonder verder iets te hoeven aanpassen afgezien van de afsluitklep te verwijderen?

Het is de bedoeling dat het een Dik Geurts Instyle Corner (Links) inzethaard gaat worden...

Hieronder de foto's:


 

Enforcer

  • #2
De inzethaard zal een ronde pijpdiameter van 200mm hebben aan de bovenkant en het rookkanaal is ook van deze afmeting (maar dan vierkant). Ik verwacht zelf dat ik een flexibele dubbelwandige rvs 200mm buis vanaf de inzethaard naar de schoorsteen (waar nu het afsluitklepje zit) nodig heb van een halve meter die ik dan vervolgens met een verloopstukje van rond naar vierkant in het bestaande rookkanaal kan laten lopen. Ik zit alleen even met de afdichting van dat verloopstukje. Klopt mijn gedachten zo en wat kan ik gebruiken om het verloopstukje vast te zetten en af te dichten ?
 

Wes77

  • #3
Hoe hebben jullie dit uiteindelijk uitgevoerd? Ik heb nl. dezelfde vraag.
 

Enforcer

  • #4
Bij het uitblijven van een reactie op deze site hebben we de inzethaard gewoon op zijn plek gezet en vooralsnog de ruimte tussen de bestaande schouw en de inzethaard met een hittebestendig keramisch deken opgevuld zodat er geen rookgassen naar binnen zouden kunnen komen.

We zijn wel van plan om de inzethaard d.m.v. een buis in het bestaande rookkanaal uit te laten komen en misschien helemaal doortrekken met een flexibele buis tot de uitgang, maar dit laten we (bij uitblijven van een reactie op deze site) door een vakman doen. In verband met de feestdagen zijn de meeste vakmensen op vakantie dus moet het helaas even wachten.

PS. Het is overigens een Barbas inzethaard geworden

 

Wes77

  • #5
Ik heb er vandaag èèn gekocht en geplaatst. Hij past precies (hooguit een halve mm speling). Dat vul ik wel op met glasvezeldraad. Ik heb geen buis aangesloten vanaf de haard naar het bestaande rookkanaal. Ik ben nu aan het stoken en het werkt perfect. Enige is dat bij het schoorsteenvegen er vuil op de haard kan terechtkomen, maar dat kan ik met een bouwstofzuiger vanuit de binnenkant reinigen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Als je een flex slang gaat plaatsen ook even zien of het verloop op de kachel samen met het flex ver genoeg zakken wil om de haard te plaatsen bij de meeste kachels past normaal rvs wel maar flexibel niet of de buis zo op maat buigen met de kachel op de laagste stand en daarna de kachel omhoog draaien.als je de mogelijk hebt om de ruimte tussen de kachel en bovenkant verloop waar meestal de klep zit kan voorzien van een buis[flexibel dit dan zeker doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu