Open gashaard met mechanisch ventilatiesysteem uitschakelen

Jakobski

  • #1
Hallo allemaal,

Graag wil ik een grote open gashaard plaatsen in mijn nieuwbouw woning. Open omdat ik de glasplaat bij een gesloten systeem echt niet mooi vind.

In de woning is een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig en daarmee is een open gashaard niet mogelijk.

Of toch wel?

Als ik een schakeling maak waarbij de ventilatie uitschakelt zodra de haard aangaat (via de afstandsbediening) en andersom, dan zou dat mijns inziens geen problemen moeten geven.

Een lelijke afzuiger op het dak is uiteraard ook een optie, maar wellicht scheelt me dit 2500.

Mag mijn idee en kan dit wel?

Bedankt alvast voor je advies.

Groeten,
Jakobski
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien is het verstandig er eens over na te denken waarom men zo'n gesloten systeem gemaakt heeft. Wanneer je een open gashaard gebruikt zou het wel eens kunnen gebeuren dat afvoergassen (die ook koolmonoxide kunnen bevatten) van de haard daar terecht komen waar ze niet horen. In andere kamers bijvoorbeeld.

Zet je de mechanische ventilatie uit dan voorkom je dat het in andere kamers terecht komt. Maar omdat een huis met een mechanisch afzuigsysteem een heel erg uitgebalanceerd geheel is, loop je een grote kans dat je dan onvoldoende zuurstoftoevoer krijgt naar die kachel. Met als gevolg: koolmonoxidevorming in je huiskkamer. Dat is trouwens bij een huis met ouderwetse natuurlijke ventilatie al een heel groot risico.

Je hoeft je er maar één keer zorgen over te maken, na een koolmonoxidevergiftiging zijn alle zorgen voorbij! :mrgreen:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Een open gashaard moet je gewoon niet willen. Ook niet zonder mechanische afzuiging.
 

Marcn88

  • #4
In een nieuwbouwwoning geen open toestel plaatsen, er is veel te weinig luchttoevoer omdat dit meestal ook mechanisch is geregeld oftewel een balansventilatie
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu