Opdekslot vervangen door cilinderslot?

Josr

  • #1
Hoi,

Weet iemand wat de mogelijkheden zijn bij een voordeur met opdekslot om dit te vervangen door een standaard cilinderslot?

Hierover heb ik de volgende vragen:

1. Het slotgat bij een opdekslot is groter dan van een cilinder. Als je hier een cilinderslotgat/gleuf gaat infrezen is er wel een probleem? Kan een beetje timmerman überhaupt relatief gemakkelijk zelf een slotgat/gleuf infreezen ter plaatste?

2. Bestaan er opdeksloten waar je een standaard cilinders in kunt schuiven en de buitenkant met standaard cilinderrozetten kunt afwerken?

3. Kortom: wat zijn de (on)mogelijkheden? En als dit mogelijk is is een timmerman hier dan geen hele week mee bezig? (met andere woorden: kan het tegen minder kosten dan een nieuwe voordeur?)

Ik vind de voordeur oke en een nieuwe kost veel geld, maar opdeksloten hebben een aantal nadelen:

1. Het beslag van het slot is niet te kiezen. Meestal is het rozet dat bij het slot zit b.v. vernikkeld. Je kunt dan niet voor de rest van het deurbeslag (briefplaat, bel, etc) kiezen voor iets anders zoals messing, brons, etc. Ik zie dit bij een hoop voordeuren wel, maar fraai is iets anders.

2. Goede opdeksloten zijn zeer duur;

3. Opdeksloten zijn wel gelijksluitend te krijgen met normale cilinders (b.v. bij LIPS) maar dat wordt nog veel duurder.

Alvast bedankt!
 

Bass

  • #2
Ik heb het opdekslot van onze voordeur ook vervangen door een cilinderslot met veiligheidsbeslag. Gaat prima.
Het is wat boor en beitelwerk, maar zeker geen uren werk. Voor een echte timmerman hooguit een uur werk denk ik.
Ik had wel het geluk dat het grote gat van het opdekslot precies achter de plaat van het veiligheidsbeslag viel.
Anders is het trouwens ook geen ramp. Dan vul je het oude gat met een rond stuk hout dat je netjes afwerkt en aflakt met de gehele deur.
 

Fiesiekus

  • #3
Met een goede sjabloon is dat i.d.d. goed (zelf) te doen. Ik vind zo'n inbouw(veiligheids)slot met een gewone kruk aan de binnenzijde, veel handiger en netter dan zo'n opbouwslot met een (te klein) lelijk haakje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu