Opdeklat / ventilatielat vervangen

Jerommeke72

  • #1
Hallo allemaal,

Tijdens het schilderen van de buitenkant van mijn huis zag (en voelde) ik dat het onderste latje van mijn buitenraam zacht was. Na het bestuderen van diverse onderwerpen op het internet heb ik de volgende vragen:
- het onderste latje heet volgens mij de opdeklat, ook wel ventilatielat genoemd. Er zitten namlijk twee openingen aan de onderkant van de lat voor ventilatie. Kan ik dit zo aanschaffen (met openingen) of moet ik dat er zelf inzagen?
- kan ik de lat, nadat ik deze passend heb gezaagd, zo opplakken in combinatie met spijkers en schroeven of moet er nog iets tussen de lat en het raam. Ik las namelijk iets over glasband. Ik heb trouwens de indruk dat de lat grotendeels op het raam rust en nauwelijks op het glas
- nog handige tips voor het afkitten?

Ik wacht nu even rustig af.
Jeroen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
- Je kan ze compleet met ventilatiegaten krijgen. Er zitten er in de regel wel iets meer dan 2 in, afhankelijk van de breedte van je raam.
- Na zagen wel de kopse kanten in de grond, liefst 2x. Tussen het lat en het raam hoort normaliter glasband (of celband) van 4mm dik. Dan moet je wel een hele rol kopen. Je kan de lat ook volledig in de kit zetten. Dat kost wat meer kit maar hoef je niet een hele rol glasband te kopen. Dikke ril kit op de achterkant van de glaslat en dan er tegenaan drukken, hou dan wel 4mm afstand van het glas. Vervolgens vastspijkeren (liefst rvs) en evt. afkitten, mocht hier en daar nog wat ontbreken. Inspuiten met zeepsop en afstrijken.
- afkitten in de schuinte van de glaslat.
 

Tiho

  • #3
En goed de oude kit insnijden, ik ken iemand die trok een bluts van zijn glas mee omdat hij niet goed los was. Namelijk ik :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu