Opbouw broodjes vloer met vloerverwarming

B_janssen

  • #1
Na al een aantal dagen meegelezen te hebben op het forum heb ik toch zelf nog een vraag.
Ik heb bezig met het plannen van de renovatie van mijn nieuwe woning. Een benedenwoning uit 32. De houten vloeren+balklaag waren in erg slechte staat en zijn intussen verwijderd. Het plan is nu om een broodjes vloer te gaan plaatsen en vloerverwarming te installeren.
Ik heb intussen mezelf enigszins verdiept in de mogelijkheden en dat blijken er nogal wat te zijn. In de onderstaande schetsen heb ik 3 mogelijkheden wat betreft de opbouw van de vloer getekend.

In de eerste optie is de vloer van onder geïsoleerd door de eps broodjes. Daarboven op een betonnen druklaag en een zandcement dekvloer waar dan de verwarmingsbuis door komt te liggen.

Optie B gaat uit van een droogbouw systeem voor de vloerverwarming dat op een laag EPS platen ligt. De broodjes zijn hier dunner om hoogte te besparen.

Optie C is vergelijkbaar met optie A als het om de isolatie gaat maar daar is gekozen voor een dikkere druklaag die gevlinderd ook meteen als topvloer dient. De reden hiervoor is dat ik in ongeveer de helft van de woning een beton(look) vloer wil hebben.

Om te zorgen dat de kruipruimte enigszins begaanbaar blijft wil ik uitkomen op een dikte <40cm. Kunnen jullie met wellicht helpen met voor- en nadelen van deze opties en voorkomen van eventuele fouten die ik gemaakt heb?



 

Millew

  • #2
Ik zit over een poosje met hetzelfde vraagstuk. Mijn voorkeur zou uitgaan naar optie B, maar dan geen droogbouw, maar een dekvloer van fijn grindbeton met vloerverwarming er in.
Voordelen:
- ontkoppeling van constructieve functie en verwarmingsfunctie;
- vloerverwarming reageert veel sneller op temperatuurwisselingen in de omgeving.

De extra benodigde hoogte voor de dekvloer kan je wel winnen door het EPS element onder de balken nog wat dunner te kiezen. Als die ten minste verkrijgbaar zijn.
 

B_janssen

  • #3
Optie B maar dan zonder droogbouwsysteem zou ivm met de kosten ook mijn favoriet zijn maar dan kom ik in de knoei met de totale hoogte.Tenzij er nog manieren zijn om een natbouwsysteem dunner te maken of op een dunner pakket uit te komen natuurlijk.
Ik kan helaas de kruipruimte niet verder uitdiepen omdat ik dan op het grondwater zit.

Als ik zou kiezen voor optie A, is het dan nog verstandig om een isolatie folie tussen de druklaag en dekvloer te plaatsen?
Ook begreep ik dat er middelen zijn om de warmtegeleiding van de cement dekvloer te verhogen. Heeft dat zin?
 

Millew

  • #4
Natbouwsysteem dunner dan 50 mm is praktisch niet mogelijk. Met een buisdiameter van 16 mm, draadnet 2x3 mm en 20 mm dekking op de buis zit je op 42 mm. Het draadnet wil je ook wel een beetje omhullen met cement, dus 50 mm is wel het uiterste.

Misschien dat met die noppenplaat nog iets te winnen valt. Ik heb mij daar nooit in verdiept omdat ik het te duur vind.

Heb je al eens de Rd waarde van de verschillende opties vergeleken?
Misschien valt er iets te winnen in de isolatielaag onder de dekvloer bij optie B. Je kan dan ook nog denken aan drukvaste PIR om aan de gewenste Rd te komen bij een minimale vloerdikte.

Een folie onder de deklaag is bij optie A aan te bevelen om de dekvloer vrij te kunnen laten uitzetten/krimpen t.o.v. de draagvloer. Dat vermindert de spanningen in de dekvloer. De draagvloer moet dan wel vrij glad worden afgewerkt.

Ik kan nog maar weinig produktinformatie vinden over dat toevoegmiddel. Wat ik begrepen heb uit de summiere omschrijving zou het de dichtheid van de vloer verbeteren. Maar bij een goed aangebrachte zandcement dekvloer is het luchtgehalte hooguit 5%. Als je dat met het middel kan terugbrengen tot 0% dan is de winst in geleidbaarheid naar schatting iets van 10%.
Het verbetert ook de elasticiteit. Dat zou wel een pluspunt kunnen zijn.

Ik ben zelf van plan om de dekvloer met fijn grondbeton (korrelgrootte 0-4 mm) te maken. Door de hogere dichtheid heeft dat vanzelf al een betere geleidbaarheid en ook een hogere sterkte.
 

Ralph

  • #5
Ik snap het niet helemaal, je kan de kruipruimte niet verder uitdiepen omdat je op grondwater komt?
Liggen je EPS elementen dan in het water of heb je dan iets minder hoogte om er te kruipen?

In geval van dat laatste zal je de 5 cm extra dieper niet de kop kosten denk ik.
Ik zou dan gaan voor optie B met 4 cm dekking over de buizen.
 

B_janssen

  • #6
Bedankt voor de reacties. Het probleem is idd dat er dan minder bewegings ruimte is. Echter als ik een PIR laag (R 2.17 / 5cm) tussen de dekvloer en de druklaag plaats zou het nog wel moeten lukken. Dan ga ik toch proberen om optie B uit te voeren.
Dat het beton dan tussen 2 lagen isolatie in komt te liggen is geen probleem toch?
 

Ralph

  • #7
Nope, Maar het kan ook anders hoor. Je neem t dan bimsblokken als vulling ipv van eps. Scheelt je alle cm's aan isolatie onder je T-balken en kan je meer op de je betonvloer isoleren wat eigenlijk beter is in dit geval.


 

B_janssen

  • #8
Hee dat systeem kende in nog niet. Ziet er wel een stuk zwaarder uit. Dat zou wel eens een probleem kunnen zijn. Maar wel interessant. Dan zou ik dus gewoon een dikkere isolatie laag daar op kunnen leggen.
 

B_janssen

  • #9

Ik kwam deze foto tegen in een folder. De betreffende producent gaf aan dergelijke blokken zonder flap voor onder de balken niet (meer?) te hebben. Ik heb zelf al een aantal partijen gebeld maar zonder resultaat. Kreeg wel de suggestie de "flap" er gewoon af te zagen.
Heeft een van jullie deze blokken zonder flap wel eens eerder gezien? of nog beter.. een idee waar ik ze zou kunnen krijgen?
 

Millew

  • #10
Er is ook een variant verkrijgbaar, waarbij holle vulelementen (broodjes) van lichtbeton zijn gemaakt. Deze steken niet onder de balken uit. Het eigen gewicht van de constructievloer is ca. 300 kg/m2 en de hoogte is 210 mm exclusief isolatie en afwerkvloer.

Verder is de markt nogal in beweging op het gebied van renovatievloeren. Zo zijn er nu diverse systemen verkrijgbaar op basis van stalen liggers, welke een veel lager eigen gewicht hebben dan de traditionele combinatievloer.
 

Marc-S

  • #11
@B_janssen, we zijn inmiddels wat jaren verder! Ik ben erg benieuwd hoe de vloer uiteindelijk is opgebouwd? Kan je daar wat over delen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu