Oorzaak verkleuring en kieren laminaat parketvloer

John2006

 • #1
Geachte deskundigen,

Ik wil graag de hulp inroepen van specialisten op het gebied van laminaatparketvloeren. Het volgende is het geval. Nadat ik vorig jaar een woning heb betrokken blijkt dat de laminaat parketvloer die er (denk ik) 12 jaar in ligt op bepaalde plaatsen te gaan verkleuren en op de naden wat kieren en de plnkjes ligt omhoog zijn gaan staan.

Omdat het op een langere strook van planken erger was en mijn cv vaak bijgevuld moest worden was het vermoeden dat de kunststof cv leidingen die door de afwerklaag van de beton lopen wellicht lek zouden zijn en waardoor vocht vrij kwam met de genoemde consequenties.

Ik heb toen op de bewuste plekken de laminaat stroken verwijderd maar kon aan de betonafwerkvloer niets zien wat op lekkage duidde. Nu we tijdelijk een radiator hebben losgekoppeld waarvan de leidingen door dat deel van de vloer lopen waar de verkleuring optrad blijkt de cv ketel nog steeds water te verliezen (drukverlies).

Ik kon dus zowel aan de vloer als aan de onderkant van de laminaatparketdelen niets zien dat op vocht duidt (geen kleurverschil of andere afwijkingen). Het enige wat ik wel merk is als ik de verwarming hoog opstook de betonvloer op die delen erg warm wordt.

Om dat het een verzekeringskwestie is is er ook iemand van de verzekeringsmaatschappij bijgeweest en een parket leverancier voor het bepalen van de schade. Conclusie waterschade waarschijnlijk door lekkage. Er moet een gehele nieuwe vloer in ook ivm het niet meer leverbaar zijn van het parket.

Ondanks dat ik niet twijfel aan de kunde van beiden heb ik toch vraagtekens. Ik vraag mij nl. af of de beuken laminaat parketvloer niet als gevolg van de warme cv leidingen in de betonvloer verkleurd kan zijn en zelfs op de naden is gaan kieren. Ik heb hier wel eens iets over gelezen dat dit kan optreden bij beuken vloeren door de patronen in het hout.

De leidingen worden vooral in de winterperiode erg heet (80 graden). Ook op andere plaatsen in de vloer zijn kleurverschillen en patroon veranderingen zichtbaar. Je zou toch als het echt om vocht van onderuit gaat iets moeten zien aan zowel het de onderkant van het hout of de betonnenvloer. De benedenburen bemerken ook geen lekkage.

Gaarne advies ik zal nog proberen een foto toe te voegen ter verduidelijking.

Alvast bedankt voor de hulp van een ieder die ook maar enige helderheid kan brengen in dit probleem.

m.v.rt.,

john 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Of de problemen wel of niet veroorzaakt zijn door waterschade, kan ik niet beoordelen, ben geen parketspecialist.

  Wel weet ik dat er hier op het forum regelmatig vragen zijn over het gebruik van vloerverwarming onder laminaat of parket, en dat het in het algemeen afgeraden wordt, omdat het "hout" sterk isoleert, én niet goed tegen te grote warmte kan.

  In "Vloerverwarming" op retourleiding CV werd daarvoor een oplossing aangedragen, die er voor zou moeten zorgen, dat de temperatuur van de vloerverwarming niet boven een bepaalde waarde uit komt, om daarmee schade aan de vloer te voorkomen.

  Indien die vloer erg heet wordt van de vloerverwarming, zou het best kunnen zijn, dat dát de echte oorzaak is geweest en niet waterschade. In dat geval zou ik maar niet te hard protesteren bij de verzekeringsmaatschappij, want waterschade krijg je (wellicht) vergoed, maar of je na 12 jaar schade vergoed krijgt omdat de vloer verkeerd is aangelegd?

  Maar je kunt het beste ook wachten op andere suggesties hier!

  Wat betreft het drukverlies van de cv: kijk eens de diverse onderwerpen op het gebied van drukverlies door bij de rubriek verwarming, je kunt ook zoeken op het woord "drukverlies".

  Heb je daarover nog verdere vragen, stel dan een aparte vraag in die rubriek!
   

  John2006

  • #3
  Beste Kees,

  Dank je voor je reactie. Even een misverstand uit de weg ruimen. Ik heb geen vloerverwarming maar mijn flexibele cv leidingen zijn in de afwerklaag van de betonvloer gelegd. Ze liggen weliswaar in een bemanteling maar de vloer wordt op de plaats waar de leidingen lopen erg heet. Ik zie daar geen enkele vorm van lekkage optreden, ook niet als ik de vloer afdek met bijv. folie om verdamping tegen te gaan.

  De vraag is dan ook wie heeft er verstand van parket en zou kunnen aangeven of de genoemde verkleuring door warmte kan optreden (de buizen kunnen erg warm worden graad of 70.

  Wat betreft de andere oorzaken heb ik inderdaad ook een mail gezet onder de rubriek verwarming en gezocht op "drukverlies".

  Bedankt voor je reactie en ik zoek verder en hoop op meer tips die me verder kunnen helpen.

  Nogmaals mijn dank!

  m.vr.grt.,
   

  EdP

  • #4
  Die kalkafzetting ontstaat in elk geval door verdamping van ... water, dus dat is zeker een punt van aandacht. Alleen hebben we daarmee de vlekken in het parket nog niet verklaard.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #5
  De overgang tussen ´flexibel´en de stijgleiding heeft geen last van warmte werking, deze zijn 100% betrouwbare krimpverbindingen waarbij de ´slang´ met spaciaal gereedschap word geperst dit krijg je niet weer los.

  De schade plekken zitten boven de leidingen?

  Mogelijke oorzaak is het te nat schoonmaken van de vloer op een foto meen ik een emmerkring te zien zoals ontstaat als een emmer op 1 plaats word gezet en de vloer naar de emmer toe word gedweild.
  Hierdoor krijg je dus 1 plaats welke langer nat is als de rest het water trekt hier in het hout en zorgt ervoor dat het lak loslaat, nu kan ik het mis hebben maar als het water in de kieren opwarmt gaat het proces sneller, het hout word als het ware gestoomd.

  Als het water van onder was gekomen was de gehele plank beschadigd, nu echter alleen de kanten, dus ik denk dat het water van boven kwam.

  Ik kan er compleet naast zitten, maar de schade patronen lijken op welke ik had toen ik een nacht een lekkende emmer op een soort gelijke vloer had laten staan.

  Deze had dezelfde tekening.
   

  John2006

  • #6
  Beste The Headhunter,

  Wat betreft de parketvloer. De schadeplekken zitten boven de leidingen. De foto's geven die plekken aan. Naast de kieren en de krimp in de houtplakjes op die plaatsen heeft ook het hout op die plaatsen een donkere kleur dan de rest.

  De combinatie vocht van bovenaf en het kieren en iets openstaan kan duiden op datgene wat je zegt. Er is geen kring van een emmer zichtbaar op de vloer trouwens. Ook op andere plaatsen treden enigszins verkleuringen op en lijkt het hout iets te werken. De vloer is 12 jaar geleden gelegd vermoed ik en de verbindingen zijn niet zo goed sluitend als tegenwoordig de klikverbindingen. Misschien had de vloer wel meer verlijmd moeten worden.

  Ik hoor wel of er nog nieuwe gezichtspunten naar boven komen...
   

  Danny271

  • #7
  Heb zelf een nieuwbouw huis.

  In mijn woonkamer lopen ook kunststof cv leidingen in de betonvloer naar de radiatoren en een verdeler onder in de kast.
  Op deze vloer ligt licht eiken parket. Ik kan aan de vloer zien waar de leidingen lopen, de naden staan daar open.

  Ik trek deze winter alles eruit en ga vloerbedekking of tegels leggen!
   

  John2006

  • #8
  Hoi Danny,

  Dank je voor je tip. Is was er al bang voor dat warmte invloed heeft op mijn parketlaminaatvloer. De vloer bij mij moet er ook uit. Ik denk dat ik misschien voor alleen laminaat kies dat is kunststof en de klikverbindingen zijn beter, dat kiert niet zo snel.

  Klopt dat het parket bij jou ook donker kleurt op de plaatsen waar de leidingen liggen, of gaan alleen de verbindingen kieren/openstaan?

  Mijn vermoeden is ook, kijk maar op de foto's dat het parket van boven nat is geweest en dat de leidingen niet lek zijn.

  Nogmaals mijn dank en wellicht kun je de foto's van mij nog eens bekijken over de donkere verkleuring vergelijkbaar is mij jou situatie.

  m.vr.grt.,
   

  Danny271

  • #9
  De vloer is bij mij niet verkleurd zoals bij jou.
  Alleen de naden zijn open gaan staan waar warme leidingen lopen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu