Onzichtbaar monteren van takken in terraria

JDirks

  • #1
Ik sta op het punt om enkele nieuwe terraria te gaan maken.

De bakken zullen gemaakt worden uit 18mm MDF wat hoogglans wit afgelakt zal worden.
Als inrichting wil ik enkele takken monteren, waarbij de wijze van montage onzichtbaar is.
Maar dat laatste is nu net het punt waar ik een beetje vastloop.

Normaliter zou je zeggen schroeven door linker en rechter buitenkant en klaar.
Maar enkele terraria zijn 'uit 1 stuk', waardoor die mogelijkheid ontbreekt. Je zou dan tegen de schroeven van de takken van de bak ernaast aankijken zeg maar.

Hopelijk helpen onderstaande schetsen, want bovenstaande is nou niet echt 100% duidelijk en ik weet zo 123 niet hoe ik het duidelijker uit kan leggen.





Montage van de takken alvorens het geheel te gaan gronden en aflakken zou een mogelijkheid zijn, maar schilderen wanneer de er al takken in de bak zitten werkt nou niet bepaald heel erg prettig.

Dus nu weet ik even niet zo goed hoe ik dit het beste aan kan pakken.
Het is dus de bedoeling dat de takken gemonteerd worden nadat de bak in wezen af is wat betreft het schilderwerk. Maar schroeven mogen bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn.
Een optie die ik zelf bedacht had, is om na het schilderen gewoon te gaan schroeven. De schroefkop vervolgens weg te plamuren en daarna weer gronden en aflakken. Maar ik ben bang dat je die plekken gaat blijven zien.

Is er iemand die mij hierin kan adviseren? Hoe kan ik dit het beste aanpakken en hoe zit het met de laatstgenoemde optie?

Alvast enorm bedankt.

Groet,
Jordi
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een gat boren in de tak(ken) van b.v. 5,2 mm.
Daar een boutje in draaien, u bent hiervoor geen tap nodig.
Het boutje afzagen zodat er 13 mm over blijft aan de buitenkant.
Een gat boren van 5,2 mm met een diepte van 14 mm in de wanden waar de takken moeten komen, de tak met bout in de wand draaien en het zit onzichtbaar bevestigd.

Als u het gat in de tak hebt geboord kunt u met een verzinkboor het gat iets verzinken, u kunt dan om de bout een O-ring steken, na het aandraaien zit de tak goed vast door de ring.
Voor de goede diepte in de plaat een buisje o.i.d. om de boor steken zodat de boor niet door schiet.
 

JDirks

  • #3
Beste Jan,

Bedankt voor de reactie.
Echter zit je dan met het probleem dat je door de 'verlenging' van de tak met de bout de tak niet meer tussen de 2 zijwanden krijgt.
De door jou genoemde mogelijkheid is overigens wel eentje om te onthouden wanneer er een tak slechts aan 1 kant bevestigd hoeft te worden. Al is dat natuurlijk enkel mogelijk bij kleinere/korte takken vanwege de hefboomwerking en het doorzakken wanneer toegepast met grotere lengtes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een andere, dunnere, tak als steun vast schroeven op de tak op de wand ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Terraria in de zin van warm en/of vochtig? Gebruik dan hout wat geschikt is voor buiten. Standaard MDF is hier niet geschikt voor.

Als de zijkanten nog enigszins meebewegen, kan je de tak 2cm langer maken en in de zijkanten een 1cm diep gat. Zal wel wat flexibel moeten, ruimte voor montage.

Als de schroefgaten slechts aan één kan van de kast niet gewenst zijn, kan je aan die kant een deuvel doen, en de andere kant alsnog schroeven.
 

JDirks

  • #6
Jan schreef:
Een andere, dunnere, tak als steun vast schroeven op de tak op de wand ?
Dat is niet helemaal het plaatje wat ik voor ogen had. Dan creëer je in wezen natuurlijk ook gewoon een steun, ondanks dat dat in 'tak-vorm' is. Terwijl ik juist voor 'strak' wilde gaan. Spierwitte takken met van schors ontdane horizontale 'ligtakken'.
IJkenhout schreef:
Terraria in de zin van warm en/of vochtig? Gebruik dan hout wat geschikt is voor buiten. Standaard MDF is hier niet geschikt voor.
Terraria in de vorm van warm en vochtig inderdaad. Ik weet dat MDF niet het meest geschikte is, maar wanneer je er met een goede behandeling zelfs aquaria van kan maken zou een terrarium geen probleem mogen zijn.
IJkenhout schreef:
Als de zijkanten nog enigszins meebewegen, kan je de tak 2cm langer maken en in de zijkanten een 1cm diep gat. Zal wel wat flexibel moeten, ruimte voor montage.
Dat gaat hem helaas niet worden. Vastgeschroefde en gelijmde 18mm dikke platen zijn niet bepaald flexibel. Gelukkig :lol:
IJkenhout schreef:
Als de schroefgaten slechts aan één kan van de kast niet gewenst zijn, kan je aan die kant een deuvel doen, en de andere kant alsnog schroeven.
Zoals je op de tekening kunt zien gaat dat wellicht op voor de buitenste bakken, maar daar blijft het dan ook bij.
Al moet je bij het gebruik van deuvels alsnog het gat, van/voor de deuvel, in de bak ernaast alsnog weg zien te werken.
 

Poster

  • #7
Hallo

Een strak deuvelgat in de tak boren, en een 16 mm diep deuvelgat in de wand.

De deuvel in de tak en wand verlijmen met hout of bruis lijm.

Daarna de tak afplakken, en de wand schilderen.

De deuvel kan u ook van de andere kant door de wand in de tak tikken, en na droging met een scherpe beitel het restand afsteken.

Dan houd u glad werk over.

Grt.
 

JDirks

  • #8
Bedankt voor de reactie "P".
Hier had ik zelf ook al over nagedacht, maar ik loop dan enigszins tegen 2 'problemen' aan.
Het afplakken van de uiteinden van de takken is vanwege de grillige vormen erg lastig, maar met een beetje doorzettingsvermogen wel haalbaar.
Echter wil ik elk pertinent geen verf op de takken. En kit, of een andere vorm van 'dichting', tussen tak en wand ga je zien. En ik vind het nogal een risico om het MDF wat 'achter' het hout zit zeg maar niet te behandelen gezien de bakken regelmatig gesproeid zullen worden (water).
Is schilderen, schroeven, plamuren en 'overschilderen' van de schroefgaten dan geen betere optie? Of desnoods inderdaad met een deuvel, maar dan wederom 'overschilderen'? Ik heb geen idee in hoeverre zoiets zichtbaar is/blijft.
 

Poster

  • #9
Ja, u kan deuvelen of schroeven.

Met deuvels verlijmen dicht u gelijk de kier tussen tak en wand waterdicht af, daarna voorzichtig schilderen.

Met schroeven kunt u er wat kit tussen doen, gaten plamuren en ook schilderen.

Met schroeven is het wat meer werk, maar te doen.

Grt.
 

JDirks

  • #10
Bedankt "P"!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Een deuvel kan je nou net onzichtbaar toepassen. Je hoeft het gat dus niet door te boren.

De bakken in het midden kan je een stukje verschuiven? Dan kan je gewoon schroeven.

Ook met goede behandeling gaat het met normaal MDF niet werken. Kies voor een materiaal dat geschikt is voor de toepassing! Er is ook exterieur MDF.

Alternatief is een metalen beugel aan de achterkant van de tak. Is grotendeels uit het zicht.
 

JDirks

  • #12
Deuvels kunnen inderdaad onzichtbaar, maar je krijgt ze er niet tussen. Het zijn geen losse 'kasten', het is 1 geheel met tussenplanken.

Ook exterieur MDF dient behandeld te worden. Het MDF is inmiddels al besteld. Beter gezegd; afgelopen weekend heb ik alle bakken al gemaakt. Enkel nog behandelen + techniek + inrichting. Daarnaast was dat ook niet echt het onderwerp van dit topic hè ;)

Gezien de geringe dikte van enkele takken is een metalen beugel oid onmogelijk.
Ik denk dat de keuze wel gemaakt is..gewoon schroeven na het schilderen en dan bijwerken. Mits ik voor die tijd geen geniale andere oplossing bedenk/tegenkom.
 

Matthew

  • #13
Ik zou in het mdf een rampa moer draaien. In de tak ook een rampa moer waarna je met een stukje draadeind de tak op de wand kan bevestigen.
Of een houtdraad bout met metrisch draad, kom even niet op de naam....

Rampa moer...

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Een stokbout....
 

Matthew

  • #15
Juist, een stokbout.

Stokbout in de tak schroeven.
Rampamoer in de wand draaien.
Kan je zo de tak in de wand vastzetten.
 

JDirks

  • #16
Bedankt voor het meedenken Matthew en Walker!
Maar krijg je dan niet nagenoeg hetzelfde als het idee waar Jan eerder al mee kwam? (12 mei, 17:36)

In hoeverre is zoiets stevig? Ik zie het wel als mogelijkheid bij kleinere en kortere takken, maar wanneer je langere takken pakt ben ik bang voor doorzakken/losschieten/scheuren.
De tak zelf weegt natuurlijk iets, al is het hout kurkdroog en dus valt het mee, maar je zit natuurlijk ook met het dier. Besluit die net op het uiteinde te gaan liggen, dan komt er natuurlijk een behoorlijke belasting op de verbinding te staan.
 

Matthew

  • #17
Doorzakken is natuurlijk mede afhankelijk van wat voor dieren er in de terraria komen. Of er op het uiteinde nu een boa constrictor ligt, of er zit een gifkikkertje op...

In de basis lijkt mijn voorstel inderdaad op dat eerder genoemde idee. Maar de uitvoering is wat praktischer uitvoerbaar.

Een rampamoer M10 heeft een gat nodig van 12mm. De rampamoer zelf heeft een schroefdraad diameter van ongeveer 15mm en heeft een hele grove spoed. Die trek je niet 1 2 3 uit het hout.

Een stokbout heeft ook een hele grove draad en draai je ver in de tak.

Deze toepassing wordt heel veel gebruikt in katten krabpalen. En die zijn behoorlijk stevig.

Alles staat of valt uiteraard met de afmetingen en gewichten van de takken en dieren die er in komen.

Zonder daar wat meer info over te krijgen valt er op dit punt niet zo heel veel zinnigs over te zeggen.
 

JDirks

  • #18
Mijn excuses, ik dacht dat ik in de beginpost al vermeld had waar het om ging.
Het gaat om slangen. Slanke boomboa's om precies te zijn :)
Dieren die max een grammetje of 1400 gaan wegen. Normaliter individueel gehuisvest, maar voor de kweek uiteraard samen.

Ik kan altijd eens een testje met die bouten doen en kijken wat het een beetje kan hebben. Plaatje MDF heb ik nog wel liggen, dus dan ik zo even een proefopstelling maken.

Dat het voor krabpalen ook zo werkt heb ik nooit over nagedacht. Ondanks dat ik er hier 1 heb staan :roll: Haha! Wellicht omdat dat verticaal is en dit horizontaal. Plus dat die, naar mijn weten, ook altijd door de bodemplaat heen gaan zeg maar.

Het hele grote voordeel van het idee van de bouten vind ik dat het verwijderbaar blijft (correct me if I`m wrong). Wat natuurlijk enorm handig is voor het reinigen en dergelijke.
 

JDirks

  • #19
Zojuist even aan het zoeken geweest naar zowel de stokbouten als de rampamoeren, maar ik kom op enorme prijsverschillen uit.
Maakt het nog uit of ik voor verzinkt staal ga of voor RVS? Dat scheelt namelijk nogal even.


De stokbouten/schroeven (m8x50mm)
verzinkt - € 5,28 per 100 stuks
RVS - € 0,36 per stuk

De rampamoeren (M8x14mm)
verzinkt - € 4,69 per 10 stuks
RVS - € 0,87 per stuk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu