Ontvochter

Menblack

  • #1
Hoi,

Ik heb last van vocht en schimmels in mijn badkamer, doordat ik deze wil verbouwen wil ik dit gelijk aanpakken. Het probleem is dat ik in een flat woon en daardoor eigenlijk geen afzuigsysteem mag aansluiten op het ventielatie systeem. (Er zit geen raam in de badkamer en afstand naar buiten muur is ca 5 meter)

Ik wou een ontvochterplaatsen, maar ik kan er geen 1 vinden die je netjes kan wegwerken in je plafon en niet 200euro kost en voor zwembaden bedoelt zijn :) . Of moet ik proberen om 5 meter horizontaal afzuigen naar een buiten muur? Of hebben jullie betere iedeen :)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Zit er in de badkamer nu dan geen ventilatie rooster, dat aangesloten is op het centrale afzuig systeem?

Als dat wel zo is, zorg dan dat er ook verse droge lucht in de badkamer kan komen.
Dit kun je doen door te zorgen dat er een ruimte tussen deur en dorpel zit van minimaal 1,5 cm.
Of een ventilatie rooster onder in de deur te plaatsen.
 

Menblack

  • #3
Het zit er wel maar het zuigt niet of haast niet. En ik heb in mijn deur een ventilatie rooster dus daar ligt het ook niet aan.
 

Kaajee

  • #4
Dan lijkt er wat mis met je (centrale?) ventilatie systeem.

Is het een huurwoning? Neem contact op met de verhuurder; deze moet zorgen dat het in orde is (is ook in z'n eigen belang; vocht en schimmel in zijn huis)

Is het een koopwoning? Dan is er een VVE (verenging van eigenaren) en zul je deze kwestie met z'n allen moeten bespreken en oplossen. Wellicht moet er een andere/beter centraal ventilatie systeem komen
 

Droid

  • #5
Volgens bouwbesluit ben je verplicht lucht af te voeren in de badkamer, een bepaald aantal m³ per uur. Dus dat je niet aan mag sluiten op het afvoersysteem is onzin.
 

Kaajee

  • #6
Dit vind ik nou typisch weer zo'n regelneu*")% reply! Sorry to say!
Hier heb ik het al eens eerder over gehad.

Natuurlijk zul je best gelijk hebben, maar het bij dit mi. slechte advies laten vind ik zo marginaal. Dat je zegt hoe het volgens de regel is; prima. Maar iedereen kan nagaan dat dit in veel gevallen niet zo maar te doen is. Meedenken over alternatieven is dan ook wel zo aardig ipv alleen maar de regeltjes op te sommen.

In casu: wat als dit inderdaad een centrale mechanische ventilatie is (die wellicht niet goed werkt/afzuigt) en je gaat er dan eigenhandig een ventilator op zetten. Dan zadel je in potentie andere bewoners van je flat op met jouw wc (lees: poep) luchten, nee dat is een goed advies!
 

Droid

  • #7
Twee dingen:

1: je hebt gelijk. Ik had de reactie niet gezien dat er een afzuigsysteem aanwezig is. Ik was in de veronderstelling dat er niets zat. Je kun inderdaad geen ventilator op een centraal systeem zetten. Dat gaat niet goed

2: Nederland bestaat uit regeltjes, soms leuk, maar meestal niet. Hoe dan ook gelden ze voor iedereen, huurder en verhuurder. Zoals aangegeven zag ik zijn reactie over het hoofd en was in de veronderstelling dat er niets zat, vandaar mijn opmerking dat het verplicht is. En het is misschien regeln**ken, maar zo werkt het nu eenmaal in NL, je moet je aan al die zeikregeltjes houden, anders wordt je afgestraft.



Weer ontopic:
Houd eens een blaatje voor het ventiel, blijft hij hangen of niet? Zo niet, dan doet de afzuiging helemaal niets. Dan moet jij bij de verhuurder/VVE zijn.

Als je toch extra wilt afzuigen zie ik geen andere optie dan een weg te vinden naar de buitengevel, zoals gezegd is een extra ventilator op een centraal systeem uit den boze.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
En het rooster schoonmaken, wil vaak ook wel eens helpen.
Of het rooster verder open zetten, als het een verstelbaar rooster is.

Werkt de afzuiging dan nog niet, dan de huurbaas of VV inschakelen.
 

Menblack

  • #9
Sorry voor mijn late reactie ik, ik had even geen internet :(.

Bedankt voor jullie hulp. Ik even verder kijken wat ik kan doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu