Afdekplaat voor plafond

Jo1

  • #1
Ik heb besloten om op het plafond in de woonkamer geen lamp te bevestigen. Nu hangen er dus 2 draden en aan die draden zit een kroonsteentje bevestigd, dit moet toch i.v.m kortsluiting??

Nu wil ik graag een afdekplaatje plaatsen maar kan dat wel met een kroonsteentje??
Heeft iemand een tip hoe dit op een veilige manier kan want nu kijk ik tegen de draden aan :?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Spanning uitschakelen.
Deksel van de centraaldoos halen.
Krfoonsteen van de draden en door de deksel trekken.
Kroonsteen terug plaatsen op de draden.
Deksel terug plaatsen.
Eventueel een sierplaat onder 1 van de schroeven vastzetten en over de centraaldoos draaien.
Klaar.
 

Jo1

  • #3
Het dekseltje van de centraaldoos kan ik er niet afhalen helaas, dit komt door het stucwerk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dan heb je pech.
Centraaldozen en lasdozen dienen ten alle tijden bereikbaar te zijn.
 

Kaajee

  • #5
Helemaal gelijk, maar dat is nou eenmaal niet altijd zo en in casu dus ook niet. Beetje zonde om hele stuc werk te vernaggelen voor zo'n klusje. Dat kan altijd nog als er echt iets met de centraaldoos moet gebeuren.

Er zijn plafond afdek platen die best een beetje ruimte bieden. Je zou het huidige kroonsteentje kunnen 'doorknippen', zodat er eigenlijk 2 lossen kroonsteentjes ontstaan. Deze beide kun je dan zo plat mogelijk tegen het plafond duwen, dan pas de plfondplaat wellicht wel.......
 

Gerrit

  • #6
Niet doen.
Pak een schroevendraaier en ga de stucresten wegkrabben tot je het dekasel er af kunt halen.
Als je hier even aandacht aan besteedt zie je er niets van terug als je een roset op de doos plaatst.
en inderdaad, voor inspectie moet de doos toegangkelijk zijn.
Als er een storing op zou treden en de monteur moet er bij, bestaat er een kans dat hij niet zo zorgvuldig te werk gaat als jij zelf......
 

Kaajee

  • #7
Sorry hoor, maar dit vind ik nou typisch een voorbeeld/thread van overijverige klussers (en regelne*kers)!
Als er niets mis is is er geen reden om bij die centraal doos te komen, mocht die reden er wel komen, dan weet eigenaar prima dat er een centraaldoos zit, en ook dan kun je prima het stucwerk netjes verwijderen zodat je makkelijk bij die centraal doos kunt komen.

Er komt een afdekplaat op, dus dat duidt ook duidelijk op de aanwezigheid van een centraal doos, schrijf aan de binnenkant van die afdekplaat desnoods nog dat er zich een centraal doos boven deze afdekplaat zit, dan kan iedereen, nu of in de toekomst, weten.

Mijn advies blijft: ga niet onnodig breken, maak evt. het gaatje waar nu de draden uitkomen ietsje groter; snij dat/een kroonsteentje door en wellicht kun je hem dan door het gat van de centraal doos duwen. En anders zoals ik eerder schreef.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Mijn advies is volgens de normen/wetten te handelen, zeker beantwoorders dienen geen adviezen te geven die niet volgens de normen/wetten zijn.
 

Lichtpunt

  • #9
Kaajee schreef:
Sorry hoor, maar dit vind ik nou typisch een voorbeeld/thread van overijverige klussers (en regelne*kers)!
Sorry voor jou, ik had eerder in de tijd het gevoel dat je een serieuze honger had in kennis, vandaar ook een eerdere vraag naar jou om misschien een opleiding te gaan doen.

Nu ga je weer de reacties die gegeven worden vanuit een bepaald oogpunt (beroep, kennis, opleiding) als regel neukerij afdoen.
Wat moet ik nu van je denken?

Hoe jij zelf met de gegeven reacties omgaat in de draadjes moet je zelf weten, maar ik zit niet te wachten op negativiteit.
 

Kaajee

  • #10
Iedereen mag reageren als gewenst, jij ook, ik ook......

Ik hou ook van normen en regels, (dat heb ik ook al eerste gesteld in dit topic), maar ze moeten wel redelijk zijn. Het gaat hier om een bestaande situatie. Er wordt aangeraden de centraal dozen vrij te maken. Ik suggereer alleen maar dat er andere praktischer oplossingen zijn. TS moet zelf maar weten wat ie doet.

Ik merk dat er op dit forum heel vaak alleen maar gereageerd wordt met: "tja, zo zijn de regels/normen". Er wordt dan niet meer even praktisch nagedacht en gewoon tips gegeven hoe je 1 en ander ook kunt oplossen.
Sommige normen zijn gemaakt om levensbedreigende situaties te voorkomen, sommige zijn nou eenmaal wat ver gezocht (in dit "overnormige" van regeltjes aan elkaar hangend landje) Trek zelf je conclusies.

In casu: zeggen dat het niet volgens de norm is om centraal dozen weg te stucen (half Nederland heeft dat, anders heb je zo'n lelijke 'dop' aan je plafond, vrijwel niemand heeft een lamp precies op die plek hangen) is dus heel goed, dan weet TS dat, maar vervolgens een tip geven hoe het ook kan, zonder dat het gevaar oplevert, lijkt me ook de bedoeling van dit forum.
Elkaar helpen is het niet? Niet alleen maar met het wetboek/NEN voor onze neus alles afdoen dat het niet volgens de regeltjes is.
 

Tiho

  • #11
Hoe zal de TS nu de afdekplaat gaan vastmaken? Twee pluggen in het plafond boren :mrgreen:

Als de doos wordt opgezocht kan hij ook meteen met deze schroeven gemonteerd en het deksel zit er evengoed.
 

Kaajee

  • #12
Zo'n afdek plafond plaat bevestig je met 1 (lullig) schroefje (hoeft niet eens een plug in, gewicht is vrijwel 0), onzichtbaar onder de plaat. De plaat draai je vervolgens een kwart slag en dan zie je niets meer (behalve de altijd lelijke plaat).

 

Gerrit

  • #13
Het succes van dit forum is het gegeven dat de beantwoorders in de regel deskundig zijn en vanuit dat gegeven ook hun adviezen geven.

Dat willen we graag zo houden.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #14
Haantjesgedrag??? :( :( :(
 

Tiho

  • #15
Kaajee schreef:
Mijn advies blijft: ga niet onnodig breken, maak evt. het gaatje waar nu de draden uitkomen ietsje groter; snij dat/een kroonsteentje door en wellicht kun je hem dan door het gat van de centraal doos duwen. En anders zoals ik eerder schreef.
heb je nog een foto van een centraaldoos waarbij dat kan, bij mij past dat niet. En die andere gipsschroef zeker :wink:
 

Lichtpunt

  • #17
Jo1 schreef:
Nu hangen er dus 2 draden en aan die draden zit een kroonsteentje bevestigd,
Dit houd dus in dat de CD zichtbaar is en dat Gerrit alleen maar de tip geeft hoe de deksel vrij te maken is.
De getoonde afdekplaat is daarna met de bevestigings bout van de deksel te monteren.
Is dit nu echt zo'n drama in de adviezen?
Object blijft bereikbaar en is netjes afgewerkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu