Ontkoppelingsmat: broodnodig of overbodig?

Ik wil mijn cementdekvloer gaan betegelen, maar ik vind nogal tegenstrijdige adviezen wat betreft het gebruik van een ontkoppelingsmat.

Bestaande situatie:
  • "nieuwe" cementdekvloer (heeft inmiddels een jaar kunnen drogen)
  • voorzien van de nodige scheuren (zie foto)
  • vloerverwarming en vloerkoeling aanwezig
  • ongeveer 100 m2, doorlopend in verschillende vertrekken
Het plan:
  • keramische tegel 60x120 cm, gerectificeerd
  • 1/3-steens verband
  • voeg 2mm met levelingclips
  • Omnicol TP, Omnicol FLEX E, 12x12 lijmspaan, dubbelverlijmd (tegel zonder rillen)
  • dilatatievoeg naar aangebouwde gedeeltes

Is het nodig/verstandig om een ontkoppelingsmat te gebruiken? Zo ja, welke kan ik dan het beste kopen? Zit er nog verschil in? Waar koop ik zoiets het beste? De Duitse bouwmarkt, waar altijd wat te doen is, lijkt het niet in het assortiment te hebben.

foto.jpg
 
Wat voor vloer is het?
Zover ik weet is een ontkoppelingsmat alleen nodig op een houten vloer.
 
Wat voor vloer is het?
Zover ik weet is een ontkoppelingsmat alleen nodig op een houten vloer.

Dat dacht ik ook en daarom heb ik die tegels gekocht zonder ontkoppelingsmat. Als je echter de fabrikanten van deze matten mag geloven, dan heb je ze echt wel nodig. Het is moeilijk om advies te vinden van mensen die er zelf geen belang bij hebben.

De vloer is een cementdekvloek. Zie de tekst en de foto.
 
Waarschijnlijk niet. Heb je wel een opstartprotocol gebruikt bij het voor de eerste keer stoken? Of juist niet, omdat er nog geen afwerking op lag?
 
Waarschijnlijk niet. Heb je wel een opstartprotocol gebruikt bij het voor de eerste keer stoken? Of juist niet, omdat er nog geen afwerking op lag?
De vloerverwarming was al getest voor de oplevering, dus ik heb hem gewoon in gebruik genomen. De aannemer zei dat het opstartprotocol niet nodig was. Ik weet niet of hij dat zelf wel al gedaan had.
 
Ik heb nog wat aanvullende informatie, die wellicht invloed heeft over de keuze om wel of geen ontkoppelingsmatten te gebruiken. Ik was aan het onderzoeken waar ik het beste dilataties kan plaatsen in de tegelvloer. Die blijk je te moeten plaatsen boven de dilataties in de cementdekvloer. Echter heeft mijn vloer geen dilataties. De dekvloer hieronder is uit één stuk.

In de lengte is dit ongeveer 15 meter. Als ik uitga van een maximaal temperatuurverschil van 25 graden, dan kan ik verwachten dat lengte van 15 meter kan variëren met 3,75 tot 4.5 mm. Hiervoor gebruik ik gegevens van:
https://www.joostdevree.nl/bouwkund...loerenboek_2010_www_bedrijfschapafbouw_nl.pdf

Voor mijn tegels heb ik de lineaire uitzettingscoëfficient opgezocht bij de fabrikant. Over 15 meter hebben we het dan over een variatie van 2.5 mm. De cementdekvloer varieert dus tussen de 1,25 en 2,0 mm meer dan de tegelvloer. Dat lijkt mij (als leek) toch moeilijk op te vangen voor enkele millimeters flexibele tegellijm.

Ik lees trouwens dat het geen zin heeft om uitzetprofielen te plaatsen in je tegelvloer als de cementdekvloer geen dilataties heeft. Ik neem aan dat dilataties in de tegelvloer wel zinnig is bovenop een ontkoppelingsmat. Of is dat niet zo?

Als mat zie ik Schlütler Ditra voor 13,5 euro per m2, maar ook naamloze matten voor 10 euro per m2. Die DITRA mat geeft wat meer vertrouwen, maar is 2,5mm dikker en dan kom ik misschien in de problemen met de hoogte onder de voordeur.

Lastig dit...



1748968302370.png
 
Een kleine update voor diegene die het interesseert. Ik ga geen ontkoppelingsmatten gebruiken. Eigenlijk had ik mij er al bij neergelegd dat ik Ditra25 matten moest gaan gebruiken. Echter heeft de tegelhandel (die er baat bij heeft mij dit te verkopen) gezegd dat dat niet nodig is. Zij verkopen heel veel van dat spul, maar die klanten komen bijna allemaal uit Belgie en Duitsland (waar het verplicht is).

Andere adviezen die ik kreeg:
  • uitgeslepen hoeken van een tegel altijd voorboren
  • C1 lijm gebruiken (vezelversterkt zou nog beter zijn)
  • 1,5mm levelingclips is voldoende
  • 15x15mm lijmkam en ook de achterkant van de tegel (met de vlakke kant)
 
Het is verstandig om ontkoppelingsfolie te gebruiken zodat er geen scheuren doortrekken naar je tegelvloer.

Ook moet je verplicht dilatatievoegen implementeren bij deze lengtes. Heel raar ook dat niemand hier dat adviseert alsmede de tegelverkopers......

Een lijmkam van 1,5 cm is veel te grof en daardoor ga je luchtpockets krijgen onder je tegels waardoor hij op die plek broos is. Niks op laten vallen op die plek anders kun je die tegel vervangen.

Als je vloer zo krom is dat je 1,5 mm kam nodig hebt dan moet je eerst egaliseren.

Het belangrijkste is dat die vloer volledig in de lijm ligt.

Het stoort mij verder mateloos dat je zo slecht geadviseerd wordt. Niet alleen hier maar dus ook bij de tegelverkoper.

En qua ontkoppeling hoef je geen ditra te gebruiken. Je hebt folies op rollen van enkele millimeters dik.

Die leg je er zo in en het kost allemaal niks.

Wel heb je dan niet de stress dat je tegels gaan scheuren. Dat lijkt mij een stuk fijner slapen zonder stress.

Die folie zorgt ervoor dat als jouw vloer gaat werken dat de scheuren worden opgevangen door de folie en de flexibele tegellijm.

En er is altijd werking van een vloer. Er is altijd verzakking door regenwater. Er is altijd laterale werking.

Dus ik snap niet zo goed waarom iedereen jou adviseert om dat risico niet uit te sluiten.

Heel raar allemaal dit.

En dilatatievoegen zijn VERPLICHT om de zoveel meter. Omdat ook die tegels uitrekken en krimpen. Vandaar dat je tegels niet strak tegen een wand mag zetten anders breken of scheuren ze.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan