Ongelijke binnenmuur, beste afwerking na vochtprobleem?

Ingrid10

  • #1
In de aan het portiek grenzende muur van mijn voorkamertje was sprake van optrekkend vocht. Ik heb de muur laten impregneren om dat probleem te verhelpen. Omdat het stucwerk door het vocht was aangetast (kwam deels los + schimmel), heb ik een begin gemaakt met het verwijderen van het stucwerk. De muur is trouwens al droog, dat impregneren was al 2 jaar geleden. Hij is ongeveer 2,5 bij 2,5.

Ik ben nu op ongeveer 1/3 van het verwijderen van het stucwerk van het muurtje, zo goed als al het aangetaste spul is weg (foto). Het is sowieso een rotklus, maar er zijn nog wat extra factoren van onplezier. Waar er een laag cement tussen pleister en steen zit gaat het redelijk, maar er zijn ook vlakken waarbij het direct op de stenen zit. Er zijn zowel rode als witte bakstenen in de muur gebruikt, waar de pleister direct op de rode stenen zitten is het helemaal een ramp om het eraf te krijgen. De voegen komen op sommige plekken met het bikken mee of zijn redelijk poreus (in ieder geval niet bestand tegen een staalborstel). En tot slot zijn de stenen niet zodanig gelegd dat de muur een mooi recht vlak is, er zit soms tussen twee stenen naast elkaar al 5 centimeter verschil.

Ik twijfel nu hoe ik verder zal gaan, daarbij vraag ik graag jullie advies en input.
Waar ik tot nu toe aan heb gedacht:
- niet verder bikken en buffelen en dmv rachels een houten wandje tegen aan bevestigen, die netjes afwerken;
- toch de hele muur stucvrij maken, dan pas dat wandje ertegen;
- de hele muur stucvrij maken, evt voegen herstellen en de muur schilderen.

Wat denken jullie dat het minste werk maar vooral de minste kosten met zich meebrengt? Wat zou je zelf doen en waarom?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ingrid10 schreef:
In de aan het portiek grenzende muur van mijn voorkamertje was sprake van optrekkend vocht. Ik heb de muur laten impregneren om dat probleem te verhelpen.
Optrekkend vocht is nooit de oorzaak van een probleem, maar een symptoom. Impregneren is in ieder geval nooit de oplossing. Misschien bedoel je injecteren? En dat verhelpt meestal niet het echte probleem.

Er zijn middelen om zo'n muur te kunnen stucen, de primer is het belangrijkste. Zeker als er sprake is van zouten. Bij een bouwmaterialengroothandel kunnen ze het juiste product adviseren.
 

Ingrid10

  • #3
Je hebt gelijk, ik bedoel injecteren.
Ik zal het eens bij een bouwmarkt voorleggen.
 

Fwalraven

  • #4
Een wandje ervoor?

Frans
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Waarom niet gewoon weer stucen? De muur is immers weer droog.
 

Ingrid10

  • #6
Volgens het bedrijf dat de muur geïnjecteerd heeft zou eerst het stucwerk er helemaal af moeten, ook waar het niet zichtbaar is aangetast, ivm zout dat uit het opgetrokken vocht is achtergebleven. Anders zou volgend stucwerk gewoon loslaten.

Frans, zou jij het eerst verder afbikken en dan een wandje, of niet verder pielen en een wandje tegen hoe het nu is aan?
 

Fwalraven

  • #7
In ieder geval het stucwerk wat als het ware al los zit verwijderen.

Frans
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Volgens mij komt dat zout niet uit het water, maar zit dat in de stenen enof mortel. Dus alleen de losse delen hoeven weggehaald te worden.
 

Ingrid10

  • #9
Bedankt voor het meedenken en de aanvullende reacties allemaal!
Ik ben eruit, ik ga er een wandje tegenaan plaatsen. Van verticale houten latten, daar kan ik dan ook een bijpassend 'omkastje' van maken voor de gasmeter in de hoek.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Ik zou er een metal stud frame voor plaatsen met 12.5 mm vochtbestendige wandplaten. Eventueel kan er tussen de studs isolatie worden aangebracht.
De wandplaten kunt u of schilderen /stucen / vzv glasvezel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu