Ondervloer underlayment

Joerai

  • #1
Dag allemaal. Ik ga volgende week mijn houten planken verdiepingsvloer uitvlakken met underlayment, om daar vervolgens wanden op te zetten.

- Ik lees her en der dat ik de bestaande planken vloer moet schroeven, moet dat ook als hij al gespijkerd zit?

- tegen kraken en geluid wil ik er graag een tussenvloer tussen maken,is dat nodig/verstandig? wat voor materiaal is aan te bevelen? Geeft dit geen risico's op vochtproblemen als ik beneden warm stook en boven minder?

- kan ik de underlaymentvloer gewoon door de ondervloer door in de balken schroeven?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij een houten vloer komt er ruimte om en bij de spijkers door de werking van het hout en de bewegingen van het hout bij het lopen.
Niet schroeven levert vrijwel altijd gekraak van de vloer op.
Gebruik spaanplaatschroeven met een stukje gladde schacht, die trekken de planken beter aan dan gewone schroeven.
Met torx schroeven is het gemakkelijker werken is mijn ervaring.

Een tussenvloer is niet nodig, een goede ondervloer die goedgekeurd is voor appartementen is normaal voldoende.
 

Joerai

  • #3
Top, ga ik mee aan de slag, bedankt voor de tips! Groene platen als ondervloer kan ik hiervoor gebruiken?(zachtboard is dat?!)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij laminaat kan dat maar bij pvc moet er een speciale ondervloer onder die vaak tegelijk verkocht wordt.
Wel eerst de wanden plaatsen voor de groene platen gelegd worden.
 

Joerai

  • #5
Ah dan heb ik het niet goed gelezen, excuus! Het underlayment dus rechtstreeks op de planken schroeven.

Ik dacht dat ik elders had gelezen dat ik voor geluidsdemping daar tussen nog een ondervloer kon leggen... dat zou in mijn situatie ideaal zijn, want als de underlayment vloer er goed in ligt wou ik deze namelijk lakken en ook als afwerkvloer gebruiken, dan heb ik echter geen maatregel tegen geluid.. is er een andere manier om e.e.a. toch te dempen?

Als de beneden verdieping onder handen wordt genomen zou ik deze van onderuit kunnen isoleren (tussen de balken) geeft dat ook het gewenste effect?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Je kunt uiteraard prima een laag zachtboard tussen de vloerplanken en het underlayment plaatsen. Het zal eventuele hoogteverschillen tot een paar mm uitvlakken. Of het heel veel nut heeft als geluidsisolatie valt te betwijfelen (contactgeluid gaat via de schroeven), maar het zal zeker iets doen
 

Joerai

  • #7
Bedankt voor de tips! Kan altijd snel vooruit als ik op dit forum een vraag stel :)

Ik ben vanmorgen wat aan het trekken geraakt met de bestaande vloer, en het blijkt nogal wat werk te zijn om alles mooi glad te krijgen.
Zo zit er op een aantal plekken hoogteverschil door kromme planken, moet ik een oud trapgat en 2 schoorsteendoorgangen weer dicht maken en bedekken.
Elders in de vloer moet ik een nieuw trapgat maken waarbij ik een rij balken door moet zagen en met raveel vast moet zetten (deze balken rusten al op 2 gemetselde muren dus de raveel heeft geen directe draagfunctie voor de verdiepingsvloer)

Ik vraag me nu af of het niet praktischer is om de oude planken vloer helemaal te verwijderen en opnieuw te leggen. Dan heb ik direct goed zicht op de constructie waar ik e.e.a. dicht en open moet maken.

Als ik hiervoor kies, wat voor materiaal zouden jullie me dan adviseren om een goede stijve verdiepingsvloer te krijgen? Alleen een laag underlayment lijkt me nogal te veren namelijk!? Eerst osb en dan underlayment? Spaanplaat als onderlaag? Of moeten er weer planken op?

Alle tips zijn welkom, wil het graag in 1 keer goed doen want als de wanden een keer staan gaat het er nooit meer uit:D.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Wat is de hoh maat van de balklaag?
 

Joerai

  • #9
Hoh varieert tussen de 65 en 70 cm. De balken zelf zijn 170x60mm. De overspanning over het gehele huis is 10 meter, maar de balklaag is op een aantal plekken onderbroken en rust daar op binnenmuren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Bij die overspanning is 19 mm underlayment aan de dunne kant. Hoe dik zijn de planken, 22 of 25 mm?
 

Joerai

  • #11
Planken zijn 20mm dik.
 

Joerai

  • #12
Zou het dan voldoende zijn om eerst bijv een laag spaanplaat te doen? Kan de huidige laag laten zitten maar dan is uitvlakken veel werk, hoewel dat voor een deel met zachtboard opgevangen kan worden zoals eerder genoemd..
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Dat is ook niet echt dik, dan veert plaat evenveel als de planken. Nadeel van plaat is dat de stuiknaden op een balk moeten uitkomen, dus je hebt veel verlies, of je moet aan grotere platen kunnen komen.
 

Joerai

  • #14
Met veren valt het nu mee, zou als underlayment te veel veert echter liever het zekere voor het onzekere nemen...

Is 2 lagen plaatmateriaal een optie om het geheel stijver te maken? Of toch maar de huidige vloer laten liggen en repareren waar nodig?
 

Joerai

  • #15
Ik wou van de hoed en de rand weten dus toch de oude vloer er helemaal uit gehaald, nieuwe vloer underlayment ligt er inmiddels in. Om het geheel uit te vlakken en het geluid wat te dempen komen er groene platen op en nog een laag underlayment.

Bedankt voor de tips!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu