Ondervloer 1ste woonlaag vervangen

Jesse1995

  • #1
Goede (morgen,middag,avond),

Vanaf aankomende week zijn wij de eigenaar van ons eerste huis.
Echter is dit gelijk geen klein klusje waar een likje verf volstaat, aangezien het ongeveer een jaar geleden is uitgebrand.

De balklaag en vloer van de zolder zijn reeds vervangen, maar de ondervloer op de 1ste verdieping ziet er niet best meer uit. Daarnaast zijn wij bang dat (door o.a. het roet e.d.) deze kan gaan stinken als we deze behouden.

Nu heb ik mij via dit forum laten vertellen dat de betonnen liggers die gebruikt zijn standaard waren in de bouwperiode (1950) en dat deze aan de bovenkant zijn voorzien van houten inleg waarop de originele voordelen bevestigd zijn.

De vragen zijn:
Welk materiaal kan ik het beste gebruiken om de vloer stevig, niet krakend en simpelweg solide te krijgen? Zelf zat ik aan (2 lagen) underlayment te denken met aan de onderkant steenwol voor geluid- en warmte-isolatie. Deze in wildverband op elkaar verlijmen en in de liggers schroeven.

De betonvloer van de oude badkamer op de foto wordt verwijderd, waarna er uiteindelijk een nieuwe (en dunnere) betonnen vloer gestort wordt.
Moeten er onder de zwaluwstaartplaten ook houten vloerdelen worden geplaatst?
Hoe kan ik de opstap zoveel mogelijk beperken?
(met de trap e.d. hoeft geen rekening gehouden te worden, deze dient tenminste deels vervangen te worden)

Bijgaand een tweetal foto's van de huidige situatie.
(hierop is te zien dat de huidige vloer er niet best uitziet..)




Bij voorbaat dank voor de reacties en adviezen!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Liggen de betonnen liggers op een deelmaat van 2440 mm?
Zoniet heb je veel afval van je platen.
 

Jesse1995

  • #3
Helaas heb ik nu (nog) geen toegang tot de woning, waardoor ik het niet met 100% zekerheid kan zeggen.

Afgaande van het getelde aantal balken op de voor mij beschikbare foto's en de totale lengte van de woning gok ik dat het aardig in de buurt komt.
(Ik tel 12 balken, totale lengte is 7.9 meter = 65,88.. Maar de balken liggen natuurlijk niet strak tegen de buitenmuren aan.)

Daarnaast is het ook geen ramp als er relatief veel zaagverlies is, het plan is immers om hem dubbel te bekleden, dus rest stukken kunnen relatief makkelijk hergebruikt worden.

Tevens is een verlies tot pakweg een 20-25% financieel ook geen ramp, heb liever dat ik zeker weet dar het goed is, dan dat het zo goedkoop mogelijk gebeurd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu