Onderplaat bakgoot vervangen

Eenkhoorn

  • #1
Allen,

Even hardop denken. Een woning verderop in de straat heeft een prachtige overstekende dakgoot met de schuine draagbalken in zicht. Onze woning heeft naar mijn vermoeden constructief gezien dezelfde goot, maar dan dichtgetimmerd.

Wij hebben een bakgoot waarvan één hoek slecht is. Op bijgevoegde foto is te zien dat de betreffende hoek in één plaat zit, de naden zijn goed zichtbaar.

Als ik de betreffende plaat zou willen vervangen, wat zou jullie aanpak zijn? Hoe zit zo'n goot constructief gezien precies in elkaar, en hoe haal je 'm los? Zoals gezegd heb ik hoog over een idee foor het huis verderop in de straat, maar wellicht zit het heel anders en heeft iemand met het zien van de foto's meteen een precies beeld van hoe of wat?

En daarnaast, met welk materiaal, type hout, zouden jullie dit vervangen? Underlayment?

Mijn dank is opnieuw groot!

20210511_222431.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Kijken of je goot niet lek is.
En okoume kun je het beste hier voor gebruiken. Platen zitten ook wel in de beugel schroeft dus de goot zal er dan toch uit moeten. Gelijk een mooie reden om die te vervangen als die lek is

En als het houten klossen zijn, dan de schroeven en of spijkers opzoeken
 

Eenkhoorn

  • #3
Bedankt Sander1972!

De goot lijkt bij regen niet lek, had ik even moeten zeggen. Het lijkt me zo'n windhoek waar de de punt van de goot veel te lijden heeft door regen en wind die bij slecht weer om het huis heen kan gieren.

De goot is volledig van gesoldeerd zink, die kan er niet zo maar uit.

Bij houten klossen gespijkerd of geschroefd op die punten? Ik zal nog eens de ladder op gaan en goed kijken. Ik kom er nog wel even op terug.

Vermoedelijk geen sprake van veer en groef denk ik? Ik hoop dat de plaat er opzichzelfstaand in zit en van onderaf bevestigd is, dat maakt het een stuk gemakkelijker dan onderlinge verbindingen met naast liggende platen en de boeidelen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Moeilijk te zien maar er moet een druiplip zijn.
Blauw is water wat zich in de kopse kant van de planken kan zuigen.
Schuin afgeschaafd is niet noodzakelijk maar de verticale plank moet wel ??mm lager voorbij de bodem uitkomen. Geen idee hoeveel dat in de praktijk moet zijn.

Druiplip boeiboord.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Ruimte boven het plafond dient geventileerd te zijn.
Dit soort slechte plekken wordt in 90% van de gevallen veroorzaakt door een lekke goot. Dit lek hoeft niet zo groot te zijn dat je druppels ziet, maar heeft wel aantasting tot gevolg.
 

Eenkhoorn

  • #6
Bedankt Wgb en Rola, jullie berichten over het uit laten steken van de boei en het moeten kunnen ventileren raken eigenlijk aan wat toekomst plannen.

De goot heeft een houten betimmering, zowel de verticale boei als de horizontale onderplaat. De houten boei steekt enkele mm's onder de onderplaat uit.

Tegen de houten boei zit reeds kunststof plaatmateriaal, welke nog weer enkele mm's onder de achterliggende houten boei uitsteekt. Deze valt bovenin onder de trim en zit rechtstreeks op de boei geschroefd.

Wij zouden tzt de kunststof boei willen vervangen door een andere kleur. Dit lijkt een kwestie van het huidige losschroeven, nieuwe vastschroeven. We zouden dan meteen, waar nodig, de plaat verder uit kunnen laten steken onder de achterliggende houten boei. Hoeveel mm zou nodig zijn, overal 1 cm aanhouden?

Daarna zouden we dan ook de houten onderplaten willen bedekken met dezelde kunststof platen in dezelfde kleur als boei. Het achterliggende idee is een nette bakgoot zonder schilderwerk.

Hoe zou ik die platen kunnen bevestigen, rechtstreeks op de houten onderplaat? Of zou hier een klein regelwerkje tussen moeten van balkjes 22 mm dik? De goot wordt hiermee "hoger" maar dit kan ik opvangen en wegwerken door de nieuwe boei breder/hoger te maken. Hoe verhouden mijn plannen zich tot de benodigde ventilatie?
Rola, wat bedoelde je met de benodigde ventilatie boven het plafond? Als ik jou goed begrijp zit deze ventilatie er nu niet. De goot is rondom dicht en bovenin zit de zinken goot.


Ik zal overigens voor het voor het uiteindelijk bekleden van de goot in ieder geval met zekerheid vaststellen of de goot nu lekt of niet in die punt.
 

Sander 1972

  • #7
Wat voor diameter is je hemelwater afvoer?

Kunt u wat betere foto"s plaatsen
 

Eenkhoorn

  • #8
Diameter hwa is in de zinken goot 70mm, diameter verdere regenpijp 80mm.

Bijgevoegd meer details foto's.

20210512_211013.jpg 20210512_210143.jpg 20210512_210839.jpg
 

Sander 1972

  • #9
Denk toch dat je goot lek is, hoe oud is je goot?

Dit soort plekken wijzen er in 90 % gevallen hier op.

Ik kan niet goed zien of er plamuurplekken in het onder plazier zitten.
Als je het toch gaat opknappen, zou ik gelijk die trespa platen weg doen. Die zitten erop omdat het daarachter waarschijnlijk vergane glorie
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu