Koolmonoxide door onderdruk

Mark127

  • #1
Begin van het jaar heb ik in mijn nieuwe huis de CV-combi ketel laten schoonmaken, omdat deze niet aan wilde slaan. (type Vaillant VCW). De ketel was uit 94, en de voorgaande staat van onderhoud is voor mij niet duidelijk.

Nadat de installateur is langsgeweest om e.e.a. schoon te maken en af te stellen leek er in eerste instantie niets aan de hand.

Op een koude dag begin van het jaar stond de open haard aan, en de afzuigkap was ook in gebruik. Op dat moment dacht ik al smeulend plastic te ruiken, ergens heel ver weg... Dit kwam niet van de open haard af. Een paar minuten daarna sloeg ineens de koolmonoxide melder alarm.

Nadat ik direct alle huisdieren naar een veilige plek gebracht had, en alles opengezet had, wat er open te zetten was, ben ik verder op onderzoek uit gegaan. De oorzaak was al snel gevonden. Toen ik de CV-kast opendeed was deze hele kast met dikke waterdruppels beslagen.

Dit viel dus voor 3 dagen nadat deze door de monteur was schoongemaakt. Toen de monteur kwam om het probleem op te lossen, was er ineens van alles mis; door de genoemde open haard, en de afzuiging in de keuken zou er als gevolg van een onderdruk in huis te weinig zuurstof zijn voor een goede verbranding in de CV. Dat ik de CV beter kon vervangen was uiteraard al direct bij het voor het eerst waarnemen van de ketel al gezegd.

Na heel lang te hebben gewacht op de rekening. (ik ging er vanuit dat men na zo'n blunder niet zo snel meer een rekening zouden durven sturen) kwam de rekening toch eindelijk binnen. Een telefoontje van mijn kant naar het betreffende bedrijf, met de mededeling dat ik eerder een bos bloemen dan een dergelijke rekening eerder op zijn plaats zou zijn, volgde een brief met daarin de mededeling dat hen niets te verwijten viel, en dat zij er alles aan hebben...

Eventuele verdere details kan ik op verzoek wel opgeven, maar mijn vraag is nu: kan deze productie van CO door onderdruk veroorzaakt worden (en niet door de afstelling), en wat doe ik eraan om dit in het vervolg te voorkomen?

m.vr. gr. Mark
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Jazeker.
Als de ketel niet voldoende zuurstof krijgt zal deze CO gaan produceren ongeacht zijn afstelling.
Als u niet genoeg lucht toevoert doordat de lucht elders word weggezogen(mechanische afzuiging/afzuig kap. openhaard) en niet voldoende kan worden aangevoert kan dat gebeuren.

Voorkomen: ramen open tijdens stoken van de openhaard en gebruik van afzuig kap.
Een gesloten toestel nemen.

Verder is deze site niet bedoeld om al dan niet juist handelen van een bedrijf te beoordelen of om te oordelen of de rekening terecht is.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hoi Mark127,

Na aanleiding van uw verhaal over onderhoud en onderdruk komt u ineens aan met een verhaal over CO.

Bij een open toestel bestaat altijd de mogelijkheid van terugslag van verbrandingsgassen.

In een woning moet voldoende toevoer van verbrandingslucht aanwezig zijn bij open verbrandingsgtoestellen.

In een woning met open verbrandingstoestellen mogen geen mechanische ventilatoren zijn aangebracht zonder dat er borging is van voldoende toevoer van lucht.

Dit zijn allemaal zaken waar de bewoner/eigenaar verantwoordelijk voor is, u dus ook.

Uit uw verhaal komt naar voren dat uw woning daar niet aan voldoet.

Als er een onvolledige verbranding plaatsvind bij een toestel kan er koolmonoxide bij u binnen komen.
In voorgaande heb ik al beschreven hoe dat te vookomen is.

U kunt uw installateur hier niet voor verantwoordelijk houden omdat deze na het onderhoud niet weet wat u allemaal in uw woning doet.

Enig advies omtrend ont- en be-luchting was een mogelijkheid geweest.
Maar ik ken de situatie niet bij u thuis en kan daarover verder geen oordeel geven, eveneens is het forum daar ook niet voor.

Welk type ketel is het buiten de VCW, staat er achter het nummer ook EX
dan is het toestel beveiligd tegen terugstromen van verbrandingsgassen.

Ik hoop u zo van voldoende informatie te hebben voorzien betrefende uw vragen.

Vr Gr en sucses ermee
 

Mark127

  • #4
Het vreemde was dat ik op dat moment op de bovenverdieping (waar de ketel staat) altijd ramen open (op een kier) heb staan.

Mijn eigenlijke bedoeling van het geplaatste bericht was niet zozeer het vragen naar de juiste handelswijze van de firma, als wel het zoeken naar een oplossing, om problemen in de toekomst te helpen voorkomen. Wat ik alleen niet kan rijmen is dat het kennelijk al 12 jaar goed is gegaan, en dat ik nadat ik er naar heb laten kijken problemen heb... Op zich ben ik niet bang om zelf eens een blik te werpen in die ketel ('t is niet dat het hi-tech spul is ofzo), maar dan moet ik wel even weten waar ik naar moet kijken.

Weet iemand misschien of er een richtlijn is voor het doorrekenen van de benodigde hoeveelheid lucht(zuurstof) in m³. Misschien dat ik dan na kan kijken hoeveel ik tekort kom qua ventilatie.

Dat de ketel op termijn vervangen moet worden, is mij ook duidelijk, maar aangezien er zeer binnenkort waarschijnlijk nog zuinigere CV-combinaties (micro WKK / brandstofcel) op de markt zullen komen, leek het mij persoonlijk de moeite waard om hierop te wachten.

m.vr.gr. Mark
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het lijkt me toch wel handig als Mark eerst eens het volledige typenummer geeft.

Want ik heb óók een VCW (182) en daarbij is het ondenkbaar dat de luchtcirculatie in huis invloed heeft op de verbranding.

Dát model is namelijk een gesloten type, haalt zijn lucht dus via de (dubbel uitgevoerde) toevoer/afvoerbuis van buiten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Hoi Mark127,

Per verstookte kub gas diend u tenminste 10 kub lucht toe te voeren.

Uw toestel waarvan u het type nog niet heeft vermeld zal waarschijnlijk 2 a 3 kub gas per uur verbruiken dus ook 20 tot 30 kub lucht.

U bent verpicht een vaste niet afsluitbare opening van tenminste 300 vierkante cm te hebben in de ruimte waar het toestel is geplaatst.

Voor de andere apparaten die lucht afzuigen en en lucht gebruiken dient u op te tellen bij het verbruik van uw CV ketel. 250 a 300 kub per uur voor een afzuigkap is niets bijzonders.

Het raam op een kier zetten is niet toegestaan om dat deze ook dicht kan.
Vandaar een niet afsluitbare openening met de buitenlucht.

Of u een techneut bent of niet een VCW van Vaillant is dus wel Hightech spul en een DHZ maakt er vaak meer aan defect dan heel.

Tevens beschikt u waarschijnlijk niet over het gereedschap wat er voor nodig is om het toestel te controleren c.q. af te stellen.

U zal het dan toch met uw installateur moeten doen.

Vr GR en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu