Onderblok wel of niet (1 pijpssysteem wel of niet ?)

Hoekstraalex

  • #1
Bij ons zijn er een aantal radiatoren vervangen waar voorheen een onderblok opzat. (zie foto is dit een onderblok ?)



Beneden zijn 2 van zulke radiatoren vervangen voor radiatoren zonder onderbloken en zijn er 2 extra geplaatst in de aanbouw ook zonder onderblok. Laatst genoemd zijn de leidingen verlengd vanaf de convectorputten. Nu staan deze allemaal volledig open omdat ze meedraaien met de thermostaat in de woonkamer.

Is dit nu ok of hadden er onderblokken geplaatst moeten worden ?
Er staat een 1 op dit blok (blok van foto). Als ik het goed begrijp staat dit voor 1 pijps systeem en hadden we dus onderblokken moeten gebruiken ?

Even voor mijn logica. Een 1 pijpssysteem betekend toch dat alle radiatoren aan elkaar zijn doorgelust? Als dit zo is komt er op de verdieping waar bijvoorbeeld de ketel staat maar 1 rood en 1 blauw binnen ? Ik zie voor deze verdieping gewoon 5 rood/blauw weggaan. 4 voor die verdieping en 1 voor naar zolder. Die komt hierop uit.



Klopt bovenstaand ? of had ik toch onderblokken moeten gebruiken ?

Alvast bedankt voor uw reactie en een fijne jaarwisseling!

EDIT: met zo'n radiator zoals op de foto moet toch ook eerst de bovenkant warm worden zodat je zeker weet dat aan en afvoer goed zit ?
 

Xr8

  • #2
Ja de bovenzijde hoort eerst warm te worden, dan zit het goed.

Als er een 1 op het blok staat dan houd het in dat je te maken hebt met een aanvoer en retour systeem. Een onderblok is dan niet nodig, het is dan alleen maar een manier van aansluiten.

Anders is het als er 1/2 of 0.5 op het blok staat. Je hebt dan te maken met een eenpijps systeem wat weer op aanvoer en retour aangesloten zit.

Een manier hiervoor is dmv de door u getoonde verdelertjes. Als er dan bv 4 radiatoren op de etage zitten dan maken ze twee lussen met twee radiatoren. Het voordeel is dat er geen verbindingen in de vloer hoeven, de koppeling maak je nl op het blok. Het verschil tussen een 1 en 0.5 blok is dat bij 0.5 een verbinding tussen aanvoer en retour zit en bij een 1 blok niet.
De reden hiervoor is dat wanneer je de radiatoren met een 1 blok is serie zou plaatsen en je een dichtdraait de ander het ook niet meer doet. In deze situatie ben je dus een 0.5 blok nodig

Hopend dat een en ander u nu duidelijk is.

Succes.
 

Hoekstraalex

  • #3
Hoi,

dank, duidelijk!

maar in een ander topic van mij (thermostaatkraan bonkt) heb ik vandaag vermeld dat de leiding waar het pijltje van afvoer opstaat eerst warm wordt indien cv ingeschakeld wordt.

Lijkt dat het vanaf de verdeler (zie 2e foto) niet goed zit naar de radiatoren.

Groet,
Alex

ps. Sorry mod! zal dit voortaan doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu