Obstakels bij dakisolatie hellend dak

ThomasP

  • #1
Ik wil op mijn zolder en vliering het dak isoleren. Op zolder is het een gordingendak met houten dakbeschot. Hierop liggen de dakpannen zonder folie. Ik ben van plan op 140mm PIR platen te gebruiken die voorzien zijn van 2-zijdig aluminium. Deze wil ik plaatsen op ventilatielatten.

Op mijn vliering voorzie ik wat problemen. Dit is hetzelfde soort dak, maar dan heeft de vorige eigenaar hier al 20mm PIR platen bevestigd. Vanwege de geringe isolatiewaarde wil ik deze vervangen voor dezelfde dikte als op zolder. Op mijn vliering lopen echter wat dakdoorvoeren en een kabel voor de zonnepanelen.

Op de onderstaande foto valt de dakdoorvoer precies op de lijn tussen twee gipsplaten. De isolatieplaten hebben dezelfde breedte, dus daar zal ik gewoon op twee platen een half gat kunnen maken.

20220913_140849.jpg


Een andere dakdoorvoer zal echter op het midden van een plaat uitkomen. Dit betreft de rookgasafvoer van de CV, dus daar blijf ik het liefste vanaf. Zou het mogelijk zijn om op een isolatieplaat een gat voor de doorvoer te maken en hierdoor een zaagsnede over heel de lengte. Dan zou ik de plaat aan twee kanten "om" de doorvoer kunnen maken en de zaagsnede vervolgens afdichten met alutape. Zie hieronder voor een illustratie:

Isolatieplaat.pngEen ander probleem heb ik met de ventilatieafvoer van mijn badkamer. Die zie bijna tegen de huidige isolatielaag aan, maar als ik dit vernieuw komt alles 10cm naar voren. De buis geeft hiervoor onvoldoende ruimte. Heeft iemand misschien een oplossing voor dit probleem? Zou ik bijvoorbeeld op die plek geen of dunnere isolatie kunnen plaatsen en dit oplossen met PUR oid?

20220913_141200.jpg
 

Stutje

  • #2
Waarom kies je voor pur en niet voor steenwol? Dat kan je er makkelijker omheen duwen en vormen.
 

ThomasP

  • #3
Ik wilde voor pur gaan omdat ik daarmee met minder dikte een hogere isolatiegraad kon halen. Misschien is het inderdaad geen slecht idee om op dit deel van het dak steenwol te gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu