Nu het minder koud wordt, temp omlaag?

Heiloklus

  • #1
Ik heb de temp van mijn CVwater op 85 staan. (hr ketel)

Is het verstandig nu het wat minder koud wordt de temp te verlagen(zuiniger) of maakt dat weinig uit en regelt de H ketel dat zelf>?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Of de CV ketel zelf de temperatuur naar beneden regelt hangt af van het merk en model ketel, of u een kamerthermostaat gebruikt of weersafhankelijke regeling en dergelijke.

Maar als het CV water zelf 85 graden is, dan is het zeker nuttig om dat terug te regelen. HR ketels halen hun HR effect door condensatie van in het rookgas aanwezige waterdamp. Die condensatie vindt voornamelijk plaats als op temperaturen van 55 graden en lager gestookt wordt. Wel of niet condenseren van een HR ketel scheelt pakweg 9% in het rendement. Dat is zo verdiend.
 

Heiloklus

  • #3
Het is een Remeha Avanta CW4.

Wil je zeggen dat ook in de KOUDE winter, een temp van 50 9% zuiniger is? (er vanuitgaande dat ik het dan wel aarm krijg in huis)

Wat is de regel eigenlijk. Stel ik zet de temp op 50 en het duurt 2 uur om van 17 naar 19 te gaan.

bij 85 graden duurt het 30 minuten. Is er nu een stelling X is zuiniger WANT?
 

Fiesiekus

  • #4
Hoe lager de temperatuur van de retour (en dus van de aanvoer) des te meer ketelrendement je hebt. Maar je opwarming verloopt ook trager.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
In een koude winter is een temperatuurinstelling van 7 graden het zuinigst, dan bevriezen de leidingen nog net niet maar verstook je wel het minste gas :mrgreen:

Maar nu serieus,

Eerste voorwaarde is uiteraard dat het huis warm wordt. Onder de gemiddelde keteltemperatuur die je daarvoor nodig hebt kun je niet gaan zitten. Vervolgens moet je proberen daar zo dicht mogelijk in de buurt te zitten. Een weersafhankelijke regeling op de ketel kan dat doen, waarbij de maximale keteltemperatuur wordt aangepast aan de buitentemperatuur. Maar een goede modulerende kamerthermostaat in combinatie met een optimale vermogensverhouding van de radiatoren in de kamer komt ook een heel eind, zelfs als de maximale temperatuur van de ketel heel hoog staat ingesteld. Belangrijkste is dat de temperatuur van het water in de CV installatie slechts weinig in temperatuur op en neer schiet. Een continu op een lage temperatuur pruttelende ketel verbruikt in het algemeen minder dan eentje die continu schakelt tussen heet water en uit.

Veel hangt af van je radiator model en vermogen. Als je oudere modellen hebt of convectoren dan zijn die vaak uitgerekend op 90/70, dus 90 graden aanvoer en 70 graden retour. Het HR effect is bij die temperatuur van het retourwater niet zo best. Maar nieuwe radiatoren zijn vaak berekend op 70/50 dus 50 graden als retourtemperatuur en dan functioneert de ketel zoals ontworpen. Als je nieuwe radiatoren hebt zou ik daarom sowieso van de 85 graden terug gaan naar 70.
 

Heiloklus

  • #6
Ja ik heb allemaal nieuwe radiatoren....Ik ga hem meteen op 70 zetten eens kjken hoe dat gaat.
 

Wim Lenderink

  • #7
De ketel staat standaard afgesteld op 75 gr. Dit is gedaan omdat de meeste ketels al te groot gekozen zijn, m.b.t. de warmwaterproduktie.
Als u overbemeten radiatoren heeft, kunt u met een lagere watertemperatuur werken. Als u de watertemperatuur lager zet en een hogere temperatuur is wel nodig, dan zal het langer duren voordat de woning op temperatuur is. De ketel gaat dan pendelen op de ingestelde aanvoertemp.
Als u een Celcia op de ketel hebt aangesloten, zal deze de aanvoertemp. uitrekenen.
 

Grashopper

  • #8
Als je de Celcia 15 of Celcia 20 gebruikt dan zal deze altijd proberen een zo laag mogelijke watertemperatuur aan te houden. De maximale temperatuur die hij dan kan vragen is die is ingesteld op de ketel. Het voordeel van zo'n modulerende regelaar is dat je niet steeds zelf de watertemperatuur opnieuw hoeft in te stellen.
 

Heiloklus

  • #9
Ahh ik heb een celsia20...Dus dan is het temp instelling op de CV zelf onbelangrijk?
 

Wim Lenderink

  • #10
Inderdaad, de Celcia 20 is de baas over de temperatuur in de woning en over de hoogte van het cv water.
Ook kunt u op de Celcia 20 de tapwatertemperatuur instellen. Deze staat standaard op 60 graden, maar als u deze lager wilt hebben, kan dat op de Celcia.
Prima combinatie!!!
 

Heiloklus

  • #11
Duidelijk. Tapwatertemp instellen wist ik(nog) niet. Wel van de eco stand. Maar gaat me vooral om de CV temp water. Bedankt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu