Noodzaak dampremmende folie bij isolatie zoldervloer?

Raymondvdh

  • #1
Is het noodzakeljk om dampremmende folie aan te brengen bij het isoleren van een zoldervloer van een reeds geïsoleerde zolder?

Situatie: De te isoleren vloer betreft vloer/plafond tussen de 1e verdieping en de vliering. Woning uit 1991/1992 met wolfskap die start op de 1e verdieping. De dakplaten zijn vanuit de bouw voorzien van isolatie (isolatiewaarde onbekend). De vliering is onverwarmd. We gaan mechanische ventilatie plaatsen op de vliering, dus het is eenvoudig om een uitgang open te houden om zodoende ventilatie op de vliering te forceren.

Lastig: We isoleren de vloer van bovenaf. De vloerplaten zijn vastgenageld en hebben messing & groef. Het kost dus veel tijd om deze te verwijderen. Het idee is nu om steenwol isolatieplaten (10cm) tussen de dragende balken te schuiven zodat we niet de hele vloer eruit hoeven te trekken. We kunnen dan geen dampremmende folie aanbrengen.

Zal dit een probleem vormen met condens? Of is dat niet het geval omdat de zolder al geïsoleerd is en/of voorzien van ventilatie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is altijd lastig.
De temperatuur op zolder gaat bepalen of je wel of geen dampremmer moet aanbrengen. Een lagere temperatuur op zolder hoe belangrijker de damprem wordt.
Even grofweg gesimuleerd 12.5 mm gipsplaat 100mm glaswol isolatie en 20mm planken.
20 graden onder de isolatie en 5 tot 6 graden boven de isolatie, dus de zolder, dan wordt het al kritisch.
 

Raymondvdh

  • #3
Bedankt! Dan gaan we toch maar de hele vloer eruit halen en voorzien van dampremmende folie.
 

Sander02

  • #4
Maar die condens kan er toch gewoon weer uit? Is aan beide kanten damp open?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat klopt.
Het gaat erom hoeveel vocht komt er van grofweg Oktober tot Mei in de constructie en hoeveel kan er drogen van Mei tot Oktober. Komt er meer vocht in de constructie dan er kan drogen dan loopt het op den duur fout.
 

Sander02

  • #6
Interessant! Is die kans nog te verkleinen? genoeg ventileren? Mijn binnenwanden zijn ook allemaal voorzien van voorzetwanden met isolatie. Die wanden zijn ook nog gestuct, geen idee wat daar dus achter gebeurd. Altijd alleen folies gebruikt bij buitenmuren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Op het gebied van vocht kan je hier weinig meer.
Even de juiste terminologie gebruiken. Binnenwanden zijn voorzien van voorzetwanden met isolatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu