Samenvatting / conclusies:
1. Koop een vriezer van een merk als Bosch of Siemens. Koenig een eigenmerk van de MediaMarkt en wordt door een Chinees bedrijf vooral op goedkoop gemaakt, is daardoor praktisch niet te repareren, en wordt nu na 2 jaar voor grondstoffen recycled (geen onderdelen hergebruik, dus super slecht voor het milieu).
2. De no-frost cyclus zou de inhoud niet meer dan 1 of 2 graden moeten verwarmen, het moet echt niet tot nauwelijks meetbaar zijn.
3. Meet eens of jouw vriezer uit zichzelf ooit meer dan 10 graden opwarmt. Natuurlijk niet als je net warme boodschappen of etensresten hebt ingeladen, maar als er een tijdje (voor de zekerheid misschien 48 uur) geen nieuwe dingen ingezet zijn en de vriezer in de afgelopen paar uur ook niet opengemaakt is.
4. Vertrouw niet iedereen op het internet die je vertelt dat jouw uitgebreide metingen en vele uren werk compleet nutteloos zijn zonder inhoudelijk echt te reageren.
Achtergrond:
Meneer van de fabrikant is hier geweest om te kijken wat het probleem is. We zitten nog net binnen garantie van twee jaar (Duitsland, daar is het niet zo luxe als in Nederland met "zo lang als je redelijkerwijs mag verwachten" garantie op alle nieuwe electronica) dus geluk gehad.. want inderdaad, reparatie zou 600-700 euro zijn alles bij elkaar. Dat is meer dan de vriezer
nieuw kost, dus de oplosing is vervangen. Ik vroeg wat er met met de onze gebeurt: daar worden enkel wat grondstoffen uit gerecycled in plaats van onderdelen herbruiken. Dit ding is nu schroot.
Wat was er mis mee? De 'Vergaser läuft nicht mehr an'. Ik heb het geprobeerd op te zoeken maar een Vergaser (carburateur vertaald) is geen vriezeronderdeel maar een auto-onderdeel. Het koelvermogen is in ieder geval weg. Het ding probeert steeds opnieuw om dat op gang te brengen en soms lukt het, vandaar dat het de -18 nog wel regelmatig bereikt, maar (en dat schijn je te kunnen horen als je weet waar je naar moet luisteren) het werkt niet meer goed. Het is in ieder geval een mechanisch probleem, geen software/aansturing.
Van wat ik heb gevonden is de kringloop als volgt: koelmiddel wordt door de compressor aan de buitenkant gecondenseerd (vloeibaar gemaakt door hoge druk), waarna het terug de vriezer in gaat waar het verdampt bij zo'n -30°C (dat maakt dat het binnenin afkoelt), en weer terug rond. Het stuk wat het vloeibare en gas deel scheidt (dus niet de compressor, maar de kant waar het terug de vriezer in gaat) heb ik geen naam voor gezien, dus misschien is dat wat hij bedoelde? Anders zou ik het niet weten.
Het is een Koenig kfz45211a2nf (haha,
kfz met een auto-onderdeel kapot...). Dit is een eigenmerk van media markt en wordt uiteindelijk gemaakt door een of ander chinees bedrijf waar alles draait om goedkoop. Dat is waarom het op een manier in elkaar steekt die bijna niet te repareren is bij mechanische defecten. Als het een Siemens of een Bosch geweest was (die merken noemde hij bij naam) voor wat meer geld, zou het waarschijnlijk wel fatsoenlijk te repareren zijn. Les voor ons: beetje meer geld uitgeven volgende keer zodat het ding niet na twee jaar op een schroothoop beland als een onderdeel het begeeft. Ik vind het echt belachelijk en wil best bijdragen aan de kosten om de wegwerpcultuur tegen te gaan, maar dat lijkt niet mogelijk
Ik heb ook gevraagd hoe warm het binnenin zou moeten worden bij de
no-frost cyclus. De manier waarop dat werkt is dat eerst de ventilator wordt uitgezet, dan enkele onderdelen achterin verwarmd worden tot +5°C om het ijs eraf te halen, en na het terug afkoelen gaat de ventilator weer aan en stroomt koude lucht weer de vriezer in. De inhoud zou niet op moeten warmen. Bij doorvragen gaat het misschien om 1 of 2 graden, als überhaupt dat. Doordat die +5°C lucht niet de vriezer in wordt geblazen zou dat nauwelijks zichtbaar moeten zijn en absoluut niet tien graden of meer stijgen zoals ik zag.
Dan kan je dat wel vervelend vinden maar dat is nu eenmaal zo. ... Hoe kan het toestel anders het ijs ontdooien als deze altijd -18 blijft.
Meer zeg ik er niet meer over.
Ik vond het niet vervelend dat ik misschien ongelijk had, het ging om de manier waarop. Een kort bericht met enkel "al jouw werk is compleet nutteloos, de groeten" maakt dat ik je nu nogal een eikel vind (en nu blijk je het ook nog fout te hebben).
Afbeelding 2: Temperatuurverloop diepvries over ca. 2 dagen:
Bekijk bijlage 4774
Op basis van wat de monteur zei die hier was, lijkt me dit inderdaad hoe het uit hoort te zien. Dat het bij jou niet zo'n uitschieters heeft als bij mij, gaf me hoop dat de monteur niet voor niks zou komen en ons 50 euro zou rekenen voor het langskomen als het geen garantiegeval was. Het blijkt nu een garantiegeval te zijn en we krijgen een nieuwe vriezer, dus dank voor jouw bijdrage :)
---
Tot slot, mocht iemand hiermee aan de slag gaan in de toekomst, bijgevoegd is een spreadsheet met alle gegevens die ik heb verzameld (gezipt omdat het forum geen .ods wil). Het is niet gemaakt met online delen in gedachte, dus gegevens staan overal en nergens, maar het zijn maar twee echte datasets (eentje begint op A1, de andere op X1) en de rest zijn allemaal afgeleiden en kun je rustig negeren. Kolomnamen zouden ook wel logisch genoeg moeten zijn gegeven de tekst in dit en mijn vorige bericht, maar zo niet, vraag gerust.
Dan nog een scriptje dat ik gemaakt had om de gemiddelde temperatuur te berekenen op basis van metingen op niet-willekeurige intervallen. Of het wiskundig correct is weet ik niet, op de wiskunde stackexhange site had ik nagevraagd of dit een goede manier is maar geen reacties gekregen. Ik en een vriendin (voor wie wiskunde een kernpunt van haar studie was) kunnen in ieder geval niks beters bedenken.
Python:
#!/usr/bin/env python3
import sys
if '-h' in sys.argv or '--help' in sys.argv or len(sys.argv) < 2:
print('''
Usage: {} run
(the run keyword just indicates you read/know this)
Expects stdin formatted as: unixtime,value\\nunixtime,value\\n (etc.)
Example:
0,0
10,5
11,99
value
0 5 99
||-----------||-------------||-|
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
time
Will result in 7 because time 0-5 is considered to be of value zero, time
5-10.5 is considered to be of value 5, and 10.5-11 is considered to be of value
99. Over 11 seconds, that total comes to 5*0 + 5*5.5 + 99*0.5 = 77, divided by 11 is
an average of 7.
'''.lstrip().format(sys.argv[0]))
exit(1)
first = True
total = 0
starttime = None
for line in sys.stdin:
if ',' not in line: # blank line, maybe a comment, idk
continue
t, val = map(float, line.strip().split(','))
if first:
starttime = t
lasttime = t
lastvalue = val
first = False
continue
timepassed = t - lasttime
total += lastvalue * (timepassed / 2)
total += val * (timepassed / 2)
lasttime = t
lastvalue = val
print(total / (lasttime - starttime))