Nilfisk Alto Pro 150 hogedruk reiniger - Stop slaat door

Jglwijma

  • #1
Gisteren via Marktplaats een Alto Pro 150 (ALTO P 150-15 X-TRA) op de kop getikt, apparaat is al wat ouder maar ziet er nog heel netjes uit. Tijdens ophalen even getest en alles leek prima.

Vanmiddag het apparaat even kort aangesloten en nu loop ik er tegenaan dat de stoppen op sommige momenten doorslaan (16A automaat die omslaat), de HD is als enige apparaat aangesloten op de groep van de wasmachine. De stop slaat om bij zowel gebruik van de vuilfrees (powerspeed) als de normale nozzle (tornado nozzle). In geval van de vuilfrees slaat de stop vrij snel na inknijpen trigger om, bij gebruik van de tornado nozzle gaat het goed tot ik de nozzle steeds verder dicht draai (en dus de druk verhoog).

De machine zou max 3,3Kw moeten zijn, en dus op een 16a automaat geen issues mogen geven. Toch lijkt de machine dus meer dan 16A te vragen...

Iemand enig idee wat het zou kunnen zijn? Tx!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Dit beest heeft een 2,9 kW motor. In de handleiding staat dat hij traag afgezekerd moet worden.

Je moet de automaat waarop deze hogedrukreiniger wordt aangesloten door een installateur laten vervangen door een traag type. Wel de installateur eerst de circuitweerstand laten meten tot aan de WCD waarop de reiniger gebruikt wordt omdat niet in elke installatie een trage automaat kan worden gebruikt.
 

Jglwijma

  • #3
Tx voor je snelle antwoord! Excuses als dit een domme vraag is, maar hoe verklaar je dan dat de automaat ook omslaat als ik de druk langzaam opvoer door de variabele nozzle langzaam dichter te draaien? Dat gaat een hele tijd goed en op een bepaald moment slaat de automaat om.

Is het vervangen van zo'n automaat (dat is dan type B door C toch?) kostbaar?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Er zit wat toleranties in automaten, de ene gaat wat eerder dan de andere, al zouden ze allemaal continu 16 Ampere moeten kunnen weerstaan, tenzij ze zijn ingebouwd tussen andere automaten die ook belast worden waardoor ze standaard al boven omgevingstemperatuur opgewarmd zijn.

Een C automaat zelf is niet erg kostbaar, het uurloon van de installateur met installatietester om de circuitweerstand te meten is waarschijnlijk de grootste kostenpost op de factuur.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu