Nieuwe vloerverwarming over bestaande vloer(bij)verwarming

Suzanne_Erwin

  • #1
Hallo,

Volgende maand krijgen mijn vriend en ik de sleutel van ons nieuwe huis, een bestaande woning uit 1987. We willen graag vloerverwarming laten plaatsen als hoofdverwarming. We hebben echter van de huidige bewoners begrepen dat er onder het huidige laminaat een kurkvloer ligt, met daaronder een vloerverwarming als bijverwarming met zwarte slangen die al zeker 10 jaar afgekoppeld is.

We weten niet goed of we alles eruit moeten halen of dat we de nieuwe vloerverwarming over de oude heen kunnen leggen. We hebben geïnformeerd bij bedrijven die vloerverwarming leggen en bij aannemers die vloeren verwijderen, maar we krijgen tegenstrijdige reacties.
- De een zegt, alles moet eruit zodat er een nieuwe vloerverwarming in kan op krimpnetten.
- De ander zegt, alleen de kurkvloer eruit is voldoende, dan kunnen er in de bestande afdekvloer sleuven gefreesd worden. Als we vragen of het niet erg is dat die oude slangen er nog liggen, is de reactie dat dat niet erg is en je daar gewoon doorheen kunt.

De prijzen voor de beide opties liggen nogal uiteen, scheelt zo duizend euro om voor de tweede optie te gaan. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik heb al Gegoogled, maar kan weinig vinden dat aansluit bij onze situatie. Kan iemand ons adviseren?

Alvast bedankt,
Groeten Suzanne
 

Koral

  • #2
Ik weet dat dit een oud topic is, maar misschien is er al een antwoord?
Ik zit met hetzelfde geval. Mijn woning is uit 1974. 2 jaar geleden de vloer laten isoleren met een 'deken' tegen de onderkant. De huidige vloerverwarming is slechts bijverwarming en zou dit graag als hoofdverwarming laten uitvoeren.
Ik wil sowieso de tegels verwijderen, maar de ene aannemer zegt alles eruit en de andere zegt door de oude vloerverwarming heen frezen.
Het prijsverschil is behoorlijk, maar beide zeggen dat het goed werkt. Als iemand inmiddels ervaring heeft en dat wil delen, houd ik me aanbevolen....
 

Marcn88

  • #3
Hoe is de vloer opbouw nu en wat is de isolatiewaarde van de dekens als dit minimaal is dan is t mooiste om de gehel vloer te verwijderen en de vloer opnieuw te isoleren met pir icm met nieuwe vvw hoh10 en groepslengtes van max 50 mtr, als u dit allemaal niet wil kan frezen ook dit werkt ook prima
 

Koral

  • #4
Op de vloer van de kruipruimte ligt een zeil, het zogenaamde vochtscherm. Tegen de onderkant van de broodjesvloer zijn thermokussens geplaatst met een R-waarde van 3,8 (zo staat er in de papieren). In de zand-cement vloer is de vloerverwarming ingefreesd, maar deze is verkeerd dichtgesmeerd, zodat de buizen zijn gaan drijven. Hierop is een kalkmortel laag van ongeveer 15 mm. aangebracht met de huidige tegels daarin. Volgens de gegevens zou de vloerverwarming met vloer en al nu ongeveer 18-20 jaar oud zijn.
De tegels liggen nog goed vast, nergens iets los, maar inmiddels wel wat beschadigd, vandaar het vervangen. Nog een laag tegels er overheen gaat te hoog worden met keuken, dorpels en deuren.
Voorheen moest de ketel op ongeveer 75 graden staan om het warm te houden, maar sinds de thermokussens lukt het ook met 60 graden. Alleen voel je de 'banen' van de vloerverwarming, omdat deze te ver uit elkaar liggen en, met het oog op de toekomst, wil/moet ik nog lager kunnen stoken. Vandaar dat ik de vloerverwarming nu als hoofdverwarming wil aanleggen.
Aangezien de tegelvloer vervangen moet worden, dacht ik maar meteen de vloerverwarming mee te nemen. Alleen krijg ik dus tegengestelde adviezen over het wel of niet verwijderen van de huidige vloerverwarming. De ene zegt alles eruit, inclusief dekvloer, de ander zegt dat er net zo goed doorheen gefreesd kan worden.
 

Marcn88

  • #5
Als de isolatie in orde is kan er prima gefreesd worden hoh 10cm en groepslengtes max 50 mtr
 

Koral

  • #6
Okee bedankt. Ga ik me toch maar daarop oriënteren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu