Nieuwe vloer over leefkuil

Klus_ook_wel's

 • #1
Ik heb een huis op het oog met een leefkuil. Het voorste deel van de woonkamer ligt ongeveer een halve meter lager dan het achterste deel en de keuken.

Een voorwaarde om dit huis te kopen is o.a. dat het allemaal gelijkvloers moet worden. Wat is nu het beste, helemaal volgooien en betonnen vloer storten of een zwevende vloer maken en de kuil als een soort kruipruimte behouden?

Ik wil ook meteen vloerverwarming aanleggen. De vloer achter wil ik hiervoor eigenlijk liever niet slopen. Ik zat te denken om daar elektrische vloerverwarming (dunne folie) aan te leggen.

En dan het liefst een nieuwe pvc of laminaatvloer in de hele kamer dus ook het achterste deel. Ik vermoed dat zo'n vloer verschillend gaat werken op voor- en achterdeel. Dus waarschijnlijk is op de grens een flexibele 'hechting' nodig en kan ik de vloer daar niet zomaar doortrekken?

Bij voorbaat dank voor de reacties!

Mvg, Michel
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Klus_ook_wel's schreef:
Ik zat te denken om daar elektrische vloerverwarming (dunne folie) aan te leggen.
Advies: Niet doen.
 

Willem52

 • #3
Het is nog maar de vraag of de vloer de extra belasting door beton van ca. 1100 kg/m2 bij 50 cm hoog aankan. Beter neem je lichtgewicht beton. Maar laat er even een constructeur naar kijken. Belangrijk punt van aandacht is ook of de woning onderheid is..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Of je plaatst een (glazen) luik in de leefkuil, en maakt er een wijnkelder van.
 

Klus_ook_wel's

 • #5
"Elektrische vloerverwarming: niet doen". Omdat het energie-onvriendelijk is of is er ook een technisch/bouwkundig reden?

"Beton te zwaar voor bestaande vloer". Hier in Brabant geen heipalen. Gewoon fundering en daartussen geel zand en daarop de betonvloer (vermoed ik). Dus beter om er dan een zwevende vloer van te maken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Het is vooral onvriendelijk voor je portemonnee...

Daarnaast is het niet meer toegestaan (want het is geen los apparaat en heeft electrische vloerverwarming een COP van 1):

Omdat de eis geldt dat de waarde van energieprestatie voor verwarmingssystemen kleiner moet zijn 1,31 betekent dit dat elektrische centrale verwarmingssystemen niet meer zijn toegestaan, zowel bij nieuwbouw als ook in de vervangingsmarkt. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor de in de markt genoemde ‘oplossing’ van een ‘elektrische c.v.-ketel’ als aardgasvrij alternatief voor een HR-combiketel; dat is hiermee niet meer toegestaan.

Daarnaast geldt het eveneens voor andere verwarmingssystemen zoals elektrische vloerverwarming als
hoofdverwarming en voor luchtverwarming met een direct elektrisch element.
 

Klus_ook_wel's

 • #7
Dank je wel Walker, ik heb het verhaal gelezen, duidelijk, geen elektriek dus.
 

Willem52

 • #8
Heb je ook een bouwtekening waarop aangegeven staat hoe de fundering is aangelegd.
 

Klus_ook_wel's

 • #9
Nog niet maar kan ik binnenkort wel aankomen denk ik. Maar eigenlijk toch nog even de vraag of volstorten het verstandigst is. Zou een zwevende vloer, dus balken leggen en daar de nieuwe vloer erop niet simpeler zijn?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #10
50 cm is te weinig voor een kruipruimte. Broodjes vloer erin is iets van 20cm dik met isolatie, in de 30cm die over blijft kan je niet normaal werken.

Ideaal sloop je de kuil eruit en maak je de vloer hetzelfde als de bestaande vloer in de rest van het huis, de werking zal dan minimaal zijn en een zwevende pvc of laminaatvloer kan gewoon zonder voegen e.d.

Voordeel is dat je dan waarschijnlijk meteen makkelijk onder de rest van de vloer kan om te isoleren als dat nodig is.

De kuil laten zitten, vullen met drukvast EPS en beton erop kan ook.
 

Klus_ook_wel's

 • #11
Dank je wel JackD!
 

Hharbers

 • #12
Huizen met zitkuilen zijn meestal niet van heel recente datum. Vloer zal dus mogelijk nauwelijks geïsoleerd zijn Ga je alleen je zitkuil opvullen en isoleren heb je weer verschil met de rest van je begane grond

Energieverbruik en isolatie gaat steeds belangrijker worden Denk er goed over na of je met deze oplossing over 10 jaar nog blij bent en niet denkt had ik maar......

Welke oplossing je ook kiest, je zult behoorlijke kosten moeten maken om hoogteverschil op te vullen.
En een flinke klus wordt het ook.

Een vloer op zand eruit slopen en zand op peil brengen (weghalen uit het niet verdiepte gedeelte) is met groepje vrienden misscien best te doen en kost op paar paar puincontainers niet te veel geld

Je hebt nu de kans om het goed te doen.Door hele huis isolatie en nieuwe betonvloer met goede toekomstbestendige vloerverwarming kost je nu meer geld maar over 10 jaar ga je waarschijnlijk boel er niet opnieuw uit slopen
 
 • Like
Waarderingen: Marcn.88
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu