Nieuwe nefit HR ketel, maar meer gasverbruik

Jan-Jaap

  • #1
Ik heb een NEfit HR combi ketel laten installeren, met danfoss thermostaatkranen op bijna alle radiatoren (behalve in de badkamer, naast de ketel) en een dag/nacht ketel(cv-water)temperatuurklok onder de ketel.

Oude kamerthermostaat aan de muur laten verwijderen, die was niet echt meer nodig volgens de installateur vanwege de radiatorthermostaatkranen, bovendien scheen de zon hier vaak op waardoor de verwarming afsloeg.

Nu duurt het echter langer voor het warm wordt in de huiskamer, ook als ik de keteldagtemperatuur naar 80 gr draai, is het na 3 uur opwarmen nog maar 18 graden en lijkt het gasverbruik ook behoorlijk gestegen te zijn ipv gedaald, terwijl mijn vorige ketel geen HR was.

Heb gemerkt dat de ketel overdag om de paar minuten aanslaat tot de ingestelde watertemperatuur is bereikt, ook als ik de radiatorknoppen in de huiskamer dichtdraai als ik bijv. wegga. (dan wel minder vaak)

Volgens de installateur moet ik meer radiatoren op 5 zetten, bijv. in de slaapkamers, omdat de ketel zijn warmte niet kwijt zou kunnen. Voor de huiskamertemperatuur maakt dit echter niet uit, en de overige vertrekken hoeven van mij niet de hele dag warm te zijn. Scheelt ook weer een boel gas lijkt me.

Heeft iemand een suggestie, want mijn installateur vertrouw ik niet meer zo en op deze manier verdien ik de investering in een zuinige (?) ketel niet terug.
 

Mik

  • #2
Gewoon de oude situatie terug plaatsen, geen thermostaatkranen in de woonkamer en een gewone kamerthermostaat, dan slaat het toestel gewoon weer aan en uit als de kamerthermostaat er om vraagt.

Nu bljift het toestel ondanks het dicht draaien van de radiatoren toch branden, dit is niet goed voor de spaarpot en ook niet voor de ketel. Als je de radiatoren toch apart wilt regelen moet er een weersafhankelijke regeling geplaats worden, en een regelbare by-pass in de installatie.
 

Jan-Jaap

  • #3
Tja, ik vreesde dit al een beetje. Maar terug naar de oude situatie gaat niet meer, draden van de thermostaat zijn weg en het gat in de muur is dichtgemetseld. Bovendien werkte het voorheen ook niet goed als de zon in de woonkamer scheen.

Ik vroeg mij af of er behalve een weersafhankelijke regeling met by-pass e.d. niet een simpeler / goedkopere oplossing is, in bijv. kantoorgebouwen met CV zijn toch ook overal thermostaatkranen op de radiatoren zonder een centrale kamerthermostaat?
 

Mik

  • #4
Ja dat klopt, maar kantoor gebouwen worden allemaal weersafhankelijk geregeld, anders lopen de stookkosten echt uit de hand, er zit denk ik niets anders op.

Misschien een aanlegthemostaat op de leidingen onder de ketel, maar dit is niet echt een fijne regelaar op de graad nauwkeurig, toestel blijft in ieder geval niet zo lang door branden als nu het geval. Zo'n aanlegthermostaat kost ongeveer 25 a 30 euro.
 

Jan-Jaap

  • #5
Wat is een aanlegthermostaat precies?

Toch niet wat er nu al zit, nl. 2 draaiknoppen (merk Imit(?) voor het instellen van de dag en nacht temperatuur van het CV water van 10-90 gr?

Zitten nl. onder de ketel geklemd, verbonden met een klok (merk theben) waarin plastic elementjes geprikt kunnen worden op de tijden van omschakeling tussen dag en nachtstand.

Dank voor je hulp,
 

Mik

  • #6
Als dit apparaat op een cv leiding onder de ketel geklemd zit is dit inderdaad een aanlegthermostaat, er zijn zo veel merken en type dat ik niet met elk merk ervaring heb, ik had eerder begrepen dat het toestel continu vragend stond en de temp. geregeld werd met de ketel thermostaat(regeling) van het toestel zelf (niet goed gelezen).

Ik denk toch dat je dit probleem dan zult houden, ik had al eerder een opmerking gemaakt dat een aanlegthermostaat niet een echt fijne regeling zou zijn maar eerder een soort van hulp middel om het toestel toch enigszins uit te laten schakelen als deze op temp is, en zo wat gas te besparen. I

Ik zou zelf toch gaan denken aan een weersafhankelijkeregeling, of een gewone kamerthermostaat terug,maar dat was niet meer mogelijk. het blijft dus nog een probleem. nefit heeft een regeling in z'n assortiment en dat is de moduline 400 met apparte buiten voeler.

Misschien is dat iets.
 

Hans-trudy

  • #7
Hoi Jan-Jaap

De ketelthermostaat staat nu op Continu draaien :cry: wat je een hoop gas gaat kosten en electra. Om dit goed te krijgen zal je toch een Huiskamerthermostaat moeten plaatsen. En dan dan wel op een plek waar geen zon komt en niet op de tocht naast de deur, maar kan wel aan de scharnierkant van een deur. Een draad aanleggen kost wel tijd maar is goedkoper dan gas weggooien en het wordt lekker warm :D

Thermostaatkranen zijn leuk maar alleen in kombinatie met een allesbrander in huis, om de rest te verwarmen wat de allesbrander niet kan verwarmen. Geloof me leg een draad aan van de cv ketel naar de huiskamerthermostaat. Wat jij nu hebt is alleen leuk voor een bedrijf waar alles verschillend moet zijn van tempatatuur.

Gr Hans :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
De thermostaat kranen in de rest van het huis zijn heus niet weggegooid hoor!

Weliswaar kunnen de radiatoren in bijv. de slaapkamers nooit warm worden als de kamerthermostaat de ketel niet laat aan slaan. Maar verlangde temperatuur in dergelijke ruimtes is meestal een stuk lager dan in de husikamer. Door die thermostaatkranen zorg je dat er in die ruimtes niet meer energie verstookt wordt dan nodig is!

Ik heb dit al jaren: huiskamerthermostaat + thermostaatkranen in alle andere ruimtes, bevalt prima.

Een zeldzame keer is het boven te koud, dan draai ik tijdelijk één (van de twee) radiator in de huiskamer dicht, kamerthermostaat iéts hoger, en radiatorthermostaat in de betreffende ruimte vol open.
En ik moet dan niet vergeten die radiator in de kamer weer open te zetten... :wink:
 

MarcoDezicht

  • #9
Het probleem dat je heb komt mij bekend voor!
Als je dit wil oplossen is er maar een ding mogelijk dat is sluit een muduline 30 op het toestel aan met een buiten voeler en schakel op de thermostaat (moduline 30) de ruimte temp. uit.
Dan kan deze bij het toestel worden geplaatst.

Als het probleem er dan komt, dat de radiatoren die verder weg zitten niet warm worden, dan kan het zijn, dat er een modulerende pomp in het toestel zit.
Dit kan echter ook uit worden geschakeld maar dat moet een installateur doen, want dat moet in de software van het toestel worden gedaan.

P.S. een moduline 30 kost +/- 173 euro en de buiten voeler 40 euro.
Als je dit niet wil is het zeer duur stoken voor je.
Vriendelijke groeten een nefit storings monteur.
 

Arnold Vos

  • #10
Als je zo door gaat met stoken op hoge temperaturen bij de nefit kom je misschien ook in de krant. Zou die installateur toch maar eens terug laten komen. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit zo door een installateur is aan gelegd. (een modulerende ketel)



gr arnold
 

Jan-Jaap

  • #11
Dank voor jullie reacties!
Ik heb nog eens even gebeld met de installateur, en nav de reacties eea voorgelegd.

Maar volgens hem is een aanlegthermostaat (dat is het dus inderdaad) voor de CV water temperatuur in combinatie met radiator thermostaten niet onzuinig en zeker niet onveilig, zolang ik de dagtemperatuur maar niet het hele jaar op 90 gr laat staan.

Ook zou de ketel wel gewoon moduleren. Ik hoor inderdaad bij het aanslaan de brander steeds de eerste 10 seconden hoog branden, daarna steeds lager en zachter geluid tot de 80 gr is bereikt. Na ca. 2 a 3 minuten is de temp. gezakt tot 75, en brandt de ketel weer ca. 3 minuten etc. Is dit normaal of niet?

Met deze kou heb ik de temp. op 80 gr overdag gezet en 20 gr 's nachts. Mijn verbruik is nu ca. 20 m3 per dag, voor het verwarmen van ca. 150 m3 ruimte met 2 ledenradiatoren en 1 paneelradiator zonder convectoren (en 1 in de badkamer zonder thermostaat) De rest staat uit, of af en toe aan (keuken, zolder)

Zo gauw het buiten weer wat warmer wordt, kan ik de CV temp. bijv. naar 60-70 gr draaien. Dan zou het volgens de installateur nog altijd zuiniger moeten zijn dan mijn vorige 20 jaar oude ketel, maar met dit verbruik betwijfel ik dat. Ik denkt er toch aan maar weer een draad te trekken en een kamerthermostaat te plaatsen, zal daarvoor toch maar een ander bedrijf inschakelen...

groet, Jan-Jaap
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Lijkt me geen slecht idee, want zoals je het nu hebt ben je steeds bezig met je cv-systeem om het voldoende zuinig te houden.
Koud weer: watertemperatuur bijstellen,
Warm weer: weer bijstellen.

En dat met het wisselvallige weer wat we nou eenmaal in ons land hebben!
Lijkt me niet écht de bedoeling.

Koop wel meteen een thermostaat met ingebouwde tijdschakelaar, verdient zich heel snel terug!

Succes ermee!
 

MarcoDezicht

  • #13
Koop dan de bijbehorende thermostaat, jan jaap .

En die installateur moet eens bij zich zelf te rade gaan.
Waarom hij niet met een weersafhankelijke regeling maar met een aanleg thermostaat aankwam.

Dat is de simpelste oplosing maar de minst zuinige.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu