Nieuwe kraanbuizen passen niet op oude knelknie (wastafel)

RyanneS

 • #1
Ik ben een onervaren klussen, maar wilde toch proberen mijn wastafelkraan + afvoer te vervangen. Nu passen de slangen van de nieuwe kraan niet op de knelknieen die op de afvoer zijn gezet. Het lijkt eerst even of ik ze er wel op kan draaien maar ze 'draaien door' en blijven er dus niet op zitten. Wat kan ik het beste doen?

De slangen zouden passen op een 3/8 buis. Ik dacht dat die knel knieen dan misschien een maatje kleiner (1/4) zouden zijn dus had een tussenstukje gekocht. Het lijkt toch ook geen 1/4 te zijn.

Ik las ergens dat het verwijderen van knelknieen risicovol is. Het lukt mij ook niet om ze te verwijderen. De moeren draaien wel, maar dan draait de hele knel knie mee en kom niet los van de afvoer. Heeft iemand tips voor me? Alvast bedankt!

Watertoevoer.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik mag me sterk vergissen, maar de knieen zijn keurig 3/8. De slangen aan de kraan lijken 1/2".
   

  RyanneS

  • #3
  Hessie, nee, die zijn echt 3/8. Dat staat zo op de verpakking (het is een Grohe Start wastafelkraan). Ik heb een opzetstukje geocht (met dus 1/4 aan de knie-lant en 3/8 aan de kabel-kant) en daar draaide hij heel goed op!
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Om de knie te verwijderen (of nu weer goed vast te knellen) moet je met een tweede steeksleutel, of desnoods een verstelbare sleutel ("bahco") het koperen huis van het kniestuk vasthouden, zodat die niet meedraait.
  De koperen knelring zal op de waterleiding blijven zitten, zodat je de moer wel los kunt draaien maar hij kan er niet zomaar af.

  Ofwel (voorkeur) je regelt slangen die op je kraan passen en op de bestaande kniestukken. Misschien kan de oude kraan, of een slang hiervan, mee als voorbeeld.
  De moeren moeten dan wel weer goed vast.

  Ofwel je regelt kniestukken in de maat van de waterleiding (waarschijnlijk 12mm) -> 3/8
  Dan hopen dat de moeren ook op het nieuwe kniestuk passen. Passen de moeren niet, dan moeten de knelringen en oude moeren van de waterleidingen af. Dit gaat alleen zonder schade aan de waterleiding, door met een ijzerzaagje een schuine gleuf in de knelring te zagen en met een platte schroevendraaier de knelring door te breken.
   

  Loodgieter123

  • #5
  VERLOOPRING - 3/8"BUITEN X 1/4" BINNEN VERCHROOMD

  Misschien past dit ook. Mogelijk minder werk.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #6
  Kniehuis vastpakken en de moer losdraaien.
  Dan kan je deze : VSH MES KNIEKOPP 12X3/8 COBU Erop zetten en past het in ellaar.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  RyanneS

  • #7
  Loodgieter123, dat zou fantastisch zijn. Ik heb alleen al een verloopstukken geprobeerd met 1/4 --> 3/8 en dat leek niet te werken want de kniekop lijkt ook geen 1/4 te zijn. Het is een beetje alsof hij 3/8 was, is afgesleten of iets derlijks.

  Bedankt The headhunter en AvDijk, ik ga proberen om de knelknie eraf te halen.
   
  • Like
  Waarderingen: Loodgieter123

  Sander 1972

  • #8
  Zijn de mensen doof?
   

  RyanneS

  • #9
  Het vervangen van de knelknieën is gelukt. Bedankt allen voor het meedenken! Tip voor een volgende lezer die dit probleem ook heeft: ik kreeg de knelknieeen in eerste instantie echt niet los. Dit lukte uiteindelijk door een paar keer mert de bahco op de moer van de knelknie te tikken. De knelknie zelf kon ik er zo afhalen. De moer en knelring bleven zitten dus die kon ik gewoon hergebruiken toen ik de nieuwe knieknieeën erop zetten. Ik heb gewoon 12 mm knelknieen gebruikt en hoewel deze zeer sterk leken op de ouder, pasten de watertoevoerslangen nu wel. Ik denk dat de oude gewoon versleten waren of iets dergelijks.
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #10
  Toch wel 12mm knel aan de ene kant en 3/8 aan de andere kant? (een zogenaamd haaks puntstuk, zoals @The headhunter ook noemde) Want een gewone knie 12 heeft wel 3/8 schroefdraad, maar geen vlakke bovenkant. Hierdoor snijd je het rubbertje in de flex slang kapot en kan het gaan lekken.

  Ik vermoed trouwens dat de oude knieen 12 x 10 waren. Had de oude kraan toevallig 'harde' buizen?
   
  Laatst bewerkt:

  RyanneS

  • #11
  Ja, klopt. Het lijkt erop dat de oude knel knie nog eentje was met een conische rand. Daar passen de nieuwe kranen niet op.

  De oude kraan had inderdaad harde buizen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  aansluiting op een slang.jpg

  en zo kan je ringetje er af halen er is daar ook speciaal gereedschap voor.
  hoe een knel ring te verwijderen.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu