Nieuwe kozijnen schilderen.

Ik heb 2 nieuwe kozijnen laten maken van hardhout, deze zijn vers en kaal en met de afwerking kan ik nog alle kanten op dus.

De kozijnen zijn buiten kozijnen en deze moet ik eerst gronden en vervolgens aflakken. Bij mijn weten worden dit soort kozijnen gegrond en gelakt met op terpentine basis verf. Maar is dit anno 2019 nog steeds de standaard? Of zijn er al voldoende water gedragen alternatieven? En is het wel zo raadzaam om water gedragen verf voor buiten te gebruiken?
 
Hardhout soorten willen nog wel eens bloeden, gebruik algrund als grondverf nadat u het hout grondig ontvet hebt met st marc, deze is vrij snel droog.
Hier wat info over bloedend hout en over schellak voor als er toch iets mis gaat.
 
@Bob, ik heb net een bericht gevraagd aan de kozijn maker, hij schrijft terug "dark red meranti"

@Jan, is Allgrund dan al voldoende of moet ik eerst een schellak toepassen?


Ik had gelezen dat er ook water gedragen lakken zijn met een hoog glans (voor buiten wel mooier)
Zijn er nog nadelen ten opzichten van terpentine basis?
 
De hele timmerindustrie werkt met watergedragen verfsystemen. Individueel kun je nog prima met verfsystemen op basis van oplosmiddelen werken.

Wat belangrijk is: kies vooral een systeem, waarbij grond- en aflak op elkaar afgestemd zijn. Als het goed is, zijn de kozijnverbindingen overvloedig met houtlijm dichtgezet, en is de overtollige lijm verwijderd in de fabriek. Dit voorkomt capillaire vochtindringing, met kans op houtrot.

NB: DRM is geen houtsoort die bekend staat om het bloeden, dus ingewikkeldere zaken zoals schellak zijn niet nodig.
 
Water gedragen verf kan buiten, maar het haalt de hoogglans niet van verf op terpentine basis.


Wilt u zijde glans dan kan het, maar bij hoogglans dan de voorkeur van lak op terpentine basis.

U kan wel gronden met water gedragen, het droogt ook sneller, maar voor echte hoogglans dus het andere soort als aflak.


Die twee kunnen overigens wel prima over elkaar.
 
Wat betreft de hoogglans van watergedragen verf; deze is minder dan op terpentine basis verf begrijp ik. Opzicht niet zo'n probleem als het minder is,maar het zal toch ook weer niet satijn zijn? Als het tussen satijn en hoogglans uitkomt van terpentine gedragen verf dan is het ook goed.

Ik heb even via Google rond gesnuffeld over de houtmenie. Ik begrijp dat de menie een afsluiter is en ik heb gelezen dat je een kozijn nooit helemaal met menie moet schilderen. De onderkant van het kozijn is kunststof, de zijkanten en de bovenkant komen tegen metselwerk.Deze drie kanten zal ik dan in de houtmenie schilderen. Is het dan ook raadzaam om de zijde die buiten komt ook te voorzien van de menie en de binnenzijde alleen in de grondverf? Of is dit niet voldoende voor het kozijn om te ademen?
 
Loodvrije houtmenie heeft een rotwerende eigenschap, dringd ook verder in het hout dan grondverf en sluit zodoende het hout redelijk af tegen het indringen van vocht.

Het wordt daarom ook hoofdzakelijk gebruikt op de delen die in contact komen met metselwerk of beton, dat zijn ook de delen van de kozijnen, waar u nooit meer bijkomt.

Voor het zicht werk buiten zou u een goede grondlak/aflak kunnen gebruiken, die vocht regulerend is, maar
Vochtregulerende verf is niet in hoogglans verkrijgbaar, en na vele jaren onderhoud met meerdere lagen wordt het "regulerende" effect ook wel wat minder
 
Watergedragen verf heeft niet het hoogglans effect wat terpentine gedragen verf heeft, dat is opzicht wel duidelijk. Zijdeglans watergedragen zit tussen mat en zijdeglans terpentine gedragen in, zit de hoogglans watergedragen dan ook tussen de zijdeglans en hoogglans terpentine gedragen verf in? Want als ik in de winkel kijkt, dan glimmen de deksels van de blikken als hoogglans, deze referentie is dus waardeloos en de mensen in de winkel kunnen daar geen goed antwoord op geven helaas.

Ik heb gisteren een blik loodvrije menie meegenomen, op het blik staat groot metaal en meer onderop in het klein ook geschikt voor hout. Mijn vraag in de winkel was of dat dit dan ook echt goed voor hout was. Ja, kijk maar, "hout" staat er op. Leuk, maar mijn gevoel zegt dat het voor metaal is en dat het ook wel een beetje kan, hout hangt er maar een beetje bij. Of is het ook echt geschikt voor hout?
 
Het dringd voldoende in het hout, vroeger had je alleen maar "loodmenie", dat werd ook voor hout en staal gebruikt.

Zorg wel voor voldoende laagdikte.
1e laag met ongeveer 5% verdunnen.
 
De eerste laag verdunnen is een goed punt, ga ik dan ook zeker doen.

Bedankt voor je reactie's en hulp.

Vandaag even in de verf speciaal zaak geweest en uiteindelijk maar besloten om bij de buiten kozijnen met terpentine gedragen verf te gebruiken.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
15
Weergaven
1K
Verven, lakken, behangen en glas
Boertje125
Reacties
10
Weergaven
2K
Verven, lakken, behangen en glas
Ambidexterity
Reacties
6
Weergaven
7K
Verven, lakken, behangen en glas
Kees de schilder
  • Gesloten
Reacties
3
Weergaven
4K
Verven, lakken, behangen en glas
Kees de schilder

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu