Nieuwe grondkabel geeft kortsluiting

Snoekie

  • #1
Beste,

Ik heb vorig jaar in de tuin onder mijn terras een grondkabel gelegd, deze komt naast mijn terras in een lus omhoog. Vandaag hèb ik deze grondkabel (proberen) aan te sluiten, maar mijn groep en aardlek slaan eruit.

Situatie: lasdoos is mijn schuur, daar grondkabel aangesloten via lasklemmem. Litze van de grondkabel getaped en via zo'n hendel lasklem aangesloten. Vanuit hier gaat deze een meter of 3 onder de straat door en komt daar omhoog, heb daar een lasdoos gemaakt) vanuit deze lasdoos gaat deze grondkabel weer onder de grond onder het terras en komt dan weer een meter of 15 verder naar boven. Daar heb ik nog niks aangesloten.

Probleem.zit dus in het eerste stukje van 3 meter, aangezien het een nieuwe kabel was vind ik het raar dat deze problemen geeft. Kan ik nog iets uitsluiten voordat ik de tegels eruit haal en de kabel opgraaf?


Alvast bedankt voor het meedenken.

Gr Pim
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt de kabel na 3 meter dus onderbroken en daar een kabeldoos geplaatst? Hoe heb je de kabel hier precies afgewerkt?

Heb je misschien een foto van beide kabeldozen (geopend)? Misschien zien we iets waar je nog niet aan gedacht hebt.
 

Snoekie

  • #3
Alvast bedankt voor je reactie Xander. Zal morgen foto's maken.
Lus die na 3 meter zat doorgehaald en daar een lasdoos geplaatst. In de lasdoos zitten deze met lasklemmen weer aan elkaar, vanuit deze aftakking komt een buiten stopcontact.

Om zaken uit te sluiten heb ik ook de lasklemmen losgehaald en alleen aangesloten in de schuur, dan slaat hij er ook uit. Dus ik weet het even niet meer en ben dus bang dat de grondkabel een mechanisch defect heeft. Voor de goede orde grondkabel was nog helemaal niet aangesloten in de schuur
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Maar dan zette je dus in eerste instantie spanning op een kabel waarvan het uiteinde nog helemaal niet is afgewerkt? Dat wil wel eens kortsluiting maken natuurlijk. Dat is een gunstige uitkomst want het is natuurlijk ook gewoon onveilig.

Heeft het uiteinde van de grondkabel een jaar lang open en bloot in de regen gelegen?
 

Snoekie

  • #5
Nee kabel in de schuur was nog helemaal niet aangesloten. Vandaag bij de lus (op 3 meter) dus de lasdoos er tussen gemaakt (daar ook buitenstopcontact gemaakt) en daarna aangesloten in de schuur. Maar dat wil dus niet. Maak morgen wel een foto.


Uiteinde van de grondkabel lag bloot buiten. Was behoorlijk gaan oxideren Heb dit gestript en lasklemmen op het uiteinde gezet en ingepakt in plastic, deze komt omhoog bij het fietsen schuurtje, daar een WCD maken en verlichting stond voor volgende week.
 

ABCDE

  • #6
Ja, drie jaar lang volgezogen met vocht en ondertussen aderisolatie aangetast. Die kun je dan wel inleveren tegen smeltprijs.

Loshalen en 500 Vdc opzetten met isolatieweerstandstester kan ook, dan weet je het zeker.
 

Snoekie

  • #7
Stuk stoep eruit gehaald, kabel was beschadigd bij de fundering van de schuur. Eerste stuk van 3 meter vervangen. Straat weer dicht. Probleem opgelost
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu