Nieuwe groepen in de meterkast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo, wie kan mij vertellen wat tegenwoordig handig is om aan groepen in je meterkast te hebben. We hebben net een nieuw huis gekocht en op de bijgevoegde foto staat de huidige meterkast. Ik wil dit op laten waarderen naar de huidige standaarden. Op zolder komen de wasmachine en droger, koken gebeurt op gas, maar verder wel alle apparaten die je vind in een keuken zijn aanwezig.

Graag advies over wat ik met de meterkast het beste kan doen?
46343_Foto023_WinCE_1.jpg
 
Helemaal duidelijk is het niet op de foto, maar zitten alle groepen achter 2 aardlekschakelaars van 30 mA ?

Dan zie ik 5 groepen (?), in principe kan je daar al aardig mee overweg, apart voor wasmachine droger en electrische oven. Dan heb je 2 voor overige doeleinden.
 
Tegenwoordig verplicht in de groepenkast;

-Hoofdschakelaar
-Minimaal 2 aarlekschakelaars 30mA.
-Apparaten van >3000Watt op een afzonderlijke eindgroep.
-Lichtgroepen verdelen over de aardlekschakelaars.
-Maximaal 4 eindgroepen per aardlekschakelaar.

Aan te bevelen is al je witgoed op aparte groepen te zetten (wasmachine, droger, vaatwasser, oven etc.)
Een kastje met een hoofdschakelaar, 2 ALS's en 8 eindgroepen is tegenwoordig min of meer standaard. Lichtgroepen kunnen zo op de nieuwe kast worden aan gesloten. Tbv je witgoed zullen waarschijnlijk wel nieuwe leidingen moeten worden aangelegd.
 
Bedankt voor jullie reacties,

Op een sticker in de kast staat dat de groepen achter de groene knoppen op de aardlek staan. Geen idee of dit kan/mag.

Ik heb wel het idee dat er keramisch gekookt is, want ik dacht daar een aansluiting voor te zien in de keuken.

Nou heb ik vrij weinig kijk op elektra, maar ik heb het idee dat dit systeem wat er nu zit redelijk verouderd is. Het huis komt uit begin jaren 80 en volgens mij is de meterkast net zo oud.

Is het verstandig om alles te vervangen voor nieuw?
 
Niet verplicht, wel verstandig. Ik weet niet of je veel gaat verbouwen, maar dan kan je gelijk een aantal nieuwe en aparte groepen voor bovengenoemde grootgebruikers aanleggen; scheelt je later het hak-, breek- en aanlegwerk voor PVC-pijpen.

En dan is de opstelling van Sxnder wel een goed uitgangspunt.
 
Zo op het eerst oog is er weinig mis met deze kast (voldoet aan de destijds geldende norm), met links een kookgroep. Echter als je veel witgoed wilt gaan aansluiten is het wel verstandig extra leidingen en een nieuwe kast te laten installeren.
 
In de meeste kasten zoals deze zitten de 3 'groene' groepen achter de aardlek schakelaar (zoals het stickertje inderdaad aangeeft),

de witte groep in het zelfde kastje is meestal de wasmachine aansluiting deze zit dus zoals het nu is niet op een aardlek schakelaar, zoals al boven genoemd is handigst om je groepen kast te (laten) vervangen voor een wat meer up to date model met hoofdschakelaar en 2 aardlekkers, dan kun je inderdaad tot 8 groepen dus kan je ook met wat uitbreiding goed uit de voeten.

verdere info is eigenlijk hierboven al wel verteld :wink:

Gr Rolf
 
Ik zou persoonlijk een nieuwe groepenkast monteren. Zodra je aan d e oude kast gaat rommelen, moet er al een hoofdschakelaar bij.
Ook de aardlek lijkt mij een mechanisch type te zijn en deze kunnen wel eens vast bakken.
Nieuwe kast met hoofdschakelaar, 2 electronische aardleks en 8 groepen is meestal ruim voldoende.
 
Idd, als je aan de kast gaat verbouwen, moet je hem up-to-date brengen.

Dat kost je minimaal een aardlekschakelaar en een hoofdschakelaar. Voor weinig meer zijn er op Inet complete voorbedrade kasten te koop met bijv 4, 6 of 8 eindgroepen (en hoofdschakelaar en aardleks uiteraard).

Voordeel van de nieuwe automaten is ook dat bij een overbelasting ook de 0-draad wordt afgeschakeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan