Nieuwe geisoleerde vloer boven kelder op het zand

Onder de gang van mijn huis zit een zand vloer. Deze gaat over een langwerpige kelder heen. Daardoor is uitgraven geen optie.

De oude situatie was zand, straatstenen, laagje cement, gebakkentegels van +- 1 cm en uitgraven is geen optie.

Is drukvast isolatiemateriaal / Underlayment / Fermacell 2E32 een optie als oplossing naar jullie mening? Verzakkingen worden door de kelder reeds opgevangen namelijk.

Thanks, Ruben.
 
Wat wil je eigenlijk bereiken. Kou van de grond of vloer.
Realiseer je dat vochtig worden van de materialen die je op het oog hebt.
Ter info lees wat over kruipruimte en kelders.
 
Het gaat niet om de kruipruimte of kelder.

Het gaat om de vloer in de hal die eruit is en ik nu wil isoleren en daarna een vloer op wil plaatsen.

Onderstaande mijn idee (de fermacell 2E32 is de bovenste 3 items).
1680784105105.png
 
Dit is moeilijker uit te leggen via tekst denk ik. Ik heb een plaatje gemaakt.

Onder het zand waar ik het over heb zit dus de kelder (gewelfd). In het blauw op mijn schets is de kelder. Deze is verticaal halverwege opgedeeld tussen mij en de buren links.

De gang is dus ook smal en ik verwacht geen zware belastingen. Qua vocht heb je mogelijk een punt, maar het is hier kurk droog en mogelijk is XPS de betere optie?

De rest van het huis is trouwens gewoon bakstenen muren met houtbalken ertussen. Hier is de situatie dus heel standaard. Daar wil ik tussen de balken isoleren en dan bovenop de houten vloer met fermacell gaan werken. Daar bovenop komt een droogbouwsysteem voor vloerverwarming of de fermacell infrezen. Dat verklaard mogelijk mijn gedachte voor fermacell; beetje standaardiseren.


1680785616454.png
 
De gang is dus ook smal en ik verwacht geen zware belastingen. Qua vocht heb je mogelijk een punt, maar het is hier kurk droog en mogelijk is XPS de betere optie
Daarom is dit zo lastig. Het vocht, leef of woonvocht komt uit het gedeelte waar je woont niet uit die ruimte daaronder.
Volgens de simulatie is het geen probleem. Kijk nog even wat er gaat gebeuren als je de luchtvochtigheid verhoogt naar 75%.
 
Is isolatie tegen het plafond van de kelder geen optie? In een kruipruimte doe je dat immers ook zo, het verschil is niet zo groot....
Wat belasting betreft: er zal ooit ook wel eens een hele verhuizing plaatsvinden door de gang....
 
Ik zou op een vloer geen minerale wol gebruiken. Het is niet drukbestendig en vochtgevoeliger Daar zou ik XPSplaten gebruiken of PIRplaten of EPS100 ofzo. Gewoon piepachuim drukt ook te veel in. Dan is underlayment or fermacell er boven wel genoeg.
 
De kelder isoleren gaat heel lastig worden. Dat zou betekenen dat ik eronder moet graven. Laten we het zo simpel mogelijk proberen te houden.

Over de fermacell vloer kan ik natuurlijk wel een egalisatie laag aanbrengen om vocht erbuiten te houden.

Zijn er niet een soort van betonnen of metalen balken op de markt waartussen ik dan de drukbestendige isolatie kan leggen. Beetje zoals metalstud voor wanden.
 
Gisteren heb ik hem gesimuleerd met hoge luchtvochtigheid. Dit geeft dan een vocht stroom van bovenaf. Welke daarna opgesloten zit tussen de isolatie en de afwerkvloer. Lastig lastig
 
Als de isolatie echt flink drukbestendig is, zoals sommige soorten pir en xps, dan heb je helemaal geen balkjes nodig. Daar kun je letterlijk overheen lopen. Een osbplaat er op is genoeg
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
735
Kelders en Kruipruimtes
Michel123
Reacties
8
Weergaven
853
Kelders en Kruipruimtes
wgb
Reacties
6
Weergaven
883
Kelders en Kruipruimtes
Eric42551
Reacties
5
Weergaven
671
Kelders en Kruipruimtes
wgb
Reacties
7
Weergaven
273
Kelders en Kruipruimtes
Job_04

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu