Nieuwe dakpannen te zwaar

Marcel72

  • #1
Wie kan mij aan advies helpen.
Wij hebben nieuwe dakpannen nodig en hebben dat gevonden wat we zochten. Het gaat om een 45 graden dak van in totaal 126 m2.
Echter de nw dakpannen zijn wat zwaarder dan de huidige over het gehele dak gezien ongeveer 610 Kg.
Weet iemand als dit een probleem geeft.
Het huis is oudbouw uit ongeveer 1910.
 

Pepjo

  • #2
Het zou niet moeten mogen, dat is nog geen 5 kilo per m2 extra.

Als je over het dak loopt om wat te repareren dan heeft het plaatselijk al meer te houden aan puntbelasting.

Maar het hangt er wel vanaf of de constructie nog goed is.
 

Gerrit

  • #3
Ik denk niet dat iemand hier advies durft te geven, zeker niet als er niets vermeld wordt over de konstruktie en de afmetingen van het dak.

Laat liever een bouwkundige ter plaatste kijken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk eerlijk gezegd, dat zo'n vraag erg moeilijk via een forum te beantwoorden is.

Wij weten namelijk niet, hoe dik de dakspanten en balken zijn, hoe ver ze uit elkaar zitten, en vooral, wat de staat van de balken (en van het gehele dak) is.

Voor zoiets kun je veel beter iemand met ervaring op dit gebied erbij halen, en zijn beoordeling vragen. Ik denk dan bijv. aan een dakdekker.
 

Fiesiekus

  • #5
Klopt, de extra druk is (maar) 5 kg/m2. Maar die druk komt als resulterende kracht wel bij elkaar in de dakspant(en). Het is alleen ter plekke te beoordelen of dat mogelijk/verantwoord is.

Het is bovendien een groot dak met z'n 126 m2, byzonder huis?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik zou denken geen probleem, want wat als er een pak sneeuw op het dak komt te liggen, of als het hard waait welke druk komt dan wel niet op het dak?
5 kg per vierkante meter is natuurlijk niets, als dat niet zou kunnen, zal de dakpanlegger direct door het dak zakken als hij met, zeg maar 80 kg, even het dak op zou gaan om wat recht te leggen of een pan te vervangen.

Maar zoals hier boven al is aangegeven is zoiets heel moeilijk te beantwoorden zonder extra informatie en/of de situatie ter plekke te hebben gezien.

suc6

Gerrit Bakker
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
En toen was het wachten op een reactie van de TS.
 

Bass

  • #8
Het zou met verbazen als het problemen zou geven, maar om het zeker te weten moet je het aan een constructeur voorleggen.

Ik wil toch even wijzen op de onjuiste redenering van enkelen. De belasting van de dakpannen heeft niets te maken met de belasting van de dakdekker, sneeuw en wind. Op het zwaardere dak loopt immers dezelfde dakdekker en ligt ook sneeuw.

Een dak wordt berekend op meerdere belastingtypes:
- permanente belasting (eigen gewicht en rustende belasting);
- veranderlijke belasting (o.a. sneeuw, wind en de dakdekker);
Het dak moet qua sterkte en doorbuiging voldoen aan combinaties van beide belastingen. Als het dak dus zwaarder wordt kan de totaal toegestane belasting dus overschreden worden.

De permante belasting zal tevens en andere invloed hebben op de vervormingen van het dak. De veranderlijke belasting is namelijk kortdurend en de permanente belasting is altijd aanwezig. Vooral door de permanente belasting zal een dak op den duur blijvend door gaan hangen.

Om dus zeker te weten of de verzwaring tot problemen zal leiden, zul je dus na moeten (laten) gaan of er genoeg ruimte zit in de oorspronkelijke constructieberekening.
 

Fiesiekus

  • #9
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu