Nieuwe CV op nieuwe locatie

Jakhals

  • #1
Beste,

Onze huidige CV ketel begint op leeftijd te raken. Naast deze CV ketel hangt er in de (aangebouwde) garage een geiser voor warm tapwater.

Als de CV ketel vervangen moet worden wil ik deze graag in de garage hangen zodat deze zowel de CV als het tapwater kan verwarmen zodat wij geen geiser meer nodig hebben. In de garage is ook het leiding werk voor de CV reeds aanwezig omdat er 2 radiatoren hangen.

Nu rest mij echter de volgende vraag:
Op dit moment is de CV ketel aangesloten met 22mm buis op een oud installatiewerk van, ik vermoed, dikwandige buizen. De 22mm buis is aangesloten op een +-33mm buis, deze takt af in +-27mm buizen en dit loopt weer uit in +-21mm buizen. In de garage komt een 21mm buis uit, is dit voldoende om in de toekomst het CV netwerk van warm water te voorzien?

Met een klein beetje speur en rekenwerk kwam ik tot de conclusie dat de doorlaat van de 21,3mm buis (200mm2) veel kleiner is dan die van een moderne 22mm buis (314mm2) is. Ik heb echter geen idee of dit wel of niet toereikend is, wie kan mij hier bij helpen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Het antwoord is eenvoudig, de dikwandige leiding naar de garage zal niet voldoende zijn. Dit moet dus worden aangepast.
 

Jakhals

  • #3
Das een tegenvaller, de leidingen gaan in de garage namelijk de muur in en voor zover ik weet zit er geen kruipruimte onder de garage/keuken (daar loopt de leiding door/onderdoor). De andere optie is dan een tapwaterleiding van boven naar beneden leggen, hoeveel werk is dit? Op de eerste verdieping ligt reeds een warmwaterleiding die uiteraard van beneden komt. We hebben houten verdiepingsvloeren dus hier kunnen we relatief eenvoudig onder komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu