Nieuwe CV en nieuwe geiser en rookgasafvoer

Knabbelaar

  • #1
In mijn te renoveren oude woning heb ik warm water via een heel oude geiser en verwarming door 2 gaskachels.

Ik wilde de verwarming gaan realiseren met vloerverwarming en een HR-CV-ketel (op zolder, 2e etage) en warm water via een badgeiser (in halletje bij keuken, bgg). Voor dit laatste denk ik eraan om de hoogste capaciteit te nemen (17l / min) zodat ik de keuken, kleine badkamer op 1ste en wastafel slaapkamer kan bedienen, en in de verdere toekomst ook nog een grotere badkamer met bad. More is better, toch ?

Ja waarom CV-ketel en geiser ? Omdat de geiser dan redelijk dichtbij de keuken is, de CV-ketel komt op zolder en naar verhouding gebruik je in de keuken het warme water het meest. En verder zou de CV-ketel in juli en augustus dan uit kunnen (mits dit kan vwb pomp).

Voor de rookgasafvoer / lucht-toevoer van de geiser kan ik 2 dingen doen:
1) gebruik maken van de bestaande rookgasafvoer (eventueel buizen vernieuwen). Deze afvoer komt uit op schuine dak 1ste etage.
2) voor de cv-ketel en de geiser dezelfde rookgasafvoer / lucht-toevoerbuis gebruiken. Die zal uitmonden op het dak op zolder. Dus dan zal ik een buis moeten hebben voor de rookgasafvoer en een buis voor de luchtaanvoer, eventueel technisch in 1 buis. Ook hier zijn er weer keuzemogelijkheden: nieuwe voorziening of gebruik maken van de bestaande gaten in de oude schoorsteen (deze heeft 3 gaten) en hierdoor de nieuwe buizen voeren.

Als ik het plan gereed heb zal ik uiteindelijk wel de deskundige erbij halen, maar vooraf aan jullie vragen wat jullie ervan vinden.
Schiet maar
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Ik snap je keuze van geiser echt niet.
Cv combiketel is veel comfortabeler en zuiniger dan een badgeiser.
Laat ik je zeggen dat je absoluut geen twee verbrandings toestellen op een rookgas afvoer moet plaatsen. Dit is levens gevaarlijk!

Ik zal je de details besparen.

Combiketel op zolder en leidingen leggen, dat is de beste en meest voordeligste manier. In de zomer draait de cv pomp 10 min. Per 24 uur, dus de stekker laten zitten. Geen warmte vraag is geen gasverbruik, dus waarom de stekker dr uit.

Succes.

Calenta :cool:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Een HR ketel en een geijser op 1 afvoer
Mag niet
2 verschillende iig niet
Vroeger werden een ketel en een geijser nog wel eens bij elkaar gezet.

Hoe realiseer je de lucht toevoer naar de geijser?

Pak nou maar gewoon een combi toestel
Dat is

1 goedkoper in aanschaf.
2 goedkoper in gebruik
3 veel comfortabeler.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #4
Calenta en obelix2: Amen :prima:

groeten b
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
@Boudewijn,Gracias mi amigo :mrgreen:

Calenta :cool:
 

Standby

  • #6
Sluit mij aan bij het advies om een combi ketel te nemen. De kosten van een grote badgeiser gaat al gauw naar een € 1200. en deze kosten krijg je er nooit uit kwa water en gasverlies. Ik zou dus een combi ketel nemen en in de keuken een 10L Hotfill boiler, direct heet water en een verbruik van 500W om de boel weer op te warmen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een hotfill boiler lijkt me geen geweldige keus, tot de tijd dat het warme water vanaf de tweede verdieping in de boiler is zijn er alleen maar verliezen, de eerste liters zijn koud water en dat moet elke keer opgewarmd worden in de boiler.
Vooral bij kort gebruik van warm water komt er alleen koud water in de boiler, het heeft m.i. geen meerwaarde een hotfill te gebruiken.
Een hotfill heeft een (veel) lager vermogen en zal niet genoeg warm water kunnen leveren bij aanvoer van veel koud water ontstaan door een lange toevoerleiding.
 

Standby

  • #8
Snap je redenering wel Jan maar je gaat toch niet meer dan 10L tappen via de boiler. Het gaat meestal om handen wassen en andere kleine dingetjes en een lager vermogen dat is voldoende om bij te verwarmen en je hebt geen extra electr groep nodig. Ga je langdurig tappen dan zul je zeker een beste dip krijgen tot de boiler verwarmd is met het hete water uit de cv ketel. Bij kleine hoeveel heden tappen zal ook de cv ketel niet direct aanslaan om bij te warmen maar dat is afhankelijk van het type ketel betreft de water voorraad.

Het is maar net wat de wensen zijn en dat de klant goed voorgelicht wordt betreft de mogelijkheden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Daarom wilde ik ook de andere kant laten zien. :wink:
Juist bij kleine hoeveelheden moet het water steeds weer opgewarmd worden omdat het afkoelt in de leidingen.
Juist bij grotere hoeveelheden levert de c.v. de benodigde warmte.

Maar goed, TS heeft de keuze om aan de hand van zijn geschatte gebruik te bepalen wat hij wil gebruiken.
 

Standby

  • #10
Toch een kleine opmerking wat je kleine hoeveelheden betreft. Het is de bedoeling van een Hotfill dat de cv ketel zo weinig mogelijk aanslaat tijdens het gebruik van de boiler en ja dat hij moet bij warmen met kleine beetjes tappen dat klopt vandaar maar 500w vermogen.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #11
Standby, ik laat liever een paar liter water wegstromen, voor ik warm water heb, dan dat ik het elektrisch op moet warmen, het gaat "maar" om 500 wat, maar als je een reken som maakt, dan kosten die paar verspilde liters minder als ze opwarmen met elektra.

groeten b
 

Knabbelaar

  • #12
Bedankt voor jullie reacties.
@Calenta: Ik snap je keuze van geiser echt niet.
Cv combiketel is veel comfortabeler en zuiniger dan een badgeiser.
De keuze was vooral gebaseerd op de afstand van de leidingen: dichtbij de warmwaterverbruikers. In de keuken gebruik ik heel vaak kleine beetjes warm water. Dus dacht dat het energieverspilling was dat dat warme water iedere keer van zover moet komen, maar ik begrijp uit je antwoord dat de cv-ketel dan nog energie-zuiniger is. Verder was het ingegeven uit het feit dat in de verschillende huizen die ik bewoond heb, de ervaring heb dat er met elke cv-ketel die ik had, altijd weer wat aan de hand was, en soms was het een lang gezoek door service-monteur naar het probleem, en ik heb nu 7 jaar een oude geiser, en nooit 1 keer een probleem gehad. Hij doet het altijd.
@Obelix 1 goedkoper in aanschaf.
2 goedkoper in gebruik
3 veel comfortabeler.
@Standby Sluit mij aan bij het advies om een combi ketel te nemen. De kosten van een grote badgeiser gaat al gauw naar een € 1200.
Dus vanuit dat probleemloze wat ik ervaren had van een geiser, had ik het er voorover om duurder uit te zijn.

... Gezien de reacties zal ik dan maar een CV-combi aanschaffen. Het is ook wel lelijk op je dak, die verschillende pijpjes. Dat van die boiler weet ik nog niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu