Nieuwe betonnen afscheidingsmuur met wandverwarming

Taktijs

  • #1
Beste klussers,

ik moet een niewe afscheidingswand plaatsen tussen de keuken en mijn hal. Omdat de ruimte vrij beperkt is heb ik het idee om de verwarming van de hal en de keuken in de muur te verwerken.
Mijn idee is om van metalstud een frame te maken met daarin een krimpnet. Daarin monteer ik de verwarmingsbuizen (net als bij een vloerverwarming). Om dit geheel maak ik een bekisting van betonplex en dit giet ik vol met lichtgewicht beton.
E.e.a. kan vervolgens direct op mijn bestaande vloerverwarming worden aangesloten. Ik dien daarvoor alleen een andere verdeler te kopen.
Nu is mijn grootste zorg/vraag hoe het zit met eventuele scheuren in het betonnen muurtje zodra de verwarming aangaat. Ik zit te denken om het muurtje ongeveer 7 cm dik te maken. De buizen lopen in het midden. Aan beide zijdenzit dan ongeveer 2,5cm aan beton. Zijn er mensen met ervaring die zoiets al een keer geprobeerd hebben? Mensen met tips en tricks?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Lees ook dit artikel eens.
 

Bernhard

  • #3
Opbouw muur met slangen:
- underlayment
- slangen 10mm vastzetten beugels
- bewapeningsgaas tbv het stucwerk
- stuclaag.
bernhard
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Er zijn ook gipsplaten met geïntegreerde (wand)verwarmingsslangen.
 

Bernhard

  • #5
Er zijn meerdere systemen. bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat idee om dit wandje van beton te maken geeft de nodige problemen. Je zou het wandje in kleine stukjes moeten storten, want anders worden de spatkrachten te groot. De
metalstut profielen geven telkens een verzwakking in de muur, daar krijg je scheuren. Het verdichten van het beton is ook lastig. Bovendien moet je nog gaan stucen om het
vlak te krijgen. Het wordt een (onnodig) grote massa die je elke keer op temperatuur moet brengen.

Zoals gezegd kan de verwarming in de stuclaag komen. Er wordt vaak leemstuc gebruikt voor dit soort knuffelmuren. Je kan dan ook meteen de hal apart verwarmen van de keuken.

Als de woonkamer/keuken voor de rest op de normale manier verwarmd wordt, is het maar de vraag of dit idee gaat werken. Langs de gevel/het glas heb je vaak koudeval, als je de andere kant van de kamer gaat verwarmen, heb je kans op comfortproblemen en tochtklachten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu