Nieuwbouwtrap

Lizzykaan

 • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraag, wij hebben een nieuwbouw woning met 2 trappen die wit opgeleverd zijn, maar niet afgelakt zijn.

De trap is redelijk smerig geworden en her en der zijn er door de verschillende aannemers ook wat butsen ontstaan. Nu neem ik aan dat ik die zelf simpel met plamuur kan opvullen.

Kan ik na dit opvullen er gewoon een witte traplak (het liefst een stroeven zodat je niet uitglijd) erop doen, of moet ik eerst alles opschuren? Mogelijk willen wij in de toekomst hier maantjes op plakken.

Ik hoop dat iemand mij kan adviseren :)

Mvg,

Lizzy
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Plamuur maakt de boel alleen maar zwakker. Indien je dat tóch wilt gebruiken, dan beter een 2 componenten plamuur op het kale hout.

  Je zou echter kunnen beginnen om te kijken of je die butsen een eind eruit kunt krijgen. Truc daarvoor is: natte lap en strijkbout op heetste stand. Lap op de buts en met de punt van de strijkbout de boel verhitten, zorgen dat het daarbij blijft stomen (lap niet echt droog laten worden. Door de hitte en se stoom zwelt het hout (hopelijk) op naar z'n oorspronkelijke hoogte.

  Hoewel dit eigenlijk een truc is die vooral bij gefineerd spaanplaat werkt (ik heb het van een meubelmaker geleerd) lukt het vaak ook bij massief hout.

  Wat je op die manier weer vlak krijgt hoef je niet te plamuren...

  Overigens wel eerst schoonmaken, want met die warme bout smeer je het vuil ook in het hout. :wink:
   

  Lizzykaan

  • #3
  Bedankt voor je tip Ruud, valt vurenhout ook onder massief hout? Want het betreft een trap van vurenhout.

  Blijft er nog 1 vraag over, kan ik er gelijk over heen lakken of moet ik hem opschuren en de witte (grondverf?) weg schuren?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ik weet niet wie je met Ruud bedoelt, ik heet niet zo...

  Ja natuurlijk is vurenhout ook massief hout. Het is toch niet uit kleine stukjes samengeperst of zo?

  De gang van zaken rond het opschuren en eroverheen lakken kan ik niet zo goed beoordelen. Ik ben geen verfdeskundige. Het zou kunnen zijn dat de gebruikte lak een acrylverf is waar je niet met (eventuele) alkydharsverf overheen mag. Wat dat betreft kun je beter wachten tot een verfspecialist hier antwoordt.

  Wel weet ik dat je niet meteen moet gaan schuren, maar eerst ontvetten. Anders duw je alle vet de verflaag in en loopt je schuurpapier snel vol. Ontvatten (en tegelijk schoonmaken) doe je met een biologische ontvetter (geen ammonia gebruiken!). :wink:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Die truk met de strijkbout werkt uitstekend bij vurenhout.
   

  Lizzykaan

  • #6
  Ohhh sorry Kees, excuses, verkeerde naam ingetikt :shock:
  Bedankt voor jullie adviezen!
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  1
  1

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu