Nieuwbouw badkamer leidingwerk aanleggen

JohnKoning

 • #1
Beste klussers,

Mijn naam is John en ik ben nieuw op dit forum. Binnenkort wordt mijn nieuwe woning opgeleverd en ik ben van plan om veel werk zelf aan te pakken. Zoals bijvoorbeeld de badkamer. Deze wordt casco opgeleverd zonder dekvloer, maar het leidingwerk t.b.v. de wc, douche en wasbak zijn in de vloer en in de muur aangelegd volgens tekening (zie plaatje). Nu willen we graag een andere indeling van de badkamer, maar ik ben wat onzeker of dit te realiseren is. De nieuwe situatie is ook te zien in het plaatje. mijn idee is om de afvoer van de WC naar de schagt te brengen (die zit behoorlijk vol met leidingen) of om de afvoer door het plafond naar beneden te boren en dan lager aan te sluiten op het riool. Verder wil ik de retourleiding van de verwarming door de vloer lussen om zo de vloer licht te verwarmen.

kortom, ik vraag me af of de nieuwe situatie te realiseren is en wat de belangrijke overwegingen zijn waar ik rekening mee moet houden (zoals de afvoer van het toilet en het lussen van de verwarming)?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Droid

  • #2
  Je zou het toilet nog een kwartslag kunnen draaien, met de rug tegen de schacht aan, mocht het leidingwerk in de schacht in de weg zitten.

  Heb je gekeken naar het afvoergootje en de afvoer daarvan?? Denk namelijk dat je daar meer moeite mee zal hebben. Hoe hoog wil je de cd vloer maken?

  Verder is leidingwerk warm+koud en cv geen probleem om te verleggen, dan kan in de cd vloer en wand aangepast worden.
   

  JohnKoning

  • #3
  He Droid bedankt voor je suggestie voor het toilet. Het is een reële optie om het zo te doen, maar de voorkeur gaat uit naar de plaatsing zoals in de tekening, ook omdat daar een raampje zit. Recht onder het toilet en de schagt komt o.a. de meterkast, dus ik dacht om de afvoer van het toilet door de vloer naar beneden te boren en dan alsnog naar de standleiding te brengen. Maar dit is misschien niet mogelijk ivm wapening e.d.

  Het afvoerputje wil ik deels in de breedplaatvloer aanbrengen, uithakken naar de reeds aangelegde afvoer van het toilet. of eventueel door de vloer boren en dan langs het plafond van het toilet beneden naar de schagt brengen.

  De cementdekvloer zal ongeveer 5 a 6 cm dik zijn (Dit is een gangbare dikte die een tegelzetter aanbrengt bij het tegelen?).
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Je kan er ook voor kiezen om je koker onder aan even wat breder te maken zodat je de riolering langs alle leidingen kan brengen.

  Zie tekening
   

  JohnKoning

  • #5
  Hoi Henk, Goeie tip! Die ga ik meenemen in het ontwerp. Ik zal waarschijnlijk de hele schagt moeten openmaken (gipsbetonblokken) om überhaupt ergens bij te kunnen, dus wie weet kan ik het verbreden nog enigszins beperken op deze manier.

  Moeten die waterleidingen dan ook meteen vanuit de schagt worden gelegd? Of kan ik die beter vanuit de bestaande punten uit de muur halen?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Als de leidingen vanuit de schacht de vloer in gaan lopen dan kan beter vanuit de schacht gaan zo dat alles nieuw word.

  als je de muur open maakt en later maak je er bv gips plaat op dan heb je minimaal 5 cm extra gewonnen.


  Succes
   

  JohnKoning

  • #7
  Henk duidelijke taal, die schagt gaat open en tap dan het water daar vandaan. De radiator wordt nog een ander verhaal, die ga ik waarschijnlijk nieuw frezen vanaf het regelunit zodat er geen koppelingen in de vloer komen.

  Is het een idee om die afvoer van de plee naar beneden te boren en dan achter de meterkast aan te sluiten op de standleiding?? de vloer is een breedplaat.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Als onder die schacht de meter kast zit dan kan je er van uit gaan dat het stikt van de electrische buizen in je beton vloer
   

  JohnKoning

  • #9
  Goed punt, dat wordt een riskante onderneming inderdaad... Wat moet je eigenlijk doen met de bestaande afvoerbuizen die je niet gaat gebruiken?

  bedankt!
  John
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu