Nieuw trapgat, raveling, sterk genoeg??

SvenHz

  • #1
Wij zijn bezig een trapgat te ontwerpen voor een nieuwe vaste trap naar onze zolder (van 1e naar 2e etage). Huis uit 1926 met houten vloeren. Constructeur is ingeschakeld maar ik hou graag even wat zaken tegen jullie aan.

Situatie
De te openen vloer is 6,2 breed met balken 18 x 7,5 cm op 70 cm hart op hart. Op 4,2/2,0 meter zit een halfsteense muur waarvan wij twijfelen of deze dragend is. Hij staat boven een dikke dragende muur (op de b.g.) en gezien de overspanning zou je dat verwachten, maar de muur komt slechts tot aan de plafondlatten met hier en daar (wat) ruimte ertussen. Muur loopt maar tot ongeveer 2/3 van de diepte van het huis...

Complicatie
Voor de raveling dienen 3 balken ingekort te worden; het trapgat wordt 1m breed tegen de zijkant van het huis (aan de kant waar ook het muurtje zit). Constructeur zegt: verdubbel de balken aan weerszijden van het trapgat.

Vragen

1: is de huidige zoldervloer wel sterk genoeg (dus zonder trapgat)? Balken zijn minder sterk dan die van de 1e etage (20 x 7,5). Moeten we ons zorgen maken over die wel/niet-dragende muur? Wellicht is-ie ooit dragend geweest en ondeskundig verplaatst? We hebben het recentelijk gekocht dus dat zou dan een verborgen gebrek zijn...

2: balken verdubbelen over de hele lengte is nogal wat! Hoe is dat eenvoudig te realiseren zonder alles helemaal open te slopen? We kunnen goed bij de balken van onderaf maar ja een balkje van 6,2 meter lengte plaatsen blijft zeer ingrijpend... Ik heb morgen overleg met de constructeur over mogelijke alternatieven.
 

Tiho

  • #2
Geef hem een koekje bij de koffie, hij zal er verstand van hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Op het forum wordt geen advies van deskundigen beoordeeld, zie ook de forumregels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu