Netjes verwijderen plastic schrootjes van carport

Riemer

 • #1
Beste allemaal,

bij het boren in mijn garagemuur is een steen kapot gegaan. Deze moet vervangen worden.

Helaas moeten hiervoor (denk ik) ook een deel van de schrootjes van de carport tijdelijk verwijderd worden, en daarna weer teruggeplaatst worden.

Hebben jullie enig idee hoe ik dit kan doen zonder schade aan de schrootjes aan te richten?
Alvast bedankt!

e
20220403_142557.jpg
:
20220403_141511.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #2
Als ik moest kiezen tussen het gat vullen en het halve plafond eruit dan wist ik het wel.... Maar dat is mijn persoonlijke mening. Of je moet die steen er net tussen kunnen schuiven maar dat denk ik niet omdat je dat profiel wel niet naar boven zult kunnen duwen.
 

Riemer

 • #3
@Edwinnn: denk dat je het mogelijk is om het gat zo te vullen zodat je het (bijna) niet ziet?

Als ik de schrootjes (zonder heel veel moeite) tijdelijk kan verwijderen zonder schade aan te richten zou ik dat ook als optie zien. Ik heb nog wel een vervangende steen liggen.
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
De schrootjes verwijderen zonder heel veel moeite kun je vergeten. De eerste vraag is hoe ze gemonteerd zijn. Zijn ze gelijmd, dan gaan de kunststofschroten waarschijnlijk stuk bij het loshalen. Als ze blind zijn gespijkerd in de groef dan wordt het een tijdrovende klus en zul je een groot deel van het plafond moeten slopen. Even een paar schrootjes er tussen uit halen gaat niet.

Kortom dat draait waarschijnlijk uit op het slopen van het plafond en een nieuw plafond terugplaatsen. De elektraleidingen zitten ook nog in de weg om het profiel dat langs de zijkant zit te kunnen verwijderen.

Ik zou dit niet aanhalen om een enkele steen te vervangen. Ook bij het eruit halen van de steen heb je kans op verder schade.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #5
Dat is de reden waarom ik dit soort schoten ook altijd schroef.
Simpel schroefjes van 3mm x 15 die je eerst even met de punt in kopervet duwt en je draait ze zo weer los als je er bij moet.
Zijn ze geniet dan loop je een grote kans dat de nieten zijn vastgeroest en je ze dwars door de schroten trekt. Heb je geluk dan kun je ze nog op een andere plek weer vast zetten, met een beetje pech scheurt e.e.a geheel af.
 

Riemer

 • #6
@Gerrit B
Beste Gerrit,

bedankt voor je reactie. Ik ben inderdaad benieuwd hoe de schrootjes bij mij zijn vastgemaakt.

Maar mijn probleem ligt al eerder: hoe kan ik het eerste schrootje losmaken? Ik heb gekeken maar ik zie nergens iets vastgeschroeft wat ik los kan maken zonder schade.
 

Hharbers

 • #7
Als je al stoort aan dat stukje steen wat afgebroken is (en jij alleen ziet omdat jij weet dat er wat vanaf is)

Vraag je dan af of dat de reparatie niet nog opvallender is.
Steen er uit hakken met risico dat je steen er naast beschadigd,
nieuwe steen inmetselen met risico op kleurverschil met bestaande stenen,
Opnieuw voegen zonder kleurverschil.
weer gaten boren met risoco dat steen weer breekt maar dan lelijker.

En als je dan toch bezig bent u ik meteen kijken waarom je de elektra buizen zo met flex hebt gemaakt ipv netjes buigen. Daar zou ik me veel meer aan storen. (En ook dat ziet geen hond)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Het is maar net aan welke kant men begonnen is met het 1e schrootje.
Kun je ergens een deel van de schrootjes zien (inbouwspotjes er uit halen oid.) dan kijken aan welke kant de veer zit en aan welke kant de groef.
veer en groef plastic schootjes.jpg

De kant met de witte stip is de veer, de kant met de zwarte stip is de groef.
Kun je zien ergens zien aan welke kan de veer zit en aan welke kant de groef dan begin je met het demonteren aan het uiteinde van het plafond waar de groef als laatste plank zit.
Door het afdekprofiel los te nemen zie je dan de spijkers/nietjes/schroeven waarmee dat laatste deel is vastgezet en kun je die losmaken.
Is dat deel verwijdert dan zie je bij de volgende plank de bevestiging enz.
Met een nieten wipper, nietenverwijderaar, nietenkoevoet (kun je ook vrij eenvoudig zelf maken van een oude schroevendraaier) kun je vaak de schrootjes opwippen waardoor de nieten los komen te zitten of je deze met beleid door de kunststof schroot trekt zodat je die opnieuw kunt gebruiken en niet geheel vernield.
 

Sander 1972

 • #9
Dat plastic is al wat ouder, en zal scheuren als je het eraf haalt.

Die witte stenen gaan makkelijk kapot, kun je niet beter een keurig koofje er om heen maken. zodat de buizen ook uit het zicht zijn
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #10
Ik krijg veel meer jeuk van die flexbuis dan van de beschadigde steen...

Die steen ging per ongeluk kapot maar die flex is er bewust in gezet ook nog eens.
 
 • Like
Waarderingen: Edwinnn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu