Nefit HR32 combi warm water wordt kouder

Bunsenburner

 • #1
Ivm de crisis ben ik benieuwd of ik moet gaan sparen voor een nieuwe ketel of is het beesie nog te repareren.

Het volgende is namelijk het geval.

We hebben sinds kort een baby die in een groot bad gaat maar dat mag voor een baby max 37 graden zijn. Nadat we klaar zijn met de baby in bad doen laat ik het afgekoelde bad verder vol lopen met zo heet mogelijk water (>50 graden volgens thermostaatkraan) om het weer aangename temp te geven.

Sinds een paar dagen blijkt dat de >50 graden kraanwater nog voordat het bad vol zit steeds kouder wordt tot handwarm water.


De ketel staat niet in storing nadat ik uit bad kom. Heb al even zitten rondzoeken en de vraag die bij dit soort problemen weleens gesteld wordt (water besparende douchekop) kan het niet zijn omdat ik via de kraan het bad vol laat lopen. Druk van ketel lijkt ook in orde, 3wegklep is volgens mij een paar jaar geleden nog vervangen. Complete boiler reservoir is ik schat 3 jaar geleden vervangen.

Vraag ik teveel van de ketel door op max temp een half bad te laten vollopen (koud water temp is momenteel best laag) of moet dit gewoon kunnen? Met gewoon douchen op 38 graden (even afkloppen) nog geen vergelijkend effect ervaren

Zou de ketel het aan het begeven zijn en bijkomende vraag als bezorgde kersverse pappa, hoe verhoud deze storing zich tot het cv verwarmings gedeelte ? (anders gezegt: kan ik zoiets ook verwachten bij de verwarming functie (zou niet graag in de kou zitten met de kleine baby)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #2
  Hoeveel liter warm en alleen warm water komt er per minuut uit?
   

  Standby

  • #3
  Zat ook aan de hoeveelheid tapwater te denken. De HR32 moet 8L heet water p/min geven, als dit veel meer is houd hij dit niet bij.

  Onder de boiler zit een inbus inregel schroef om de hoeveelheid af te stellen. Als hij continu door blijft branden tijdens het ww tappen moet het haast de hoeveelheid zijn.

  Pendelt de ketel tijdens het ww tappen zou het thermostaatje op de leiding onder bij de boiler ook nog kunnen zijn. Draadje los en kijken wat hij doet.

  Er zijn nog een paar mogelijkheden maar kijk eerst maar naar de hoeveelheid liters p/min.
   

  Bunsenburner

  • #4
  Dank Obelix en standby voor het meedenken, ik vind het lastig in te schatten hoeveel liter water hij "heet" en warm geeft. Het bad is groot en is een beste plons maar daar hebben jullie natuurlijk weinig aan (ik kan helaas nog geen liters op dit moment inschatten) ik zal eens een 10 liter emmer vullen met kraan vol open en dat timen

  Maar als ik de straal bekijk dan gaat het echt heel hard, zie dat in manual inderdaad staat aangeven 8-8.5 liter per minuut, vrees dat ik inderdaad wel meer per minuut eruit haal.

  Heb ook de ketel bekeken bij boiler gedeelte. De inbus regelschroef heb ik gevonden, maar ben daar nog maar niet aan gaan draaien. Op mn gehoor brand hij constant door als ik in bad zit (badkamer is niet heel ver van de ketel vandaan en kan dat wel horen)

  Heb ook termostaat bekeken onder bij de boiler, daar vond ik wel een punt van verbetering. De termostaat kon er nog zo'n 5 cm dieper ingestoken worden voordat ik hem tegen het einde aan hoorde tikken. Daarna nog geen bad gevuld maar dat was wel een goede tip daar naar te kijken.

  Ik ga het de komende dagen eens aankijken :)

  Tot zover is mijn dank groot!
   

  Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #5
  Ja, door branden zal hij inderdaad, hij koelt ook af, daarom blijft hij constant hoog branden.

  Een emmer er onder en 1 minuut alleen de warme kraan open.
  Emmer vol is te veel.
  Iets meer dan halve emmer is ok.

  Let op.

  Als je aan de imbus gaat draaien.
  Hou er dan rekening mee dat hij gaat lekken.
  Hij heeft jaaaaaaaren op dezelfde plaats gezeten en de O ring is dus aangetast.

  Vermoedelijk moet je het knietje met imbus gaan vervangen bij draai werk.
  Wat je even kunt proberen is de inlaat combinatie iets verder knijpen.
  Dan weet je het al zeker.
   

  Bunsenburner

  • #6
  Ok

  Ik geloof dat ik voor straf in de hoek moet gaan staan want ik wil blijkbaar gewoon teveel :)

  Heb het nagemeten bij max heet water

  In normale kraan stand geeft hij 7,5 liter per minuut

  Nadat je de knop op kraan (grohe) indrukt kan je hem verder draaien (met die stand vul ik altijd het bad) dan lijkt hij 11,5 liter per minuut te geven.

  Ik vraag dus blijkbaar teveel van het beesie
   

  Standby

  • #7
  Lijkt er op dat hier het probleem zit maar als je de kraan niet door de vergrendeling heen draaid moet hij wel continu heet blijven van ca 60gr oid.

  Afstellen en bekijken of het goed blijft.

  Succes.
   

  Bunsenburner

  • #8
  Dank beiden voor de hulp.

  Heb alleen nog 1 vraag. Als ik hem niet over de vergrendeling heen draai dan gaat het zoals het hoort met goede aantal liters per minuut.

  Staat hij zo dan toch goed afgesteld of is het meer gebruikelijk dat hij in absolute max stand (voorbij de vergredneling) dan +/- 8 liter geeft?
   

  Standby

  • #9
  De vergrendeling zegt het al. Dit is een bespaar stand als er bv geen doorstroom begrenser in de douche kop zit of de perlator (zeef), deze begrensers laten meestal ca 6l/min aan water door. Kraan max open is ca 8 of 8.5l/min.

  Zou hem wel afstellen zodat alle kranen ook niet meer dan de max hoeveelheid geeft, je bespaart water en gas.
   

  Bunsenburner

  • #10
  Dank!
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #11
  Als je in bad gaat bespaar je echt niet door het bad langzamer vol te laten lopen. Als je een thermostaatkraan hebt, dan stel je die toch gewoon in op 40 graden?
  Als je ketel lekker door blijft branden is alleen maar goed.
  Het is helemaal niet erg als de ketel water van 50 graden geeft na een tijdje tappen. Zo lang het maar niet onder de ingesteld temperatuur van je kraan komt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu