Nefit ecomline solo die maar niet warm genoeg wil worden

Jumpe269

  • #1
Beste klusidee bezoekers,

Ik Nefit Ecomline Solo HR22 2005 die z'n water maar niet warmer wil stoken dan ca 40 - 50C. Zeer met dit weer is dat een probleem want je krijgt het amper warmer dan 19C nu.

Voor enkele dagen geleden was dat nog slechter en toen ben ik gestart met het schoonmaken van de warmtewisselaar, dit was wel nodig.

Nadat de ketel tijdens de schoonmaak anderhalf uur stil had gestaan en ik hem weer aanzette begon hij vol te stoken, maar begon toen de pedendelen (5 sec vol dan weer zacht etc etc), ik heb hem een tijdje zijn gang laten gaan en na een half uurtje brande de ketel netjes zacht, in huis werd het warmer (nu 19C) maar de watertemperatuur kwam wederom niet verder omhoog dan 40-50 max 55C.

Het lijkt of de etel slechts in deellast brand. Ook het omzetten van de test schakelaar (man met ladder) geeft geen reactie, de ketel blijft zachtjes branden.

Sensoren (retour, aanvoer en safety) heb ik doorgemeten deze geven goede waarden (4 a 7 K-ohm bij 20 -40C).

Wie heeft een wat er mis kan zijn of hoe te testen. Zou het expansievat de boosdoener kunnen zijn, deze lijkt al wel oud en enigszins roestig lang de vels rand. Indien deze stuk is wat zijn dan de sumptomen?

m vr groet
Henny
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Hoe en wat heb je schoongemaakt?
Alleen de wisselaar? Of oom de Condensbak?
De juiste pakkingen vernieuwd?
Ketel afgesteld?
Sorry maar een ketel onderhouden is geen doe het zelf klus.
2005 kan maar zo dat die rookgaszijdig lek is.
Niet dat dit je probleem veroorzaakt, maar laat er iemand naar kijken met verstand van deze ketel
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik vermoed een defecte ventilator. En verder helemaal met Boudewijn eens: Schoonmaken is geen onderhoud. Een auto wassen is ook geen grote beurt, ook niet als je hem heel goed wast.
 

Jumpe269

  • #4
Beste Hessie en Bouwdewijn,

Dank voor jullie reacties, gisteren de ventilator vervangen en de ketel draait weer prima.

Uiteraard heb ik de wisselaar van alle kanten los gehad en de pakkingen netjes nagekeken, waren eigenlijk als nieuw, konden er zo weer tussen.

Afstellen lukt me natuurlijk niet ik heb de apparatuur niet, maar die wisselaar schoonmaken gaat best. Ik ben trouwens afgestudeerd Delft ingenieur dus wel enig technisch inzicht.

Ben we nieuwsgierig wat Bouwdewijn bedoelt met roogaszijdig lek, waar zou dat kunnen zijn, denk je dan aan een opening in de brander gedeelte of aan de verdere afvoer?

nogmaals dank voor jullie tips,

Henny
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #6
Zelfs een afgestudeerde ingenieur kan de pakkingen niet visueel beoordelen.
En hoe heb je de wisselaar gereinigd? En Condensbak ook losgehaald? Etc etc
 

Tumkie

  • #7
Offset gecontroleerd na vervangen ventilator?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Natuurlijk niet. Gewoon even schoongekrabd. Nogmaals, dat is geen onderhoud. Het ziet er misschien goed uit, en geeft een goed gevoel, maar het is niets waard. Je weet nu niet of de ketel goed brandt, of juist te arm waardoor de wisselaar naar de vernieling geholpen wordt. Geeft niets, daar kom je vanzelf achter. Helaas kun je dan wel een nieuwe ketel gaan ophangen.
 

Jumpe269

  • #9
Gut gut gut, jongens doe effe normaal, we hebben het hier over een CV ketel, mooi stukje techniek hoor, maar niet een spaceship waarmee we naar Mars moeten oid. :wink: :wink: :wink: :wink:

Natuurlijk heb ik met en borstel en fijn schroevendraaiertje en stofzuiger de wisselaar netjes schoongemaakt. En ja ik heb ook de condens kant losgehaald en gereinigd, Natuurlijk ga ik er wel een expert bijhalen om de afstelling te controleren maar deze hoeft dan niet meer een uur of meer alle kleine sputtertjes steentjes ed te verwijderen. Dat is toch alleen maar winst, zeg nou zelf

Bovendien ik dacht dat deze site bedoeld was om de op dit vlak wat minder ervaren mensen zoals ik bij te staan. Doe dat dan positief aub en ga niet gelijk op een voetstuk staan daar schieten we niks mee op toch ?

Oke dat was dat,
Fijn dat jullie vertellen dat er iets afgesteld moet worden, daar ga ik heus wel wat mee doen, waarvoor dank,
Verder zou het fijn zijn als een van jullie me ook even uitlegt wat de offset is waarover wordt gesproken,

BVD voor positieve reacties,
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Het probleem is dat dat simpele ding bij verkeerde afstelling (en dat kun je echt niet zien, horen, ruiken of voelen) ineens een gevaarlijk ding kan worden, of zichzelf vernielt.

Dáár proberen we je voor te waarschuwen. Niet meer en niet minder.

Ik zie genoeg ketels van 8 tot 10 jaar oud, die jaarlijks zijn schoongemaakt, maar wel kapot zijn gebrand of levensgevaarlijk zijn geworden. Allemaal door onjuiste afstelling, en het lekken van rookgassen. Dat is pas echt zonde, helemaal als er doden door vallen.

Vandaar dat ik erbij blijf, dat personen (ook ingenieurs uit Delft) die geen kennis van ketels hebben, er gewoon af moeten blijven.
 

Tumkie

  • #11
Te koop wegens niet meer nodig ...al mijn duur meetgereedschap en mijn 20jaar ervaring in de CV-wereld . Reden ...
Klanten weten het altijd beter en een beroep dat overbodig is ... simpele toestellen waar iedereen aan kan en mag werken zonder opleiding of kennis .
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #12
Brander pakking was een zwarte of Eem grijze?
En condensbakpakking hergebruikt? Omdat die er nog goed uitziet?
Meneer de ingenieur, u heeft vast langer op school gezeten als de meeste onder ons.
Maar als u die ribben ziet in de wisselaar. Zouden die het fijn vinden om met een schroevendraaier schoon bekrabt te worden?
Ik denk het persoonlijk van niet.
Maar schoonmaken is een heel klein deel. U kunt mij bellen om de ketel nu afvte stellen, maar ik raak hem niet aan zonder goed onderhoud uitgevoerd te hebben. Dus dan zou ik beginnen bij het begin. De juiste pakkingen om mee te beginnen.
En wat ik bedoel met rookgas zijdig lek? Als u dat niet weet, dan moet u niet eens beginnen met de ketel loshalen.
Klinkt misschien hard en denigrerend, maar zo is het niet bedoeld.
Wij werken hier dagelijkse mee. En weten hoe nauw alles luisterd
 

Jumpe269

  • #13
Waar gaat dit nu over en waar is dit voor bedoeld?
Waarom "meneer de ingenieur"? We kunnen toch normaal met elkaar omgaan.
Volgens mij is deze site er om mensen die minder verstand van een klus hebben zich te laten bijstaan door mensen die er meer van weten! Laten we dat dan op een positieve manier doen.

Jullie zullen er meer ervaring mee hebben. Geloof ik direct. Maar betekent niet dat met enige hulp iemand met technisch inzicht ( en ja ik ben best trots op dat diploma maar loop heus niet naast mn schoenen hoor) zelf dus niets kan doen. Je kan mij op een normale manier tippen dat ondanks dat de pakking aan de condens zijde (dit was een grijze overigens) er goed uitziet toch lekkage kan veroorzaken dan neem ik maatregelen en komt het gewoon goed en neem ik maatregelen.

Maar als het dan gaat over dat "indien hij niet weet wat gaszijdig lekkage is" hij er maar heleaal af moet blijven, kom op zeg, dat is toch geen positieve houding.

Ik kan echt af en toe een tip gebruiken maar mensen houdt het positief, voor iedereen prettiger. Iedereen weet dat we online snel afgleiden naar minder pretiige omgangsvormen, laten wij er nu voor zorgen dat wij ons daar niet schuldig aan maken,

Ik reken op jullie, en wens jullie prettige feestdagen,
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
U kunt er vanuit gaan dat u op het forum geen advies krijgt over afstellen etc. van c.v. ketels, dat is werk voor vaklui die beschikken over de juiste apparatuur en te gevaarlijk om leken dit te laten doen.
Schakel een installateur in.

U ook fijne en warme feestdagen en een goed 2018.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Ik begrijp heel goed de opmerkingen van de installateurs hier. De diverse incidenten met als dieptepunt Meppel tonen aan dat zowel professionals als particulieren fouten kunnen maken met het installeren en in werking stellen van CV-ketels. En geen enkele professional wil verantwoordelijk gehouden worden voor de fouten van een ander.

Om tot een goede diagnose en workaround te komen, zijn er heel wat jaren opleiding en certificering voor nodig. Dat zijn investeringen welke terugverdiend moeten worden. Een "slimme" particulier denkt het zelf wel te kunnen...

Maar aan de andere kant: Wil je voorkomen dat particulieren zelf Cv-ketels open schroeven en instellingen wijzigen, dan zul je (net als in de gas- en elektriciteitsmeter) een zegelrecht in moeten voeren. Verschil is dat de meters in de meterkast eigendom blijven van de netbeheerder.

Op landelijk niveau krijg je dat niet meer geregeld, dat zou je al Europees moeten regelen via de EN 15502.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu