Nefit CV-ketel geen verwarming, wel warm water

RenoL

  • #1
Goede avond,

Ik ben erachter gekomen dat mijn CV ketel helaas niet meer helemaal werkt zoals ik verwacht dat deze zou doen. Sinds kort heb ik problemen met de verwarming terwijl ik wel warm water krijg.

De CV-ketel is van het type Nefit Trendline hrc30 cw5. De thermostaat is een moduline 100. Op het moment dat ik de temperatuur verhoog op de thermostaat naar ongeveer 23 C, zie ik het vlam tekentje kort totdat de CV-ketel op temperatuur is. De ketel slaat ook aan en de temperatuur loopt op volgens het display op de ketel zelf. Vervolgens verdwijnt het vlammetje op de thermostaat en lijkt de CV-ketel ook niets meer te doen. Als ik de insteltemp op de ketel verhoog naar 90 C, slaat ie weer kort aan totdat ook die temperatuur is bereikt.. Toch maar teruggezet naar 80 C voor nu.

Ik heb geen vloerverwarming.

De servicecode die de ketel aangeeft op het moment dat hij z'n ingestelde temperatuur heeft bereikt is 0Y - 204 ("Het cv-toestel wacht. De gemeten aanvoertemperatuur is hoger dan de berekende of ingestelde cv-watertemperatuur."). Ik heb geen idee wat dit zou moeten betekenen, al lijkt het volgens zoekopdrachten op Google en dit forum de tapsensor of de driewegklep.

Ik heb de "test componenten" uitgevoerd en alles lijkt te functioneren. Bij het testen van de driewegklep maakt hij een geluidje voor ca. 3 seconden, maar ik kan niet beoordelen of daarmee is bevestigd dat de driewegklep werkt.

Is er een goede manier hoe ik dit eenvoudig kan controleren? Of ga ik echt een monteur nodig hebben?

Ik heb kortgeleden de doorstroomsensor ook al moeten vervangen omdat deze het begeven had. Daarnaast lijkt de ketel snel druk te verliezen (ik heb 'm vorige week aangevuld tot 1.8 bar en nu is deze al 1.5 bar).

Hopelijk kan iemand mij een zetje in de goede richting geven.

Alvast super bedankt voor de moeite!

Groeten,
Reno
 

Ceeshobby

  • #2
Worden je radiatoren helemaal warm. Je schrijft dat je de watertemperatuur hebt verhoogd naar 90gr. Wat was de watertemperatuur toen je die verhoogd hebt.
Staan de radiatoren ook open in de woonkamer
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
draait de pomp wel, worden de leidingen warm onder de ketel
 

RenoL

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. De radiatoren worden helemaal niet warm. Er lijkt dus niets rondgepompt te worden terwijl de ketel het water wel verwarmt en op temperatuur houdt. Ik heb 'm (tijdelijk) verhoogd om naar 90C te checken of hij vervolgens weer aanslaat. Hij staat standaard op 80C.

De radiatoren staan overal open.

De leidingen blijven koud (één leiding voelt continue lauw aan, je kunt deze gewoon vastpakken zonder dat het te heet wordt). Als ik warm tapwater vraag wordt 1 leiding wel goed warm en er komt ook heet water uit.

Driewegklep lijkt te functioneren. Bij de test componenten hoor je voor 2 sec een gezoem, daarna pauze en vervolgens weer 2sec een gezoem. De dwk lijkt dus open en dicht te gaan.

Bij de test componenten zit ook een optie om de pompt te testen. Deze lijkt ook aan te functioneren.. Er lijkt in ieder geval wat te draaien.

Enig idee op basis van deze informatie?
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
plaats eens een foto van de opstelling lijkt alsof er een afsluiter dichtstaat oid
 

Ceeshobby

  • #6
Zou ik ook denken, dat er een afsluiter dicht staat. Pomp werkt ook bij warmwater gebruik? Staan de instellingen op de ketel juist, per ongeluk een instelling veranderd, Verwarming uit gezet op de ketel.
Misschien blijft de dwk hangen op warmwater.
Kun je het bovendeel van de dwk er afhalen en de veer handmatig indrukken. De cv-watertemperatuur zal ook snel stijgen als er geen doorstroming is.
 

RenoL

  • #7
Bedankt voor de reacties, ik ga even de installatiehandleing erbij pakken v.w.b. de afsluiters & de dwk.
Ik kan trouwens bevestigen dat de watertemperatuur voor mijn gevoel snel oploopt al heb ik niet echt een vergelijking.

Even dubbelgecheckt: de centrale verwarming staat op 'On' in het menu.

De pomp werkt bij warm tapwaterverbruik.

Bij deze ook wat foto's.

WhatsApp Image 2022-11-05 at 23.44.08 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-11-05 at 23.44.08.jpeg WhatsApp Image 2022-11-05 at 23.44.07 (2).jpeg WhatsApp Image 2022-11-05 at 23.44.07 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-11-05 at 23.44.07.jpeg WhatsApp Image 2022-11-05 at 23.44.06.jpeg
 
Laatst bewerkt:

RenoL

  • #8
PS. Heb ook even gekeken naar de dwk; volgens mij kan ik de motor van de driewegklep er niet "zomaar" even afhalen. Deze lijkt met bouten vast te zitten..

Aanvoerleiding blijft lauw aanvoelen (ook als er cv verwarming gevraagd wordt), warm tapwaterleiding voelt heet aan en blijft dit ook voor geruime tijd.

1_M_Nefit_8718600694_jpg_zoom_1a124a5cf308c1ec3d97db65a0168dcc.jpg
 
Laatst bewerkt:

Ceeshobby

  • #9
Ok, zie wel dat alles compact in de ketel zit.
Hoor of voel je de pomp lopen bij cv vraag.
Toch zou je denken dat het de dwk is.
Al heb ik er nog niet veel klachten gezien op dit forum over de dwk.
 

RenoL

  • #10
Monteur is geweest, dwk was kapot én het expansievat.. Helaas.
Na vervanging van deze onderdelen werkte het weer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu